FONTOS


 








Schmitt Pál mellett lobbizott a kormányfő
Orbán olimpiát rendezne 2012-ben


Magyarország olimpiát szeretne rendezni 2012-ben - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő Juan Antonio Samaranchnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének hétfőn, Lausanne-ban.

A magyar miniszterelnök Samaranch meghívására érkezett a NOB székhelyére, ahol este beszédet mond a svájci városban zajló Sport Világfórumon is. Délutáni találkozójukon vendéglátója - a sajtó előtt tett nyilatkozata szerint - arról biztosította Orbán Viktort, hogy a NOB kész megadni minden tájékoztatást és segítséget az olimpiai pályázathoz és a rendezéshez.

A NOB-elnök méltatta a magyar sportolók eredményeit, kiemelte, hogy a sport fontos Magyarország életében. Lényegesnek tartotta a jelentkezés szempontjából, hogy Budapest a közép-európai térséghez tartozik.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy Samaranch, elnökségének minden évében ellátogatott Magyarországra, gratulált a NOB-elnöknek a tavalyi, sydney-i olimpia sikeréhez, majd beszámolt arról, hogy Magyarország 2002-ben torna világbajnokságot, 2004-ben fedett pályás atlétikai vb-t rendez, 2008-ban pedig a labdarúgó Európa-bajnokság házigazdája szeretne lenni. Ha az ország megkapja az Eb-t, a torna tapasztalatait is felhasználva szeretne 2012-ben pályázni az olimpia megrendezésére. "Ha 2012-ben nem járunk sikerrel, kitartunk 2016-ig" - tette hozzá a kormányfő.

A megbeszélésen részt vett Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, aki nyilatkozatában rámutatott: Magyarország sokkal több világeseményt rendez, mint más - hasonló nagyságú, a sportban azonos szerepet játszó - országok.

A miniszter elmondta: a hivatalos pályázatot várhatóan 2004-ben kell beadni, a NOB 2005-ben dönt az elfogadásáról. Megerősítette, hogy amennyiben Magyarország nem nyeri el a 2012-es olimpia rendezési jogát, a kandidálás tanulságait 2016-os pályázatához használja fel.

Schmitt Pál NOB-elnökjelöltségével kapcsolatban Samaranch leszögezte, hogy mind az öt pályázónak azonosak az esélyei. Az elnök - mint mondta - a poszt jelenlegi birtokosaként szándékosan visszafogott a a jósolgatásban.

Deutsch Tamás rámutatott, hogy Schmitt Pál megválasztása esetén méltó folytatója lenne annak, amit Samaranch alkotott hosszú pályafutása során. A miniszter a kormányfői látogatást "tisztességes lobbizásnak" minősítette Schmitt Pál pályázata mellett.

A találkozón ott volt Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság, és Francoise Zweifel a NOB főtitkára. A magyar küldöttség Juan Antonio Samaranch idegenvezetése mellett megtekintette az 1993-ban megnyitott Olimpiai Múzeumot, amely eddig 1,2 milliárd látogatót fogadott.

A miniszterelnök meghívott vendégelőadóként szólalt fel a különböző sportágak, a sporthoz kapcsolódó üzleti világ és a média képviselői előtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) is otthont adó városban. A kormányfőt röviden bemutató Schmitt Pál berni nagykövet - NOB-elnökjelölt - emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor igazolt labdarúgó, vasárnap például ebben a minőségében 65 percig játszott egy mérkőzésen. A miniszterelnök kérdésre válaszolva a kormányfői funkció betöltéséhez szükséges szellemi és fizikai frisseség egyik támaszának minősítette a sportot, hozzátéve: a család mellett.

Beszédében Orbán Viktor egyebek között megerősítette, hogy Magyarország a 2012-es olimpiára benyújtja pályázatát, miután a két világháború miatt előbb az 1920-as, majd az 1944-es olimpia megrendezésének lehetőségétől elesett. Nehéznek minősítette a jövendő pályázatot, de leszögezte: az jelképezhetné a térség visszanyert szabadságát is.

Orbán Viktor köszönetet mondott a nemzetközi sportvilágnak, mert - mint hangsúlyozta - a sport sokat segített Magyarországnak a kommunista diktatúra idején, amikor a versenyeken aratott győzelmekben a szabad világhoz fűződő kapcsolatok megtartásának lehetősége rejlett. Kifejtette: amikor a hidegháború idején a győztes tiszteletére eljátszották a magyar Himnuszt, az járt a fejekben, hogy bár szögesdrótok és berlini falak zárják el az országot, képviselői mégis jelen vannak, és eljön a nap, amikor mindenki szabadon járhat-kelhet.


Schmitt Pál
A miniszterelnök büszkének mondta a magyarokat azért, hogy Schmitt Pál személyében egy ötkarikás aranyérmest kínálhatnak fel a nemzetközi olimpiai mozgalom szolgálatára. Különleges erénynek nevezte, hogy a magyar elnökjelölt egyszerre bajnok és nagy tapasztalattal rendelkező, kiváló diplomata is. Magyarország szeretne hozzájárulni és plusz esélyt adni egy jó NOB-elnök kiválasztásához - fogalmazott a kormányfő.

A sport üzleti szempontjából Orbán Viktor ugyancsak jelentősnek vélte Magyarország és az egész hetvenmilliós régió felemelkedését, utalva arra, hogy egyre jelentősebb sportvállalkozások indulnak be, és a sportot az állam is üzleti alapokra helyezi. Magyarország a következő 2-3 évben 200 millió dollárt költ sportcélú beruházásokra a költségvetésből - emlékeztetett.

Orbán Viktor köszönetét fejezte ki a fórum résztvevőinek a dopping és a drog ellen folytatott küzdelemért. Juan Antonio Samaranch NOB-elnök egyik gondolatát továbbfűzve kijelentette: a dopping nemcsak a sport halála, de mindazoké az értékeké is, amelyeket a sport képvisel.

A kormányfő részt vett a szerdáig tartó világfórum díjkiosztó ünnepélyén - amelyen a kitüntetést a Sport Határok Nélkül (Sport Sans Frontieres) elnevezésű nemzetközi szervezet kapta -, illetve az esemény gálavacsoráján.

A miniszterelnök hétfőn éjjel Hollandiába utazik tovább, ahol kedden és szerdán hivatalos programot bonyolít le. A kormányfő szerdán este megtekinti a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét Milánóban, és a tervek szerint találkozik a múlt vasárnapi olasz választásokon győztes pártok miniszterelnökjelöltjével, Silvio Berlusconival is.

INDEX, 2001.05.22.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004