FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó, hosszútávúszó és vízilabda VB 1994
Víziütközet a hét dombon

Vége a hosszú, forró nyárnak. Úgy látszik, az aszály nemcsak a mezőgazdaságot sújtotta, hanem a magyar sportot is, mert ebben az évben eddig az olimpiai sportágak éremtermése elég szerény: sportolóink egyetlen olimpiai számban sem nyertek aranyérmet. Pedig az olimpiász félidejében rendezett világversenyek már fontos erőfelmérők Atlantára ...

Az őszi szüret persze még javíthat a magyar sport mérlegén.

A betakarítás szeptember 1-én kezdődik Rómában, ahol a világ legjobb úszói, műugrói, szinkronúszói és vízilabdázói vetélkednek a világbajnoki érmekért. A legsikeresebbekre, az úszókra vár az a feladat, hogy az eddig hiányzó aranyak gyűjtését elkezdjék, és - reméljük - majd a kajakosok, kenusok folytatják. Nem lesz könnyű dolguk Egerszegiéknek Rómában, mert a barcelonai olimpia óta a nemzetközi élmezőny tovább sűrűsödött, több fiatal világklasszis trónkövetelő jelentkezett. Az úszás, annak ellenére, hogy még mindig az amatőr sportágak közé számít, egyre népszerűbb a világon, amit jelez, hogy 111 ország küldi el versenyzőit a világbajnokságra.

Úszóink a legutóbbi nagy vizsgán, a barcelonai olimpián kitűnően szerepeltek, 5 arany-, 3 ezüst-, és 1 bronzérmet nyertek.

Várható-e hasonló siker Rómában?

Nem valószínű, mert az elmúlt évek világversenyein biztos két aranyat úszó Darnyi Tamás visszavonult, és Egerszegi Krisztina is "csak" két úszószámban indul. Jó eséllyel rajtolnak a férfi mellúszók, Rózsa Norbert valamint Güttler Károly és Czene Attila is okozhat kellemes meglepetést 200 vegyesen.

Már az elutazás előtt a tudósítási terv összeállításakor kiderült, hogy Darnyi Tamás nagyon fog hiányozni azért is, mert így lesznek magyar szempontból érdektelen napok is a világbajnokságon.

A csapatsportágak sem tündököltek ebben az évben, így vízilabdázóinkra vár, hogy a labdajátékok szurkolóit sikerélményben részesítsék.

Nézzük meg: hogyan vélekednek a szakemberek a magyar csapatok esélyeiről ...

Széchy Tamás Széchy Tamás:

- A tavalyi kontinensbajnokság után következik a nagy világverseny, amelyen a világ legjobb úszói vetélkednek majd az érmekért. Mivel úszásban négy évente rendeznek csak világbajnokságot, ezért éppen olyan rangja van, mint az olimpiának. Természetesen a magyar csapatból Darnyi Tamás nagyon fog hiányozni, de nélküle sem utazunk esélytelenül Rómába. Legelőször is szeretnék egy félreértést tisztázni, a férfi mellúszó számokat itthon úgy kezelik, mintha az Rózsa és Güttler magánügye lenne. Bár így lenne ... Pedig 100 mellen 5-6 úszó osztozik majd az érmeken. Rózsáék mellett éremesélyes például az ausztrál Rogers és a brit Gillingham is. A hosszabb távon már Rózsa és Güttler jobban kiemelkedik a mezőnyből, de Gillingham ott is beleszólhat az éremcsatába.

A 200 méteres vegyes úszásban Czene Attila világranglistavezető, és így a szám egyik esélyese. A válogatóversenyek alapján Czene Attila és Zubor Attila indul 100 és 200 méteres gyorsúszásban, míg Szabados Béla 50 méteren. Az egyéni versenyszámokban elért eredmények válogatnak majd a 4x100 méteres vegyesváltóra. A hátúszó Deutsch Tamás évek óta az élmezőnybe tartozik, és ha nem követ el technikai hibát, 200 méteren 1:59 percen belüli eredményt is elérhet, amivel még a dobogóra is felkerülhet. Mellette a fiatal Ágh Olivértől egyéni csúcsot várok. Horváth Péter pillangóúszásban egyéni csúccsal beúszhat a döntőbe. Tehát tanítványaim esélyei jók, legalább három éremre számítok annak ellenére, hogy hosszú évek óta először Darnyi Tamás nem utazik velünk.

Kiss László Kiss László:

- Mindent megtettünk az eredményes szereplés érdekében. Sajnos, Egerszegi Krisztina felkészülését júniusban vírusos torokgyulladás zavarta meg. A három hetes kényszerszünet nagyon hiányzik a felkészülésből, ezért 100 és 200 méteres hátúszásban indul, 400 vegyesen nem. Mindkét távon esélyes, de 100 méteren a kínai Ho Ce-hung veszélyes ellenfél lesz.

- Güttler Károly világcsúcstartóként utazik Rómába, s mivel felkészülése jól sikerült, minden remény megvan arra, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon elért eredményéhez hasonló teljesítményt nyújt. Hogy ez mire lesz elég? Az az ellenfelektől függ. Mindenesetre az előjelek megnyugtatóak, mert az edzéseredményei hasonlóak, mint tavaly az EB előtt. A fiatalok közül Fábián Katalin a két vegyes számban indul, a jövő egyik ígérete. A 17 éves Lakos Gyöngyvér a gyorsúszó számokban szerepel, egyéni csúcsokat várok tőle. Kiss Jutka, aki a barcelonai olimpián már indult, az idén nem ért el jó eredményeket, ezért nem került a csapatba. De nincs leírva, jövőre az ifjúsági Európa-bajnokságon bizonyíthat. Felmerült még fiam, Kiss Gergő indulása is, aki az ifjúsági Európa-bajnokságon 400 vegyesen nyert. Úgy ítéltük meg, hogy még túl korai lenne számára a felnőtt VB, amely olyan magas színvonalú viadal lesz, mint az olimpia. Hogy hány érmet várok tanítványaimtól? Sohasem szoktam jósolni. Egerszegi és Güttler is világklasszis úszó, három számban világcsúcstartók, s mindketten már többször is bizonyították, hogy jó versenyzők ...

Horkai György Dr. Horkai György:

- Nem szeretek az esélyekről beszélni, nem is látom sok értelmét. Ezen a szinten főleg nincs értelme, legalább 5-6 olyan csapat is akad, amelyik esélyes lehet még az aranyra is. De az úgynevezett gyengébb gárdák ellen sem mehet biztosra az ember, bárki legyőzhet bárkit. Van egy célunk, amelyet teljesíteni akarunk és ez a lényeg. Persze, azért én is meditálok, nekem is állandóan Rómán jár az eszem. Hammban nagy lelki tehertől szabadultak meg a srácok, bebizonyítottuk, hogy az itáliakat is le lehet győzni. Két éve próbáltuk és végre sikerült elkapnunk őket. Szóval nincs mese, győznünk kell a házigazdák ellen is, hiszen a középdöntőbe magunkkal visszük az olaszok elleni eredményt. A másik két csoportmeccsen, a kanadaiak és a kazahok ellen mindenképpen a két pont a cél, ez nem is kérdéses. A középdöntőben valószínűleg a nagyon jó oroszokkal és a szintén erős kubaiakkal játszunk majd az elődöntőbe jutásért. Pokolian nehéz lesz! Bár hozzá kell tenni, hiába nagyon jók az oroszok, hiába győzték le négyszer is a felkészülés során az olaszokat, nekünk jól megy ellenük, remélem, a VB-n sem lesz másképp. Könnyen meglehet, hogy a négy közé jutáshoz veretlennek kell maradnunk és akkor még ott lenne az elődöntő és talán a döntő. Mindent összevetve, nagyon nehéz a dolgunk, egy kisiklás az olaszok vagy éppen az oroszok ellen és játszhatunk az örödik helyért. Roppant sűrű két hét előtt áll a válogatott.

Tóth Gyula dr. Tóth Gyula:

- A sorsolásunk meglehetősen nehéz. Gondoljon csak bele, a mi águnkon három, a végső győzelemre is esélyes csapat szerepel: Hollandia, Kanada és Oroszország is ott lehet a végelszámolásnál. Így pedig nem lesz könnyű az elődöntőbe jutás. Az előbbi három csapatból kettőt biztosan le kell győznünk ahhoz, hogy bent legyünk a négy között. A másik ágon sokkal simább az esélyesek dolga, de hát ez van. Célunk a négy közé jutás, tehát nem szabad hibáznunk. Az első csoportmeccsen Kanada ellen győznünk kell, legutóbb Athénban, egy rangos tornán döntetlent játszottunk velük. Az oroszok lesznek a következők, szintén sorsdöntő találkozót vívunk majd velük. A franciák és a brazilok ellen hozni kell a két pontot, a hollandok elleni utolsó találkozón pedig remélhetőleg még a továbbjutás reményében szállunk medencébe. Rengeteget dolgoztak a lányok, az elvégzett munka sokra jogosítja a társaságot. Sajnos, voltak gondok a felkészülés során. A külföldön játszó Eke, Rafael és Dunkel csak később csatlakozott a kerethez, de a legnagyobb baj az, hogy kevés játékosból válogathattam. Nem túlzás, 15-16 válogatott szintű játékos van Magyarországon. Annak érzékeltetésére, hogy micsoda különbségek vannak, legyen elég csak annyi, a hollandok 150 tagú kerettel kezdték a felkészülést a VB-re. Ettől függetlenül megcélozzuk a dobogót. Mindenképp a négy között kell végeznünk.

A résztvevő sportolók:
Széchy Tamás férfi úszás Kiss László női úszás
Szabados Béla 50 gy Egerszegi Krisztina 100, 200 h
Czene Attila 100, 200 gy
200 v
vv
Lakos Gyöngyvér 50, 100 gy
Zubor Attila 100, 200 gy Fábián Katalin 200, 400 v
Deutsch Tamás 100, 200 h
vv
Ágh Olivér 100, 200 h
Rózsa Norbert 100, 200 m
vv
Güttler Károly 100, 200 m
Horváth Péter 100, 200 p
vv
4x100 vegyesváltó

hosszútávúszás
Kovács Rita 25 km
Berzlánovits Éva 5 km
Kade Zoltán 25 km
Molnár Attila 25 km
műúszás
Hámori Zsuzsa egyéni
H. Zs.-Marschalkó Petra páros
műugrás
Pintér Orsolya 3m
Lengyel Imre torony
Férfi és női vízilabdások
Egerszegi Krisztina
KÉPEK
Az amerikai sztárok úgy szerepelnek, ahogy az várható. Jókedvűen, nagy önbizalommal, fülig érő vigyorral. Naná, hogy éremhalmozók.
A férfi 4x100 gyorsváltó győztes sprinterei, az amerikaiak

Ketten a vegyes váltóban győztes amerikai muskétások közül, Rouse és Wunderlich

Franzi-fintor, avagy világcsúcs szokatlan módon

CIKKEK
  • A Ratko-korszak vége?
  • Csak győzzék a győzelmeket
  • Csak a Világ Kupa válogat ...
  • Veszélyben Horkai bajusza
  • Horkai jól érzi magát a mókuskerékben
  • Varga Zsolt, a művészpólós
  • Történész a vízben!
  • Nincs megállás a pólósoknál
  • dr. Horkai György: "Másodosztályú csapatnál nem tudnék dolgozni"
  • Kuna Péter és Kuna Ildikó: Aranyért megy Rómába a pólós házaspár
  • Darnyi nélkül, Fantasztikus megnyitó
  • A fiúk nyerni akarnak, A vb-n nincs nemi kérdés
  • Másfél év után a vb-n
  • Nem akartam Széchynél úszni!
  • Miért pont a fiammal lenne problémám?
  • Az itthonhagyott úszócsoda ...
  • Végül a hollandok is meghajoltak!
    Bejött a kapitány húzása
  • Hol az az ötödik hely?!
    Megvan az ötödik ...
  • KIZÁRVA - riport egy szigorúan titkos vízilabda "gyűlésről"
  • Godova Gábor, a vízilabda segédmunkása
  • Deutsch, az amerikai diák
  • VERSENY

    EREDMÉNYEK

      Úszás
      Műúszás, műugrás, hosszú-    távúszás
      Női és férfi vízilabda

     
    KÉPEK

     

     
    LINKEK