FONTOS


 

Nyilatkozatok:

Kósz Zoltán: - Nem emlékszem rá, mikor kaptam utoljára 12 gólt, ennek ellenére úgy érzem, hogy jól ment a játék és a védők is jól végezték feladatukat. Szerintem ebben nem is tévedhetek, hiszen mi lettünk az Európa-bajnokok.

Biros Péter: - Azt hiszem, a válogatottban korábban még nem találtam ötször az ellenfél kapujába, de erre most nem mernék megesküdni. Abban azonban biztos vagyok, hogy Európa-bajnoki döntőben még nem sohasem lőttem öt gólt.

Molnár Tamás: - Iszonyú nehéz mérkőzés volt, nagyon keményen védekeztek a horvátok, de én sem hagytam magam. Azt nem tudom megítélni, hogy világklasszis teljesítményt nyújtottam-e, de a három lőtt gólommal és a csapat első helyével meg vagyok elégedve.

Kiss Gergely: - Kilenc másodperccel a vége előtt, az időkérésnél azt az utasítást kaptuk, hogy ne csináljunk semmit, játszunk tutira. Nem fogadtam meg a kapitány kérését, és két másodperccel a befejezés előtt lőttem egy gólt. Ugye ezért nem fogok kikapni?

Fodor Rajmund: - Úgy gondoltuk kicsit izgalmassá tesszük a döntőt, ezért az elején elengedtük a horvátokat három góllal. Ez volt a taktika. Ezt egészen komolyan mondom, de azért nem kell elhinni.

Varga Zsolt: - Az Eb során az egész csapat az eltiltott Benedek Tibiért küzdött. Nagyon örülök neki, hogy be tudtuk bizonyítani, nem lehet minket olyan könnyen megtörni.

Martin György, a magyar szövetség elnöke: - Ez a mérkőzés kiváló propagandája volt a sportágnak. Két remekül felkészített csapat nagy csatát vívott egymással, kár, hogy a végén csak az egyik kapott aranyérmet. Az már nem olyan nagy baj, hogy az a bizonyos egyik a magyar válogatott volt.

Pázmányi Gábor, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára. - A kontinensbajnokságok történetének legszínvonalasabb döntőjét láthattuk. A két együttes megmutatta, hogy a mi a jövő útja a vízilabdában. Meggyőződésem, hogy aki ezt az összecsapást látta, az örökre beleszeretett ebbe a gyönyörű sportágba, hiszen 4x7 perc alatt 27 gól esett. Ennél többet, jobbat kívánni sem lehet.

Vízilabda Eb 1999
Még a horvátok is a magyarokat dícsérik az Eb-döntő után

A horvát sajtó egyöntetű véleménye szerint a magyar válogatott megérdemelten nyerte a firenzei vízilabda Európa-bajnokságot, a magyar csapat tagjai felszabadultan nyilatkoztak a szombat esti sikerről.

A horvát televízió kommentátora a "vízilabda szuperklasszisainak" nevezte a magyar játékosokat. A riporter már a mérkőzés közben úgy vélekedett, hogy a 2. negyedben "elment a hajó" a horvátok számára, akik vereségéhez nagyban hozzájárult az is, hogy sokkal rosszabb arányban tudták értékesíteni emberelőnyös helyzeteiket magyar riválisuknál.

A Sportske Novosti című sportlap klasszikus finálénak minősítette a firenzei összecsapást, és leszögezte: őszintén gratulálni kell a magyar csapatnak, amely messze a legfelkészültebb, legtehetségesebb válogatott Európában. A lap szerint Kemény Dénes együttese mutatta meg a vízilabda legszebb változatát a kontinensvetélkedőn.

Neven Kovacevic horvát edző a Novostinak elmondta, hogy szerinte is teljesen megérdemelten győztek a magyarok a döntőben. Kifejtette, semmiféle magyarázatot sem tud adni a mérkőzés második negyedében történtekre, amikor Biros Péterék a horvát csapatot mindenben "legyőzték, megverték, és eldöntötték a találkozót". Felvetette, hogy játékosai talán pszichikailag nem voltak csúcsformában. A lap "Fel a fejjel!" című írásában ugyanakkor sikeresnek és fantasztikusnak nevezte a horvátok ezüstéremmel végződött Eb-szereplését.

A Vjesnik című napilap "Le a kalappal a magyarok előtt, Horvátország megszerezte első Eb-érmét" című elemzésében egyebek között azt emelte ki, hogy a horvát vereség oka az emberelőnyös helyzetek kihasználatlanságában keresendő, hiszen a statisztikák szerint 11 ilyen helyzetből csak 4-et értékesítettek. A lap kommentátora úgy fogalmazott, hogy a horvát csapat egyénileg is fantasztikus képességű játékosokból álló együttestől kapott ki, amely megérdemelten lett első.

A Jutarnji List megszólaltatta a horvát játékosok közül Ratko Stritofot, aki leszögezte: gratulál a győzelemhez a magyaroknak, akik ezen a találkozón tényleg jobban játszottak. Sinisa Skolnekovic szerint a horvát csapat támadásban kitünően, míg a védekezésben gyengén teljesített.

A Vecernji List kommentátora szerint a magyar játékosok megmutatták, hogy igazi mesterei a vízilabdának. Sohasem lehetett tudni, hogy ki a legveszélyesebb közülük, és nagyon nehéz volt védekezni ellenük - írta a tudósító, aki történelmi sikernek nevezte a horvát csapat második helyét.

Botrányos jelenetek előzték meg a zárónap helyosztó mérkőzéseit Firenzében. A rendezők az uszodában csak fél órával a 3-4. helyért lejátszott olasz-görög találkozó előtt nyitották ki a kapukat, és miután az uszoda lelátója alig 20 perc alatt megtelt, több nézőt nem engedtek be.

A kívül rekedt szurkolóknak azt ígérték, hogy az uszoda mögötti kosárlabdacsarnokban egy hatalmas kivetítővásznon megtekinthetik a mérkőzéseket. A gyakorlatban azonban ez nem valósult meg, mert aki a csarnokba akart bejutni, annak 10 ezer lírát kellett fizetnie, a kivetítővásznon azonban - állítólag - technikai okok miatt nem lehetett a helyosztókat nyomon követni, a kifizetett pénzt pedig nem adták vissza a nézőknek.

Azokat a szurkolókat, akik jegy nélkül a kapu előtt várakoztak, és abban bíztak, hogy talán még bejuthatnak az uszodába, a rohamrendőrök gumibotokkal kergették szét. A rendőri akció során több magyar és horvát drukker is könnyebb sérüléseket szenvedett.

A magyar válogatott Európa-bajnoki sikere után a játékosok és a szurkolók közösen ünnepelték meg a hatalmas sikert. Az eredményhirdetés után a vízilabdázók a szállodába mentek átöltözni, míg a magyar drukkerek a gépkocsikból egy konvojt állítottak össze, majd dudálva és zászlókat lengetve hajtottak Firenze utcáin.

A csapat tagjai - az előre megbeszéltek szerint - éjjel 1 órakor értek vissza az uszodához, és a rájuk váró mintegy 50 szurkolóval együtt egy diszkóba mentek, ahol a szintén kontinensbajnokságot nyert olasz női együttes tagjaival közösen ünnepelték meg a sikert. A társasághoz csatlakozott néhány horvát rajongó is, akik elismerték, hogy a magyar együttes ezen az estén jobb volt a horvátoknál, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy saját kedvenceik történetük során még soha nem játszottak ilyen remekül, ezért semmi okuk sincs a bánkodásra. A közös ünneplés zárásig, hajnal 5 óráig tartott.

[origo], 1999. szeptember 12.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK