FONTOS


 

Vízilabda Eb 1999
Európa-bajnok a magyar vízilabdaválogatott

A magyar férfivízilabda-válogatott Biros Péter és Molnár Tamás világklasszis teljesítményének, illetve a második negyedben nyújtott fantasztikus játékának köszönhetően megérdemelten győzte le három góllal, 15-12-re Horvátországot. Kemény Dénes csapata a sevillai Európa-bajnokság után Firenzében is a kontinens legjobbjának bizonyult.

Magyarország-Horvátország 15-12 (1-3, 6-2, 3-4, 5-3)
Firenze, 3000 néző, v: Papazian (francia), Petronilli (olasz)
Magyarország: Kósz - Tóth, Varga, Kásás 1, Vári 1, Kiss G. 2, Steinmetz 1 csere: Märcz 1, Székely, Fodor, Vincze 1, Molnár 3, Biros 5
Horvátország: Skolnekovics - Simenc, Stritof 3, Boskovics 2, Baracs 1, Hinics 2, Kobescsak 1 csere: Padovan, Dogas 1, Sarics, Smodlaka 1, Ivanis 1, Vican
Emberelőny/gól: 9/5, illetve 10/3


Vári egy góllal segítette közelebb a
válogatottat az Európa-bajnoki címhez
Mindkét csapat nagyon idegesen kezdett, előbb a horvátok, majd a magyarok hibáztak emberelőnyös helyzetben. A 2. percben vezetést szerzett Horvátország: Stritof maradt egy pillanatra őrizetlenül, és ő nem kegyelmezett. Kimaradt a második magyar emberelőny is, Steinmetz lövését Hinics blokkolta, és ugyanő a következő támadásnál kettőre növelte a horvátok előnyét. Vári lőtt fölé, a másik oldalon azonban Ivanis a hálóba kotorta a kapufáról lepattanó labdát (0-3). Másfél perccel a negyed vége előtt Vári előnyből megszerezte a magyar együttes első gólját.

A második negyedben egy perc alatt két gólt lőtt a magyar válogatott, mindkét találat Biros nevéhez fűződik, aki előbb távolról, majd lefordulás után közelről talált Skolnekovics kapujába. A játékrész közepén Baracs megint a horvátoknak szerzett előnyt (3-4), 20 másodperccel később azonban jött a magyar válasz, Märczről feledkeztek meg a horvátok. Dogas lövése nyomán a labda éppen csak átcsorgott a gólvonalon, de megint Horvátország vezetett eggyel. Kósz ezúttal Smodlaka lövését védte fantasztikusan, Biros pedig már harmadik gólját szerezte (5-5). Vári kipontozódott, Kósz ismét bravúrosan védett, Biros pedig egy perccel a vége előtt először szerzett vezetést a magyar csapatnak (6-5), 40 másodperccel később pedig Vincze használta ki a létszámfölényes helyzetet (7-5).

Kósz két újabb bravúros védésével kezdődött a harmadik hét perc, és Kiss Gergely kapufáról bepattanó lövése után már három góllal vezetett Kemény Dénes csapata. A következő horvát támadásnál Smodlaka a center posztjáról szerzett gólt. Steinmetz előnyből állította vissza a háromgólos különbséget (9-6). A horvátok nem adták fel, Stritof 7 m-ről lőtt a jobb felső sarokba. A játékrész közepén Barac ököllel arcon vágta Birost, a játékvezetők nem látták az esetet, Hinic találata után pedig már csak egy góllal vezetett a magyar csapat, Kobescak pedig két perccel a dudaszó előtt ismét egyenlített (9-9). A következő támadásnál Kásás a magyar csapatnak szerzett vezetést. Steinmetz is kipontozódott, sikerült kivédekezni az emberhátrányt, így az utolsó hét percre maradt a minimális magyar előny (10-9).

Az utolsó hét perc elején Molnár centerből emelte át a labdát Skolnekovic fölött, majd Boskovic emberelőnyből lőtt a hosszú sarokba (11-10). Molnár öt perccel a vége előtt létszámfölényes helyzetből növelte kettőre a különbséget, majd 20 másodperccel később parádés svédcsavarral vette be Skolnekovic kapuját (13-10). Stritof harmadszor késztette megadásra Kószt, majd kipontozódott. A világklasszis teljesítményt nyújtó Biros három és fél perccel a befejezés előtt újabb bombagólt szerzett (14-11). Fél perccel a vége előtt még Simencet még végleg cserével kiállították, két másodperccel a befejezés előtt pedig Kiss Gergely lőtt gólt (15-12). Magyarország megvédte Európa-bajnoki címét.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: - Az Unicum Kupán augusztusban kijelentettem, hogy a csapat játékáról akkor vagyok hajlandó azt mondani, hogy tökéletes, ha az Eb döntőjében egy góllal legyőzzük az ellenfelet. Most hárommal sikerült nyernünk, tehát az együttes játéka a tökéletesnél is jobb volt.

A magyar válogatott, amely vasárnap 15.10-kor érkezik meg Budapestre, Ferihegy II/B-re, azzal, hogy Európa legjobbja lett, biztosította helyét - elsőként csapatsportágban - a sydneyi olimpia résztvevői között.

[origo], 1999. szeptember 11.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK