FONTOS


 

Nőivízilabda-Eb: a bronz az oroszoké, az arany pedig az olaszoké lett

A Pratóban zajló női vízilabda Európa-bajnokság záró napján a 3. helyért rendezett mérkőzésen Oroszország a befejező játékrészben mutatott jobb játékának köszönhetően magabiztosan győzte le a magyar válogatottat. A döntőben Olaszország nagy csatában, hosszabbítás után egygólos győzelmet aratott Hollandia felett.

Oroszország-Magyarország 7-5 (2-2, 1-1, 1-1, 3-1)
Prato, 200 néző, vezette: Grosso (olasz), Van de Laak (holland)
Oroszország: Akobia - Kuzina 1, Tokun 1, T. Petrova, Konuk 1, Vasziljeva 3, Kutuzova, csere: Ritova, Anyikejeva 1, Koroljeva, Smurova, J. Petrova
Magyarország: Soós - Sipos 1, Stieber, Valkay Á. 2, Ábel, Drávucz, Tóth, csere: Kisteleki, Kádár (kapus), Rédei, Valkay E., Szremkó 2, Primász
Emberelőny/gól: 11/4, illetve 8/2

Két és fél perc elteltével Vasziljeva szerezte meg Oroszországnak a vezetést, amire a következő támadásnál megérkezett a magyar válasz Sipos révén. Az első negyed kiegyenlített játékot hozott, amit tükrözött az eredmény is.

A második hét percben sokáig nem esett gól, Valkay Ágnes két és fél perccel a játékrész vége előtt először szerzett vezetést a magyaroknak. Az oroszok az utolsó percben két emberelőnyt is kaptak, melyek közül az elsőt Anyikejeva használt ki.

A harmadik negyedben Valkay Ágnes előnyből ismét a magyar csapatnak szerzett vezetést, de Kuzina szintén létszámfölényes helyzetből egyenlített.

A negyedik játékrészben három perc alatt két góllal is elhúztak az oroszok, előbb Konuk, majd Vasziljeva vette be Soós kapuját. A magyar együttes tagjai csak a kapufát találták el (Rédei kétszer). A hátralévő időben az eredmény már nem változott, az orosz együttes magabiztosan őrizte meg előnyét.

Tóth Gyula szövetségi kapitány: - Elégedett vagyok az Eb-n nyújtott játékunkkal. A bronzmeccsen nagyon sok helyzetet hagytunk ki. Sajnálom, hogy nem sikerült megszerezni a harmadik helyet, de csak magunkat okolhatjuk ezért.

A nőivízilabda Európa-bajnokság döntőjében a házigazda, címvédő olasz válogatott óriási küzdelemben hosszabbítás után egy góllal legyőzte a holland együttest: Olaszország-Hollandia 10-9 (3-1, 2-3, 1-2, 2-2, 1-0, 1-1).

A női Európa-bajnokság végeredménye: 1. Olaszország, 2. Hollandia, 3. Oroszország, 4. MAGYARORSZÁG, 5. Görögország, 6. Spanyolország, 7. Németország, 8. Franciaország.

Vízilabda Eb 1999
Steinmetz vérző szájjal is harcra kész

A magyar férfivízilabda-válogatott sok alvással és némi orvosi ellátással készül a Horvátország elleni döntőre a firenzei Európa-bajnokságon. Steinmetz Barnabás szája felszakadt az olaszok ellen, de a többi kisebb-nagyobb sérüléssel küszködő játékossal együtt ő is győzni akar a szombat esti mérkőzésen.

Rendkívüli közgyűlést tartott pénteken az Európai Úszó Liga, melynek egyetlen napirendi pontja az új átigazolási szabályzat elfogadása volt. A küldöttek egyhangúlag szavazták meg a magyar javaslatot.

Benedek eltiltása a legsúlyosabb
A firenzei férfi vízilabda Eb-n a magyarok ugyan száz százalékosan a játékra, az aktuálisan következő ellenfélre koncentrálnak, és - mint mondják - majd csak a kontinensviadal után foglalkoznak ismét Benedek Tibor doppingügyével, a 8 hónapos eltiltásával, mégsem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy mennyire különbözik a magyar sztár elbírálása két sorstársáétól.

Ennek a bizonyos doppingesetnek a másik két szereplője: Benedek római klubtársa, a jugoszláv Vladimir Vujasinovics, valamint a firenzei Riccardo Vannini. Előbbit a jugoszlávok szerették volna szerepeltetni az Eb-n, és ugyan erre nem volt módjuk, de Vujasinovics, amennyiben továbbra is élvezi a válogatók bizalmát, a szeptember végén, október elején Sydneyben sorra kerülő Világ Kupán (egyben olimpiai kvalifikációs eseményen) már játszhat: őt és Vanninit ugyanis az Olasz Úszó Szövetség fegyelmi bizottsága csak 1-1 hónapra tiltotta el.

A három pólós június 26-án az INA Assitalia Roma-Florentia bajnoki elődöntő után esett át előre be nem jelentett doppingvizsgálaton és bizonyultak mindhárman pozitívnak. Benedek szervezetében egy bőrápoló kenőcstől származó, minimális mennyiségű plostebolt találtak, a másik két játékosnál ephedrint, az egyik leghírhedtebb doppingszert mutatott ki a vizsgálat.

Az új szabály értelmében a következő idénytől kezdve egy játékos csak akkor igazolhat át másik ország bajnokságába, ha erre az átadó klubon kívül a szövetsége is engedélyt ad. A korábbi gyakorlat szerint a klubcseréhez elegendő volt a két egyesület megállapodása.

Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke elmondta, hogy ezt a változtatást a magyarok kezdeményezésére tárgyalta a LEN, mert az elmúlt években Magyarországról több játékos a szövetség engedélye nélkül szerződött külföldre.

Délig aludtak a magyar férfivízilabda-válogatott tagjai az Olaszország elleni csütörtöki győztes elődöntő után. Péntek délután Kemény Dénes szövetségi kapitány egyórás edzést tartott, melynek célja a csapat felfrissítése volt.

A szakvezető elmondta, hogy a keret szinte valamennyi tagja kisebb-nagyobb sérüléssel küszködik, melyet az elődöntőn szerzett. A legsúlyosabbnak Steinmetz Barnabás "sebesülése" látszik, neki csúnyán felrepedt a szája, de Kemény Dénes bízik benne, hogy a szombat esti döntőig ő is felépül.

- Nagyon nehéz találkozón van túl az együttes, de még nehezebb vár ránk a döntőben - mondta a kapitány. - A horvátok sokkal erősebbek az olaszoknál, ezért csak akkor nyerhetünk, ha mindenki tudása legjavát nyújtja. A horvátok stílusa kevésbé fekszik nekünk, mint az olaszoké, mert hibátlanul védekeznek, és támadásaikat szinte mindig góllal zárják. Megpróbáljuk a csoportmérkőzéshez hasonlóan szétúszni őket, de ez csak akkor lehetséges, ha minden játékosom tökéletes erőállapotban lesz.

Kemény Dénes az esélyekről úgy nyilatkozott, hogy a magyar együttes jobb játékosokból áll ellenfelénél, de csak nagyon fegyelmezett, hibátlan játékkal tudja megvédeni kontinensbajnoki címét.

Óvatos optimizmus jellemzi a horvát kommentárokat és a horvát válogatott játékosainak nyilatkozatait a firenzei vízilabda Európa-bajnokság szombati döntője előtt.

A Sportske Novosti című sportlap pénteki számában arról adott hírt, hogy a horvátok táborában megelégedéssel fogadták a magyarok döntőbe jutását, mert úgy vélik, hogy a magyar csapat a játék minőségét tekintve sokkal jobb ellenfél az olasznál. A csapat tagjai közül Dubravko Simenc ezt úgy fogalmazta meg: "Örülök, hogy ők jutottak a döntőbe, mert az olaszok számomra - elnézést a kifejezésért, de - kismacskáknak tűnnek."

Viseslav Saric azt emelte ki, hogy sokat tettek a sikerért, de többre is képesek. "A magyarok megérdemelten győztek (az olaszok ellen). A csoportselejtezőben játszott horvát-magyar találkozó a legszínvonalasabb vízilabdára volt jó példa. Úgy vélem, hogy messze a két legjobb csapat jutott a döntőbe, amely igazi finálé lesz" - mondta.

A Vjesnik című napilap különtudósítója is egyetért azzal, hogy a két legjobb csapat jutott a firenzei döntőbe. A kommentátor szerint a szakértők úgy látják, hogy a magyarok - játékosaik jobb egyéni képességei alapján - valamivel esélyesebbek a győzelemre. A tudósító várakozásai szerint nem esélytelen a horvát válogatott, ha védelme ugyanolyan szilárd lesz, mint az eddigi találkozókon, és a Hinic-Smodlaka centerpáros támadásai sikerre vezetnek.

A Jutarnji List egyebek között idézte Sinisa Skolnekovic kapust, aki szerint csapata játékosainak mielőbb túl kell lépniük a döntőbe jutás feletti örömön, mert még nem értek mindennek a végére, és feljuthatnak a csúcsra is. Úgy vélte, hogy a döntő nehéz lesz, de eddigi találkozóikon megmutatták, hogy bármilyen csapatot le tudnak győzni.

[origo], 1999. szeptember 10.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK