FONTOS


 

A németek nem bíznak a továbbjutásban

A negyeddöntőkkel folytatódik Firenzében a vízilabda Európa-bajnokság. A férfiak szerda este 21.30 órakor Németországgal találkoznak. Uwe Sterzig német szövetségi kapitány csak egy jó mérkőzésben reménykedik...

A Kemény-fiúk a negyeddöntő előtti utolsó edzésen az emberelőnyös helyzetek különböző variációit gyakorolták, mert a csoportmérkőzések során adódtak nehézségek a létszámfölények értékesítésében.

Kemény Dénes szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy egyértelműen a magyar válogatott a mérkőzés esélyese, de nem szabad lebecsülni az ellenfelet.

- Két és fél évvel ezelőtt Németország ellen mutatkoztam be a válogatott kispadján - mondta a kapitány. - Braunschweigben a harmadik negyed elején, a hazai bírók hatékony közreműködésével 6-2-re vezettek a vendéglátók. Akkor úgy éreztem, ez lesz az utolsó találkozóm szövetségi kapitányként, ám a fiúk csodálatos hajrával fordítottak, és 11-10-re nyertek. A mai találkozón nem számítok ekkora küzdelemre, mert minden csapatrészben jobbak vagyunk a németeknél.

A magyar együttest tartja a találkozó esélyesének Uwe Sterzig német szövetségi kapitány is.

- Tőlünk már az is bravúr, hogy bejutottunk a legjobb nyolc közé - nyilatkozta a szakvezető. - Az Eb legnagyobb szenzációja lenne, ha legyőznénk a magyar válogatottat, de reálisan nézve erre nincs esélyünk. Szeretnénk jó mérkőzést játszani, sokat tudunk még tanulni az Európa-bajnoki cím védőjétől. Kemény Dénes kollégámnak azt kívánom, hogy együttesével nyerje meg ezt a kontinensbajnokságot is.

Az összecsapást a holland Bras és a szlovén Rakovec vezeti. A magyar bírók közül Kiss Ottó a 11. helyért sorra kerülő Szlovénia-Hollandia férfimérkőzésen fújja a sípot.

Vízilabda Eb 1999
Talján ellenfél minden fronton

A magyar válogatott az előzetes várakozásoknak megfelelően magabiztosan, nagy különbséggel győzte le Németországot a negyeddöntőben. A négy között az ellenfelek az örök rivális olaszok lesznek, akik Oroszországot győzték le, és a nőknél szintén magyar-olasz elődöntőre kerül sor. A férfi negyeddöntők nagy meglepetését Görögország szolgáltatta a világbajnok Spanyolország legyőzésével.

Magyarország-Németország 15-4 (4-0, 2-2, 5-0, 4-2)
Firenze, 2000 néző, v: Brass (holland), Rakovec (szlovén)
Magyarország: Kósz - Tóth F. 1, Kásás 2, Vári 2, Kiss G. 1, Steinmetz 1, Molnár 1, csere: Märcz 2, Varga Zs. 2, Székely, Fodor 2, Vincze 1, Kovács Z.
Németország: Tchigir - Weissinger 1, Politze, Reinhardt 2, Mackeben, Reimann, Tomanek, csere: Kaiser, Schertwitis 1, Zellmer, Wollthan, Ingenlath, Pohlmann
Emberelőny/gól: 6/2, illetve 6/2

Három perc elteltével már két góllal vezetett a magyar válogatott. Vári távolról, Kiss G. előnyből talált be a német kapuba. Kásás megúszás után, Ma:rcz pedig távoli lövéssel növelte a különbséget, míg a német csapat az első negyedben egyszer sem tudott kapura lőni.

A második hét percben Reinhardt előbb emberelőnyös helyzetből, majd fél perccel később szép támadás végén vette be Kósz kapuját (4-2). Molnár értékesített négyméterese és Vincze bombagólja után ismét megnyugtató előnnyel vezetett a magyar csapat.

A harmadik negyed közepén Kósz helyett Kovács Z. állt a kapuba, de sok dolga neki sem akadt, mert a magyar védők között a németek csak nagyon ritkán jutottak lövéshez.

A befejező játékrészben már csak az volt a kérdés, hogy sikerül-e tíz vagy annál több góllal legyőzni a teljesen elfáradt német együttest. Végül sikerült, sőt, Székely Bulcsu kivételével valamennyi mezőnyjátékos szerzett legalább egy gólt.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: - Örülök, hogy túlvagyunk a mérkőzésen. Ezzel a találkozóval többet nem is érdemes foglalkozni. Sietünk vissza a szállodába, hogy a fiúk minél jobban ki tudják magukat pihenni a csütörtöki, Olaszország elleni elődöntő előtt.

A negyeddöntők első mérkőzésén a házigazda olasz válogatott a mérkőzés második felében nyújtott jobb teljesítményének és nagyobb szerencséjének köszönhetően nagy küzdelemben, egy góllal legyőzte Oroszországot és bejutott az elődöntőbe, ahol Magyarországgal találkozik ismét.

Olaszország-Oroszország 7-6 (1-1, 2-4, 2-1, 2-0)
góldobók:
Angelini, Gibellini 2-2, Calcaterra, Sottani, Silipo 1-1, illetve Jerisov 3, Zsinnurov 2, Csomakidze 1

A magyar és az olasz válogatott az Eb-k története során eddig összesen 17-szer találkozott egymással: 10 magyar győzelem mellett egyszer volt döntetlen (éppen legutóbb, a firenzei csoportmérkőzések alkalmával: 7-7), az olaszok pedig hatszor nyertek. Elődöntőben még egyszer sem csapott össze a két együttes. Döntőt eddig kétszer játszottak, és mindkétszer olasz siker született (1993, Sheffield: 11-9, illetve 1995, Bécs: 10-8).

A második negyeddöntő mérkőzésen Horvátország - feszültségektől sem mentes találkozón - a hosszabbításban legyőzte Jugoszláviát. A találkozón a harmadik negyedet leszámítva végig Horvátország vezetett, de egyszer sem tudott egy gólnál nagyobb előnyre szert tenni.

Horvátország-Jugoszlávia 9-7 (3-2, 1-1, 1-2, 2-2, 0-0, 2-0)
góldobók:
Simenc, Smodlaka, Dogas 2-2, Stritof, Baracs, Kobescsak 1-1, illetve Szavic, Ikodinovic, Vicevic 2-2, Uskokovic 1

Óriási meglepetés született a férfiak harmadik negyeddöntő mérkőzésén, ahol Görögország fegyelmezett - és szinte hibátlan - védekezésének köszönhetően egy góllal legyőzte a világbajnok Spanyolországot. A találkozó végig nagyon feszült hangulatban zajlott: a második negyedet követő térfélcserénél a görögök szövetségi kapitánya, Kiriakosz Joszifidisz kis híján összeverekedett a spanyolok egyik játékosával, Marcosszal. A feleket a két együttes vízilabdázói közös erővel választották szét. (A csütörtöki elődöntőben 20.15 órakor Görögország-Horvátország találkozóra kerül sor.)

Görögország-Spanyolország 7-6 (1-2, 4-2, 0-0, 2-2)
góldobók:
Mavrotasz 2, Kajafasz, Mazisz, Ludisz, Ciciteodoru, Afrudakisz 1-1, illetve P. Garcia 2, S. Gomez 2, Ballart, Perez 1-1

A 9. helyért: Románia-Szlovákia 9-8 (A románok javára az aranygól döntött a hosszabbítást követően.)
A 11. helyért: Szlovénia-Hollandia 8-7

A női válogatott szintén a házigazda olaszokkal játszik csütörtöki elődöntőben, hiszen az olasz-spanyol mérkőzést az előbbiek nyerték 8-2-re. A két együttes ötször találkozott eddig az Európa-bajnokságokon: kétszer bizonyultak jobbnak a magyarok, kétszer az ellenfél, egyszer pedig döntetlen lett az eredmény. Legutóbb 1997-ben játszott egymással a két csapat, és azt az összecsapást a negyeddöntőben az olaszok nyerték 8-7-re. Érdekesség, hogy amikor Olaszország felülmúlta Magyarországot, végül mindig megnyerte az Eb-t is.

Az olasz televízió kérésére az Európa-bajnokság szervezőbizottsága megváltoztatta a csütörtöki női elődöntők időpontját. A Magyarország-Olaszország mérkőzés így 17 órakor, míg a Hollandia-Oroszország találkozó 18.15 órakor kezdődik.

nők, az elődöntőbe jutásért:
Olaszország-Spanyolország 8-2
Oroszország-Görögország 6-3

a 7. helyért: Németország-Franciaország 12-6

[origo], 1999. szeptember 8.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK