FONTOS


 

Vízilabda Eb 1999
Sem a görögök, sem a németek nem okoztak nehézséget

A magyar férfi vízilabda-válogatott vasárnap a 4. fordulóban Görögország, a női csapat a 2. fordulóban Németország ellen szállt medencébe a Firenzében, illetve Pratóban zajló Európa-bajnokságokon, és mindkét együttes biztosan nyert.

A férfiak délelőtti vizes edzését egy rövid tornatermi tréning előzte meg, ahol az izmok nyújtása és lazítása volt az elsődleges cél. Kemény Dénes szövetségi kapitány elmondta, hogy a játékosok nagyon elfáradtak a szombati, Horvátország elleni (7-6) találkozó után, ezért vasárnap a frissítésen szerepelt a hangsúly.

- Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl, és messze van az Eb vége - mondta a kapitány. - A görögök ellen újabb kemény erőpróba vár ránk, de mindenképpen nyernünk kell, ha meg akarjuk szerezni a csoportelsőséget. Az lenne a jó, ha a házigazdák a harmadik helyen végeznének, mert a papírforma szerint ebben az esetben Olaszországgal csak a döntőben találkoznánk.

Kemény Dénes hozzátette, hogy szinte mindenki számolgat és taktikázik, de a magyar együttes ebben nem kíván részt venni.

Magyarország-Görögország
8-3 (4-1, 0-1, 1-1, 3-0)
Firenze, 2000 néző, v: Afanaszjev (orosz), Cillero (spanyol)
Magyarország: Kósz - Varga Zs. 2, Kásás 2, Kiss G., Fodor 2, Steinmetz B., Molnár csere: Tóth F., Märcz 2, Vári, Kiss Cs., Vincze, Biros
Görögország: Reppasz - Kajfasz, Mazisz, Ludisz, Latanitisz, Afrudakisz 1, Lorandosz 1 csere: Mavrotasz 1, Ciciteodoru, Kolakonasz, Tomakosz, Dandolosz, Georgarasz
Emberelőny/gól: 3/1, illetve 5/0
Kásás jól eltalált lövésével már egy perc után vezetett a magyar együttes, ám erre a találatra a következő támadásnál megszületett a görög válasz Lorandosz révén. Kásás újabb gólja és Fodor R. két találata nyomán már az első negyedet követően jelentős előnyt szerzett Kemény Dénes csapata (4-1).

A második játékrészben Mavrotasz használta ki a védők figyelmetlenségét, több gól ebben a hét percben nem esett. A magyarok játékából hiányzott a lendület, a támadásokat a pontatlan átadások miatt több esetben még lövéssel sem sikerült befejezni, de ugyanez jellemezte a görögöket is.

A harmadik negyedben Afrudakisz távoli találata után már csak egy volt a különbség a csapatok között. Sok hibával játszott a magyar együttes: előbb Varga Zs. lőtt mellé, majd Vári kezéből vették ki a görög védők a labdát. Két perc volt hátra a játékrészből, amikor Varga Zs. előnyből növelte kettőre a különbséget (5-3).

A befejező hét percben előbb Kósz védte bravúrosan Ludisz lövését, majd a felső kapufa mentette meg a magyar csapatot a góltól. Három és fél perccel a vége előtt Märcz négyméteresből talált a görög kapuba, ezzel megnyugtató lett a magyarok előnye (6-3). A hátralévő időben Kemény Dénes együttese sikeresen őrizte meg ezt a különbséget, sőt az utolsó pillanatokban még Varga Zs. és Märcz is betalált.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: - Kellemetlen ellenfél volt a görög csapat, mert nem engedett minket kibontakozni, a hibáinkat azonban, különösen a mérkőzés elején könyörtelenül kihasználta. A támadójátékunk ezen a találkozón nagyon akadozott, de biztos vagyok benne, hogy lesz ez még jobb is. A védekezésünkkel meg voltam elégedve.

További eredmények:
A csoport:
Horvátország-Szlovénia 9-4
B csoport: Hollandia-Németország 8-7, Oroszország-Románia 8-7, Spanyolország-Jugoszlávia 9-7 (3-2, 2-1, 2-2, 2-2)
A csoport állása: 1. Spanyolország 8 pont (35-23), 2. Oroszország 6 (31-28), 3. Jugoszlávia 3 (25-26), 4. Németország 3 (19-23), 5. Hollandia 3 (27-32), 6. Románia 1 (19-24)
A hétfői, utolsó forduló párosítása:
A csoport: Magyarország-Szlovákia, Horvátország-Görögország, Olaszország-Szlovénia
B csoport: Hollandia-Jugoszlávia, Spanyolország-Románia, Oroszország-Németország

Magyarország-Németország 16-10 (5-1, 5-4, 4-2, 2-3)
a magyar góldobók:
Stieber 7, Szremkó 4, Drávucz 2, Rédei, Primász, Tóth N. 1-1
Második mérkőzésén a magyar női vízilabda-válogatott végig vezetve magabiztosan győzte le Németországot. A német válogatott egy percig tudott lépést tartani ellenfelével (1-1), ám a következő két percben a magyar együttes négy gólt lőtt, s ezzel gyakorlatilag az első negyedben eldöntötte a találkozó sorsát. A mezőny legjobbja Stieber Mercedes volt, aki hétszer talált be a németek kapujába.

További eredmények:
A csoport:
Oroszország-Spanyolország 16-7
A csoport állása: 1. Magyarország 4 pont (27-20), 2. Oroszország 2 (26-18), 3. Spanyolország 2 (14-22), 4. Németország 0 (16-23)

B csoport: Olaszország-Franciaország 19-3, Hollandia-Görögország 10-5
A csoport állása: 1. Olaszország 3 pont (25-9), 2. Hollandia 3 (16-11), 3. Görögország 2 (18-15), 4. Franciaország 0 (8-32)

A hétfői, utolsó forduló párosítása:
A csoport:
Németország-Oroszország, Magyarország-Spanyolország
B csoport: Franciaország-Hollandia, Görögország-Olaszország

A férfiak utolsó csoportmérkőzésükön, hétfőn 14 órakor Szlovákiával találkoznak. A két csapat eddig az Európa-bajnokságok során kétszer találkozott egymással, mindkét alkalommal magyar győzelem született (1993. Sheffield: 14-9, 1997. Sevilla: 12-6)

A nők ellenfele utolsó csoportmérkőzésükön Spanyolország lesz 18.15 órakor. A két együttes még nem találkozott egymással a kontinensbajnokságokon, két évvel ezelőtt a spanyolok Sevillában az Eb-n a 4., a magyarok az 5. helyen végeztek.

[origo], 1999. szeptember 5.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK