FONTOS


 

Vízilabda 1999
Megvan 91 millió forint, viszont hiányzik még 141

A magyar vízipóló menedzselését tekintve a közelmúltban mintasportággá vált, a szövetségben már gyakrabban hangzott el a "marketing" kifejezés, mint a "játékos" vagy a "labda". Idén viszont azért kell különösen sokat beszélni a pénzről, mert egyelőre hiányzik. Nem is kevés, úgy 141 millió forint.

Ezt az irdatlan összeget persze nem csalta, lopta, sikkasztotta el senki - csakhogy még nem is sikerült előteremteni. Részben a tavalyi hitelvesztés miatt. Erről beszélgettünk dr. Martin Györggyel, a szövetség november óta hivatalban lévő elnökével.

- Idén hét világversenyt rendeznek, ezekre előzetes számításaink szerint 232 millió forintért tudnánk felkészülni, illetve elutazni. Ezzel szemben pillanatnyilag még optimista számítások szerint is csak 91 millió forint áll rendelkezésre - adta meg az alaphangot Martin doktor.

- Január lévén ez még természetes vagy már abszolút természetellenes?

- Természetellenes, a helyzet rendkívül súlyos.

- Tárgyaltak-e már az új Postabank-vezetéssel az év végén lejárt főszponzori szerződés esetleges megújításáról, megreformálásáról?

-Dr. Kiss Ottó, aki novemberig betöltötte az ügyvezető igazgatói tisztet, levélben megkereste a bank vezetését, ám a szövetség érdemi választ nem kapott.

- Zwack Péter azzal hagyta ott a sportág novemberi közgyűlését, hogy az új helyzetben nem kíván a szövetség munkájában közreműködni, ám többen remélték, hogy rábírhatják elhatározása megváltoztatására. Sikerült?

- Márciusban tárgyalunk Zwack úrral a továbbiakról.

- A kormányzat 32 millió forinttal támogatja idén a vízilabdát. Mekkora öszszegre számított?

- Nem ekkorára. Ahhoz képest, hogy tavaly egy világversenyre kaptunk hetvenmilliót, idén hétre harminckettőt.

- Milyen szoros az öszszefüggés az anyagi lehetőségek beszűkülése és a Postabank-ügy néven elhíresült, nem is jogi, inkább etikai normákat sértő történet között?

- Ellehetetlenítette a sportágat, hogy bizonyos erői szembefordultak egymással. Ráadásul kompromisszummal zárult a harc, mert az egyik tábor Kiss Ottó távozását követelte, de csak az ügyvezető igazgatói posztról váltották le, az elnökségnek tagja maradt. Az ellentétek ezzel nem szűntek meg.

- Kiss Ottó, mint elnökségi tag, tehát ellentmondásos figura, pénzszerző menedzserként viszont hiányzik?

- Többször kértem, hogy segítsen a szponzorkeresésben, de más irányú elfoglaltságára hivatkozva visszakozott.

- Az "ellehetetlenülés" kifejezést használta. Viszszafordíthatatlan ez a folyamat?

- Ha az lenne, lemondanék az elnöki tisztségről. De nem tartom annak.

- Ha mégsem sikerül megszerezni azt a bizonyos 232 milliót, hol kell, hol lehet takarékoskodni?

- Készítettem egy válságköltségvetést, ez egyes világversenyek kihagyásával mintegy 160 millió forintra rúgna.

- Mely világversenyek hagyhatók ki?

- Ezt most még nem mondhatom meg, hiszen csak a személyes véleményemet közölném. Ahhoz, hogy hivatalos állásfoglalás legyen belőle, az elnökségnek jóvá kellene hagynia.

- Akárhogyan alakulnak is a prioritások, gondolom, nem vitás, hogy az Európa-bajnokságon és Világkupán is induló felnőtt férfi válogatott elsőbbséget élvez...

- Ez valóban nyilvánvaló.

- Az a kérdés, ezután mi a fontosabb: a női felnőtt csapat vagy a férfi korosztályos válogatottak?

- Nehéz egyértelműen voksolni, hiszen a női póló olimpiai sportág lett, a fiú utánpótlás viszont világelső.

- Az idei világversenyek fontossági és időrendi sorrendje egészen más, a női Világkupát például tavaszszal, a férfit ősszel rendezik. Elképzelhető, hogy addig utazgatnak különféle csapataink, amíg van pénz, aztán mindenki itthon marad?

- Ez elképzelhetetlen. A döntést nem elég meghozni, annak érvényt is kell szerezni. Nem mondhatjuk, hogy amíg van pénzünk, élünk, aztán utánunk az özönvíz.

Ballai Attila Origó, 1999. január 21.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK