FONTOS


 

Az ausztrálok elleni siker után az 5. helyért a hollandokkal játszik majd Faragó Tamás csapata
Győzelem a hétfő árnyékában

------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.07.24
------------------------------------------------------------

Elvben fontos feladat az ötödik hely megszerzése. Gyakorlatilag viszont… Maradjunk annyiban, kis túlzással nyugodtan állíthatjuk, ötödik vagy hetedik, voltaképpen oly mindegy.

"Ez igaz, méltatlan ez is, méltatlan az is hozzánk…” - búslakodtak a lányok, akik azért gyorsan hozzátették: "Viszont csak azért is megszerezzük az ötödik helyet, legalább ennyi hadd maradjon nekünk.”
Ennek az elszántságnak kilenc percig nyoma sem volt a vízben, ott folytatták a hölgyek, ahol abbahagyták az oroszok ellen: kihagyott emberfórok, pontatlan passzok, nyűglődés. Hanem aztán a második negyed közepén Primász Ágnes finom ejtése varázsütésre változást hozott. Mintha valamiféle gátak szabadultak volna fel bennük, harciasabbak, keményebbek, hangosabbak lettek, hergelték egymást, hergelték az ellenfelet, régi önmagukra kezdtek hasonlítani.
"Ez az, Manó!” - üvöltötték egyszerre az emberhátrányban bravúrt bemutató Sós Ildi becenevét, majd újra Primásszal pacsiztak: a Dunaújvárosi Főiskola üdvöskéje egyenlítette ki az összeszedett 2-0-ás hátrányt, ám mint a lefújást követően mondta: "Bár csak az oroszok ellen mentek volna be ezek a lövések.”
Bár csak azon a meccsen védett volna így Sós Ildi, tehetnénk ehhez hozzá, ám ne legyünk igazságtalanok a világ legjobbjai közé tartozó kapusunkkal, hiszen a negyeddöntőn az előtte álló védelem is csődött mondott. Nem egy esetben hozták társai kiszolgáltatott helyzetbe, csak bravúrok árán tudta volna tartani a frontot. Ám ez - és ezt ő is belátja - nem a bravúrok világbajnoksága.
Igen, igen, újabb meccs ide vagy oda, még mindig rengetegszer kerül szóba a rossz emlékű negyeddöntő.


Ott az ellenfél kapuja - mutatja Faragó Tamás, a nôi válogatott szakvezetôje, s játékosai ezen a meccsen meg is találták az irányt (Fotó: Nëmeth Ferenc)
Nincsenek ezzel másképpen az ausztrálok sem: hiába tért vissza az újabb két olimpiai bajnok, hiába játszik immáron öt sydneyi hős a csapatban, nem sikerült jól ez a világbajnokág. Ahogy egyikük, Naomi Caslte fogalmazott: "Jól kezdtük a meccseket, ám a második-harmadik negyedben általában eljött egy olyan holtpont, amelyből nem tudtunk kikecmeregni. Tehetséges csapatunk van, amelyben sokkal több van, mint a hetedik vagy a nyolcadik hely. Jövőre ezt meg is fogjuk mutatni!”
Ismerős szavak…
A szerdai, ebédidőben rendezett találkozón amúgy Valkay Ágnes kontrája után állt először magyar előny a táblán - később ez nem is változott. Összeállt védekezés, remek kapusteljesítmény, enynyi, nem több, ezzel meg is volt a meccs. Természetesen Szremkó Krisztina csodás csavarjáról, Pelle Anikó gyors megúszásáról, valamint Primász Ági harmadik találatáról se feledkezzünk meg. Csak az a hétfői parti ne jutna az eszünkbe…

Mestermérleg
Faragó Tamás:
- Mint mondani szoktam, a csapat csinálja az edzőt. Most nyertünk, ám az oroszok elleni vereség után még mindig karcsú vagyok…
Görgényi István: - Ezúttal is megvoltak a lehetőségeink, mi irányítottuk a meccset, ám nem tudtunk ezzel élni. Játékhiányuk van a lányoknak, ezen kellene valahogy változtatnunk.

Férfi válogatott
Női válogatott
Kovács Ágnes
Vizes vb, Barcelona 2003
VERSENY

LINKEK

  Barcelona 2003