FONTOS


 

Az orosz válogatott végig vezetve győzte le a negyeddöntőben a magyarokat
Az összetört álmok estéje

------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.07.22
------------------------------------------------------------

Este van, késő este, a kisgyereknek már ágyban a helye, aludni kell már. A nappal dolgozó ember is esetenként az igazak álmát alussza hétfőn ilyen tájban, vagy éppen feltett lábakkal, pislogó szemekkel veti tekintetét a televízióra, lazítás, kikapcsolódás, amire szükség van ilyenkor.

Lazít, izmokat lazít itt a csodás tengerparton felépített uszodában a magyar és az orosz női pólóválogatott is - mégis, lazítás és lazítás között mekkora a különbség… Pihenés, szunyókálás helyett meccs, kőkemény parti vár mindkettőjükre, húsz perc híján 22 óra, menni kell, pörögni, megmutatni a világnak, övék a legjobb csapat.
Este van, késő este, de meg tudnánk szokni a kései időpontot itt Barcelonában: a finálé 22 órakkor kezdődik, az urak döntője 30 perccel ennél is később, de kit érdekelne ez egy (kettő!) aranyéjszakán?
Faragó Tamás nyugodt, ül a padon, kollégája, Klejmenov mester mutogat, rendezkedik, hiába, inkább neki van félnivalója: eddig ahányszor összetalálkoztak lányai a soros világversenyen a magyar hölgyekkel, mindig ők húzták a rövidebbet. Két Európa-bajnokság és egy Világkupa elődöntőjében mértek rájuk csapást Tiba Zsuzsáék, akik ezúttal a vb negyeddöntőjében készülnek erre.
Márpedig ha ők készülnek valamire…
Este van, késő este, de háromnegyed tízkor apait-anyait beleadva úszik a labdára Drávucz Rita és Tatjana Petrova, naná, hogy a mi Ritánk hozza azt el! Úszóként kezdte… Az első gól viszont az övék: az eltékozolt támadás után Konuh jár túl védelmünk eszén. A második találatnak is örvendhetnek, lévén Primász kapufáját a fórt a falból kiemelkedő Salimova húzza be, rossz, borzasztóan rossz a kezdés. Az olaszok elleni győztes párharc során sem volt másként, legyen ez a reményünk…
Stieber Mercédesz is így gondolhatja, a Tiba által kibrusztolt emberelőnyt messziről váltja gólra, ám sajnos odaát Szmurova centerből eredményes. Kapaszkodni, kapaszkodni lányok!
Ehelyett…
Ehelyett kis híján újra a kapunkban táncol a labda, szerencsére az oroszok is idegesek, pontatlanul passzolgatnak. Az első menet amúgy is a kapkodásé, remegő kezek, 3-1, el kell végre kezdeni játszani! Játszani, ahogy tudnak, ahogy péppé verték három év alatt a világot. Este vagy éjszaka, mindegy kell hogy legyen!
Folytatás. Pelle Anikó ziccerben, Voroncovába lövi. Átellenben újabb kiállítás, nagy a baj, ám Tulga szeme remek, kontrát fúj, Valkay Erzsi pedig robog, száguld, és révbe ér. 4-1 helyett 3-2, nagyon nem mindegy. Szmurova. Már megint Szmurova. Tarthatatlan ez a lány, újabb centergól - pedig a hollandok ellen hetet vágó Turova műfaja ez…
Még mindig idegesek. Még mindig nincsenek "maguknál”. Még mindig óriási a baj. Befejezetlen avagy alibilövéssel zárt támadások, odaát pedig Szmurova. Emberelőnyben átlő, precízen, Sós Ildi nem érhet oda. Már három a különbség, 2 az 5 ellen, tenni kellene valamit. De nem… Drávucz kezéből kiesik a labda fórban, Primász a lécet trafálja telibe, az ellentámadásból viszont újabb gólt kapunk… Ugye kitatálják? Szmurova. A negyedik neki. A hatodik a csapatának.
Sokkoló.
De a remény hal meg utoljára. Néhány hete, a ljubljanai Eb-n 3-9-re álltak a hollandok ellen, temettük őket, aztán 10-9 lett. Egy negyed alatt. Most még kettő is hátravan!


A máskor mértani pontossággal célzó Primász Ágnes lövései most nem sikerültek, ezúttal nem tudott betalálni az ellenfél kapujába (Fotó: Németh Ferenc/Barcelona)
Csak ez a Voroncova ne védene ilyen jól. Pelle lökete a blokkon irányt változtat, ám az orosz hölgy ezt is kitornássza. Primász előnyben próbálkozhat, eddig oly remekül ment neki itt, ezúttal viszont remeg a kéz. A léc is…
Sós hátrányban véd, de nem csökken a különbség, mert még az időkérés sem segít az emberelőny pontos megjátszásában. Primász kénytelen lőnni, jobb híján sajnos, a blokk azonban a helyén. Faragó Tamás már nem. Áll, széttárja a kezeit, ő sem érti.
Mi történhetett?
Zsinórban az ötödik fór parlagon (pedig Pelle kétszer is próbálkozhat), Valkay Ági aztán mellédurrant, óriási fordulat kellene. Turova is feliratkozik a góllistára, szegény Sós tehetetlen, szemtől szemben áll vele az orosz, védő sehol. Egy védő, Rédei Kata ugyan villan egyet, ám 7-3-ról kezdeni a végső nekirugaszkodást… Maradjunk annyiban… azaz dehogy maradjunk, ha Szlovéniában megcsinálták, itt miért ne csinálhatnák meg?! Vagy két csoda sok lenne egy hónap leforgása alatt? Pedig micsoda este volna…
Az oroszok persze nem a hollandok. Fűti őket a visszavágás vágya, ezer fokon égnek, kemények, magabiztosak és taktikusak. A végsőkig használják ki a 35 másodperces támadóidejüket, ölik az időt. Jól csinálják. Tiba és Drávucz csak összehoz egy gólt, négy perc van vissza, talán…
Nem. Turova ellen sincs ellenszer, biztosan lövi be az előnyt, 8-4 oda, eldőlt. Drávucz szépít, 2:28 még, nincs már esély. Szremkó Krisztina csavarját Voroncova fogja, és ugyan Stieber kisérletével nem tud mit kezdeni, a 38 másodperc az csak 38 másodperc. Negyedik világversenyén nemhogy döntőt nem játszik, négy közé sem jut a csapat. Voltaképpen belefér. Bele, ha az olimpián újra régi fényében tündököl. S erre van esély!
Este van, késő este, már benne vagyunk az éjszakában is, aludni kellene ilyenkor.
Az álom azonban csak nem jön a szemükre.

Mestermérleg
Alekszandr Kleimenov:
- Végre megtört az átok, legyőztük a magyarokat! Nagyon készültünk, remekül koncentráltunk. A védekezésünknek köszönhetően nyertünk.
Faragó Tamás: - Nagyon rosszul játszottunk.

Büntetőkkel ment tovább a világbajnok

Feltartózhatatlanul menetel az amerikai női válogatott: Baker társulata úgy söpörte el útjából az olimpiai bajnokot, mintha mi sem történt volna. Görgényi István megfiatalított csapata 3-1-re még vezetni tudott, ám a Világkupa társgólkirálynőjének, Brenda Villának a vezérletével (a csokibőrű lány Primásszal és Pellével végzett Perthben a mesterlövészek élén) hetet lőttek zsinórban az amerikaiak, és átgázoltak riválisukon. Szó mi szó, nagyon jó formában kell lennie annak, aki a legyőzésükben bízik…
Nagyon jó formában voltak a hollandok, mégsem sikerült megszerezniük az olaszok skalpját. Danielle de Bruijn a rendes játékidőben és a büntetőpárbaj alkalmával is négyméterest hibázott (mindkétszer középre, szó szerint Contiba lőtt), így a szerencsének is köszönhetően jutott csak a négy közé a világbajnok. Az elődöntőben a bírók által erősen támogatott hazaiakat nagy nehezen legyűrő kanadaiakkal csatázhat.

További eredmények

Nők

A 15. helyért:
Franciaország-Nagy-Britannia 9-6 (2-1, 2-1, 2-1, 3-3).

A 13. helyért: Kazahsztán-Venezuela 15-5 (4-0, 5-2, 1-2, 5-1).

A 9-12. helyért: Görögország-Brazília 14-4 (3-0, 3-0, 5-0, 3-4). Németország-Japán 11-8 (3-0, 4-2, 1-2, 3-4)

Negyeddöntő: Egyesült Államok-Ausztrália 8-4 (1-2, 2-1, 3-0, 2-1). G: Lorenz 2, Estes 2, Villa, Moody, Beauregard, Stachowski, ill. Smith, Sthumcke, Gynther, Byram.

Olaszország-Hollandia 8-8 (0-1, 4-2, 2-3, 1-1, 1-1, 0-0 - büntetőkkel 5-3). G: Tóth N. 2, Malato 2, di Mario 2, Bosurgi, Grego, ill. Guichelaar 3, Oostendorp 2, de Bruijn, Kuipers, Quint.

Spanyolország- Kanada 9-8 (3-3, 1-0, 2-2, 3-3). G: Campbell 3, Begin 2, Dow 2, Gardner, Arpin, ill. Ribera 2, Valles 2, Sánchez, López, Ramírez, Pardo

Férfi válogatott
Női válogatott
Kovács Ágnes
Vizes vb, Barcelona 2003
VERSENY

LINKEK

  Barcelona 2003