FONTOS


 

Horvátország: ez már több mint egy kapufa
------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.07.21
------------------------------------------------------------

Dőreség volna mindent arra az egyetlen kapufára fogni, ám talán mégsem túlzó a megállapítás: a Frankovic által kihagyott, sokat emlegetett ziccer a románok ellen nemcsak a csoportelsőségbe, nemcsak a könnyebb ágba, hanem egyenesen a legjobb nyolc közé jutásba került délnyugati szomszédainknak!

Ausztrália-Horvátország 10-6!!!

A világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetése, hogy az Európa-bajnokságon egy hónapja szenzációsan menetelő Roje-csapat a pótmeccsén elbukott, ami nem csupán a vb miatt sokkoló számukra: ezzel elúszott ugyanis a selejtező nélküli olimpiai kvalifikáció…
"Nagyon szomorú vagyok, nem tudom, mi történhetett. Az ausztrálok sokkal jobban koncentráltak, sajnos megérdemelten nyertek” - ismerte el Igor Hinic, aki Smodlakával párban hiába szállította futószalagon az emberelőnyös helyzeteket, a társak általában a kapufát választották, vagy egész egyszerűen a fonalat rendkívüli módon elkapó Stanton kapus hárított. "Ha egy góllal kapunk ki, nyilvánvalóan tudnék mit mondani, de így…? Egész egyszerűen nem értem, miért blokkoltunk le, borzasztó ez a vereség. Az a legfőbb probléma, hogy a jövő évi olimpiai selejtezőre rendkívül nehéz lesz felkészülnünk, hiszen nagyon rossz időben van” - csóválta a fejét Zoran Roje, a horvátok kapitánya, aki sportszerűen gratulált a győztes együttes mesterének. Erkin Sagajevnek természetesen fülig ért a szája: "Hihetetlen! Százszázalékos teljesítményt láttam a csapatomtól, nem is találok rá szavakat. Mindent úgy csináltak a játékosok, ahogy megbeszéltük, nagyon boldogok vagyunk. Megpróbáljuk ugyanezt megismételni az olaszok ellen, de jól tudjuk, azon a meccsen sem mi leszünk az esélyesek.”

A horvátok, úgy tűnt, el sem tudták képzelni, hogy bajba kerülhetnek, nyugodtan, türelmesen játszottak - mintha arra bazíroztak volna, hogy vetélytársuk szép lassan úgyis elkészül az erejével. Nem így történt, sőt! A 4-3-as szünet után indult csak be igazán az ausztrál gépezet, Woods, Osadchuk és Neeshamm is túljárt Vican eszén, majd az utolsó negyedben Semmens gólja döntötte el végképp a partit.

A találkozót a melegítő szerbek is hitetlenkedve szemlélték, így amikor Juhász György sípszavára vízbe ugrottak a románok ellen, Manojlovics kapitány gyorsan figyelmeztette is tanítványait, itt, az egyenes kieséses szakaszban már nem szabad hibázni. És tisztelni kell az ellenfelet! Nos, az Európa-bajnok nem esett a horvátok hibájába, az első pillanattól kezdve magas hőfokon játszott, így pedig fikarcnyi esélye sem lehetett az amúgy láthatóan sokat fejlődő román válogatottnak.

A lelátón kémkedő magyar stáb, a Kemény Dénes, Kásás Zoltán, Mátéfalvy Csaba trió a második menetben meg is unta a mészárlást, fogta magát, és hazaballagott pihenni - mi tagadás, nem volt keserű amiatt, hogy nem kellett a játékosokat az ausztrálok ellen vízbe küldeni…

A szombati két meglehetősen intenzív edzés után vasárnap ejtőzhettek a nem titkoltan vb-aranyra áhítozó pólósaink (természetesen megünnepelték Kásás Tamás 27. születésnapját), akikre a szlovák csapat vár majd. Mint hangsúlyozták, nem esnek a horvátok hibájába. Hihetünk nekik.

Férfiak

A 13-16. helyért:
Kanada-Japán 6-1, Brazília- Kína 8-6.

Középdöntő. A nyolc közé jutásért: Ausztrália-Horvátország 10-6 (1-1, 3-2, 3-0, 3-3). Gólszerzők: Franklin 2, Woods 2, Thomas 2, Figlioli, Semmens, Neeshamm, Osadchuk, ill. Frankovic 2, Vranjes, Dogas, Barac, Fatovic. Szerbia-Montenegró-Románia 11-3 (3-0, 3-1, 0-1, 5-1). G: Sapics 4, Udovicsics 2, Vujaszinovics 2, Savics, Ikodinovics, Jokics, ill. Iosep, Cretu, Juravle. Szlovákia-Németország 7-6 (1-2, 1-1, 4-1, 1-2). Görögország-Oroszország 15-14 (3-3, 1-1, 2-1, 2-3, 1-0, 0-1) - négyméteresekkel: 6-5

Frankovic halálágról döntő kapufája
------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.07.20
------------------------------------------------------------

A nagy öreg, Dubravko Simenc azonnal odasietett hozzá vigasztalni, majd megrohanták a rövidinterjúkat készítő zöld pólós szervezők, sőt a horvát újságírók és rádiósok is őt nyaggatták.

Mi magyarok is megjegyeztük a nevét. Mi, tagadás, szívesen eltekintett volna ettől a népszerűségtől, de a sportoló élete már csak ilyen. Nikola Frankovic, a horvátok 26 esztendős játékosa kis túlzással egymaga a halálágra, az olasz, spanyol, szerb csapat társaságába küldte csapatát. Mint beszámoltunk róla, a románok elleni találkozón egyedül úszott a legvégén a kapu felé, a labdát is megkapta, ám négy másodperccel a dudaszó előtt öt méterről a kapufára tüzelt, így maradt a csak háromgólos, 12-9-es győzelem, aminek köszönhetően Magyarország lett a csoportgyőztes, és került a könnyebb ágra.
- Ezt elszúrta…
- El sajnos. Ez az első világbajnokságom, nem szégyellem bevallani, még kell némi rutint szereznem. Játszottam már nagy meccseket, de a világbajnokság légkörét meg kell szokni - mondta Frankovic a körülötte összegyűlteknek.
- Úszhatott volna közelebb, miért kapkodta így el?
- Mondom, rutin kérdése. Azt hittem, mindjárt megszólal a duda, így megpróbáltam eltalálni a felső sarkot. A kapusnak nem lett volna esélye, ám sajnos pontatlanul céloztam. Elkapkodtam a helyzetet.
- Mit szóltak a társai?
- Rendesek voltak, senki sem bántott. Azt mondták, nem csak ezen múlt, hamarabb kellett volna megszereznünk a szükséges előnyt.
- Viszont ha belövi a ziccert, kedvezőbb helyzetben lehetnének.
- Lehet, de nem esünk kétségbe, hiszen úgy vagyunk vele, csak jót tehet nekünk az, hogy a szünnap helyett játszanunk kell vasárnap. Meccsről meccsre javulni fogunk, és szerintem az olaszok ellen is van keresnivalónk.
- Ez igaz, de ha ezt a két meccset sikerrel veszik, még mindig ott a spanyol vagy a szerb akadály.
- Jó csapatunk van, úgyhogy nem félünk senkitől.

Férfi válogatott
Női válogatott
Kovács Ágnes
Vizes vb, Barcelona 2003
VERSENY

LINKEK

  Barcelona 2003