FONTOS


 

A kiharcolt csoportelsőség után három nap pihenő a magyar női válogatott megérdemelt jutalma
Már megkezdték a lazítást

------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.07.18
------------------------------------------------------------

A máskor a soros meccs előtt feszült magyar lányok mosolyogva készülődtek, sugárzott róluk az önbizalom, jól láthatóan a pozitív hatásnál is pozitívabban hatott rájuk a világbajnok olasz társulat legyőzése.

Azt, hogy vízilabdázni nagyon tudnak, a napnál is világosabb (lásd Európa-bajnoki arany és ezüst, vb-ezüst, Világkupa diadal), amitől esetleg tartani lehet velük kapcsolatban, az a lelki tényező. Jelentem, itt, a katalán fővárosban ezen a téren is kiváló a helyzet, ami jó, rendkívül jó kilátásokat ígér a későbbieket illetően.
Jakajeva révén ugyan a szokása szerint kellemetlen, verekedős stílusban játszó vetélytárs került előnybe, ám a gólszerzőről gyorsan összekapart egy centerakciógólt Szremkó Krisztina, majd egy kivédekezett emberhátrányt (Horváth Patrícia védte ügyesen Ignyatyeva kísérletét) megkontrázva az olaszoknak négyet hintő Valkay Ágnes szerzett előnyt. Láss csodát, a spanyoloktól is vereséget szenvedő kazahok kisvártatva újra vezettek, Kutuzova és Gubina egyaránt túljárt védelmünk, kapusunk eszén, azaz nem véletlenül hangysúlyozta Faragó mester lányainak: "Könnyű meccsre ne tessék számítani!”
Tiba Zsuzsanna a megmondhatója, mennyire haraptak az elején a presztízsükért hajtó kékek (két ponttal is csoportutolsók lettek volna), szó szerint fojtogatták a vízben. A Dunaújvárosi Főiskola kapitánya, válogatottunk első számú centere mindazonáltal nem hagyta magát, kiharcolta, majd mérgében be is vágta a négyméterest. Ezt Rédei Kata helyzetfelismerő képessége, és a feladat pontos megoldása követte, ám a kazah fórokat rendesen osztogató bíráknak, no meg Korolevának köszönhetően 4-4-el zárult az első menet.
A következő is csak az eredményt tekintve volt jobb (Tiba újabb négyest érő brusztolását a vb-n 11. gólját szerző Primász Ágnes értékesítette), hiszen az emberelőnyös helyzetek parlagon maradtak, hat a hat ellen sem sikerült semmi, még szerencse, hogy hátul azért összeszedték magukat a hölgyek, és áttörhetetlen falat húztak a kapujuk elé.


A magyar kapuban Horváth Patrícia ismét lehetôséget kapott, s ô néhány remek védéssel hálálta meg a kapitány bizalmát (Fotó: Németh Ferenc)
A szünetben Sós Ildikó váltotta Horváth Patríciát (nem volt ez másként a decemberi, perthi Világkupán sem Kazahsztán ellen), ám a főszerepet Drávucz Rita vállalta magára. Az olasz elitcsapat, az Orizzonte Catania légiósa egy lepattanót, egy fórt és egy megúszást fejezett be pontosan, nem véletlen, hogy utóbbi találat után egy mosolyt is megengedett magának. Nem maradt el tőle aztán Kisteleki Dóra sem, aki szó szerint ejtette át Ritovát (nem egyszer, kétszer!), így momentán senki sem csodálkozott azon, hogy a kazahoknak el is ment a kedvük az egésztől. Kettős fórban sem erőltették magukat, mellúszásban igyekeztek támadásból védekezésre váltani (ez persze csak részben kedv kérdése, hiszen fizikailag sem a tökéletesség jellemzi a kazah lányokat…), voltaképpen elegük lett az egészből.
Hogy a vége 10-5-ről 10-9 lett? Nem rajtuk, hanem a mi lányainkon múlt elsősorban. A győzelem nem forgott veszélyben (nem, hiszen a kilencediket 32 másodperccel a duda előtt dobta a rivális), de kétségtelen, elkényelmesedtek, nagyon könynyedre vették a figurát. Nézzük ezt el nekik, ennyi bőven belefért. Sőt, a három szünnap közül még az elsőn is lazíthatnak. Megharcoltak érte.

Mestermérleg
Faragó Tamás:
- Ezúttal nem játszottunk jól. Hasznosan kell felhasználnunk a ránk váró szünnapokat, ezért edzőmeccs is szerepel majd a programunkban.
Andrej Sazikin: - Ez nem a mi világbajnokságunk.

Vizes menü
Július 18. (péntek): Kanada-Magyarország, 9.30. Horvátország-Románia, 10.45. Ausztrália-Egyesült Államok, 12. Szerbia-Montenegró-Japán, 13.15. Kína-Németország, 16. Görögország-Olaszország, 17.15. Oroszország-Brazília, 18.30. Spanyolország-Szlovákia, 19.45

Az orosz–brazil meccs győztesével játszunk

Turova hét gólja is kevés volt ahhoz, hogy legyőzze az orosz csapat a hollandot, hiszen a center társai csak egy gólt tudtak összehozni, így a 8-8-as döntetlennek köszönhetően a tulipánosok nyerték a B-csoportot.

Számunka ez azért lényeges, mert Faragó Tamás egyenes ágon továbbjutó tanítványai a négy közé jutásért a brazilokat minden bizonnyal kiütő oroszokkal csatáznak. "A világbajnokság ezen szakaszában már nincs könnyű ellenfél, úgyhogy jöhetnek az oroszok” - mondta erre a montreali legenda, majd optimistán hozzátette: "Aztán meg az amerikaiak vagy a kanadaiak.” Úgy legyen.
A másik ágra kerültek tehát az ausztrálokat legyőző kanadaiak (Görgényi István lányainak sehogyan sem ment csütörtökön), a nyolc közé jutásért a görögökkel csatázó olaszok, továbbá az ennek a mérkőzésnek a győztesével negyeddöntőző hollandok.

További eredmények
A-csoport:
Kanada-Ausztrália 6-3 (1-1, 0-1, 3-1, 2-0). Gólszerzők: Dow 3, Campbell, Collins, Dionne, ill. Stuhmcke, Norwood, Byram. Brazília- Nagy-Britannia 11-1 (3-1, 2-0, 3-0, 3-0). G: Pedrosa 4, Fernández 3, Siracusa 2, Roríz, Resstom, ill. Cowton

B-csoport: Japán-Venezuela 12-4 (3-1, 3-0, 3-2, 3-1). G: Jamazaki 4, Tanaka 2, Jahagi 2, Kakosi, Kawasaki, Koiso, Gyoten, ill. Rivero 3, Godoy. Hollandia-Oroszország 8-8 (0-0, 3-1, 2-3, 3-4). G: Kappen 2, de Bruijn 2, Rodenhuis, Quint, Kuipers, Osstendorp, ill. Turova 7, Sepelina

C-csoport: Egyesült Államok-Németország 10-4 (1-1, 2-1, 4-0, 3-2). G: Villa 3, Lorenz 2, Golda 2, Estes, Moody, Munro, ill. Kruszona 3, Bujka. Görögország-Franciaország 7-1 (4-1, 1-0, 1-0, 1-0). G: Kozomboli 3, Asilian 2, Rumpesi, Moraitidu, ill. Modzierz

D-csoport: Spanyolország-Olaszország 7-8 (1-2, 2-3, 3-3, 1-0). G: Valles 3, Ribera 2, Pareja 2, ill. Bosurgi 2, Tóth N. 2, Miceli, Zanchi, di Mario, Malato

Hölgyek az érmekért
Középdöntő, a nyolc közé jutásért:
Ausztrália-Japán (1. meccs), Brazília- Oroszország (2.), Németország-Spanyolország (3.), Görögország-Olaszország (4.)
Negyeddöntő: Kanada-3. meccs győztese (5.), Hollandia-4. meccs győztese (6.), Egyesült Államok-1. meccs győztese (7.), Magyarország-2. meccs győztese (8.)
Elődöntő: 7. meccs győztese-8. meccs győztese, 5. meccs győztese-6. meccs győztese

Férfi válogatott
Női válogatott
Kovács Ágnes
Vizes vb, Barcelona 2003
VERSENY

LINKEK

  Barcelona 2003