FONTOS


 

34. világbajnokság, Tiencsin
Csollány negyedik ezüstje a legértékesebb

Magyar szempontból a nap legfontosabb eseménye, hogy Csollány Szilveszter ezüstérmet szerzett a gyűrűn. A 29 éves tornász bizonytalan volt a verseny előtt, hogy lehetséges-e a hetedik helyről érmet szerezni, de nem firtatta a jövőt, inkább nagyon jól megcsinálta a gyakorlatát, és a hazai Tong Csen mögött a második lett.

Visszatérve arra, hogy a 7. helyen került a döntőbe: mint ismert, a versenyzők nem viszik magukkal a pontjaikat a fináléba, de a megítélésük azért aszerint történik, hogy miként jutottak a legjobbak közé.

Csollány a selejtezőben jól versenyzett, de lepontozták.

A döntőben már más zsűri ült össze és sokkal, de sokkal korrektebb volt, mint az előző. Vereckei István szövetségi kapitány így vélekedik a gyűrűdöntőről:

-- Szilveszter nagyon jól tornászott, de a kínai is -- mondja. -- Azt hiszem, akkor sem szólhattak volna semmit a kínaiak, ha Szilveszter nyer, de ezen kár rágódni. Sajnos, az sem használt nekünk, hogy az összetett versenyben nem állt kínai a dobogón és a finálékban sem nyertek a gyűrűig egyetlen aranyat sem...

Mindent összevetve Csollány ezüstérme hatalmas bravúr és lehetőséget ad számára, hogy tervezhessen a jövőben is.

Amint már említettük, a kínaiak csak a gyűrűn nyertek, ami azért érdekes, mert meglepetésre a csütörtöki összetett versenyben sem remekeltek, egy hazai sem állt dobogóra. Pedig a férfiak a csapatversenyben fölényesen győztek és a lányok is reményteljesen mozogtak.

Hogy akkor kik arattak?

A férfiaknál az oroszok, de nem az összetett győztes Krjukovval az élen, hanem az atlantai olimpia legsikeresebb versenyzőjének, Nyemovnak a vezetésével. A 23 éves tornászt sokáig vállsérülés akadályozta, ami már a múlté: talajon és lovon is győzött. A nőknél is az oroszok voltak a legjobbak, ugráson az összetett 3. Zamolodcsikova végzett az élen, míg felemáskorláton az a Horkina, aki a csapat- és az egyéni összetett döntőben is rontott gerendán, amire két aranya ment rá.

Most helyén volt az esze és a szíve, ezzel egyedülálló sorozatot tudhat magáénak, 1994 óta valamennyi világversenyen győzött ezen a szeren, ami azt jelenti, hogy ez a kilencedik aranya Eb-n, vb-n vagy olimpián -- csak felemáskorláton.

34. világbajnokság, Tiencsin

Szerenkénti döntők

Férfiak. Talaj. Világbajnok: Alekszej Nyemov (Oroszország) 9.787, 2. Gervasio Deferr (Spanyolország) 9.750, 3. Hszing Ao-vej (Kína) 9.737. Lólengés. Vb: Alekszej Nyemov (Oroszország) 9.775, 2. Marius Urzica (Románia) 9.762, 3. Nyikolaj Krukov (Oroszország) 9.750. Gyűrű. Vb: Tong Csen (Kína) 9.775, 2. Csollány Szilveszter (Magyarország, egyesület: Dunaferr SE, edző: Limperger István, Dobra László) 9.737, 3. Dimosztenisz Tambakosz (Görögoroszág) 9.712

Nők. Ugrás. Vb: Jelena Zamolodcsikova (Oroszország) 9.718, 2. Simona Amanar (Románia) 9.631, 3. Maria Olaru (Románia) 9.593. Felemáskorlát. Vb: Szvetlana Horkina (Oroszország) 9.837, 2. Huang Mantan (Kína), 9.825, 3. Ling Csie (Kína) 9.812

(tamás)

Szakszemmel
"Az olimpiát nem Kínában rendezik"

Csollány Szilveszter hét évvel azután, hogy élete első vb-ezüstérmét megnyerte, ismét második helyezést ért el világbajnokságon. A történet azonban nem ilyen egyszerű.

Csollány mögött esménydús hét esztendő áll. Volt idő, amikor nem tartozott az eminensek közé, a válogatottban sem számítottak rá. Aztán megváltozott, saját kezébe vette sorsát. 1995-ben Amerikába ment, ahol keményen dolgozott, mellette tornászott. 1996-ban vb-ezüsttel mutatkozott be ismét, majd az olimpián megismételte teljesítményét.

Ezt követően befejezte a tornát, de néhány hónap múlva visszatért. 1997-ben ismét ezüstöt nyert a vb-n, egy évre rá Eb-címet szerzett. A mostani vb-n akár nyerhetett volna, de rosszul kezdődött számára a verseny, lepontozták és csupán a 7. helyen került döntőbe.

Itt tartottunk péntek reggel...

-- Nagyon ideges voltam, a fináléban mindig feszültebb vagyok, mint a csapatversenyen -- meséli Csollány. -- De jól megcsináltam a gyakorlatomat.

-- Reális a második helye?

-- Semmi sem tudok arról mondani, hogy a jobb voltam-e a kínainál vagy sem. Nem is az én feladatom, hogy ezt megítéljem. Az előzmények után nagyon kell örülnöm ennek a második helynek. értékesebbnek tartom, mint bármely más vébé-ezüstérmemet. Főként annak tudatában, hogy hét év telt el az első vébé-ezüstöm óta és már elmúltam huszonkilenc éves.

-- Azt azért hadd kérdezzem meg, hogy ön szerint ki nyert volna, ha Magyarországon rendezik a vébét?

-- Valószínűleg én.

-- Az újabb második helye szinte garancia arra, hogy az olimpián számolni kell önnel. Ezzel egyetért?

-- Igen. és szerencsére az olimpiát nem Kínában rendezik.

Nemzeti Sport 1999. október 16.

SPORTOLÓ

  BARCELONA 1992
  ATLANTA 1996
  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Csollány Szilveszter