FONTOS


 

Lassan élesben is megmutathatja a fecske-hátsómérleg-fecske kombinációt
Csollány nagyon beleerősített


Háromhetes edzőtáborozását kezdte meg a férfi tornászválogatott Tatán, ami azért is különleges, mert lassan beindul az őszi versenysorozat, amely felvezetője lesz a november 20-án kezdődő debreceni szerenkénti világbajnokságnak. Legnagyobb reménységünk, az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter ennek megfelelően egy kissé idegesebb, pörgősebb, és ami a legfontosabb: már jól láthatóak rajta az erősítőedzések nyomai.

- Hihetetlen kondícióban érzem magam, ennél nagyobb mellkast már nem is kívánhatnék magamnak - magyarázta a versenyző, aki délutáni edzése után jött ki a tornateremből.
- Gondolom, az elmúlt időszakot kemény fizikai munkával töltötték el.
- Igen, mivel egy új és rendkívül nehéz elemet próbálunk meg beépíteni a gyakorlatomba, meg kellett erősödnöm. Éppen ezért súlyokkal a hátamon végeztem az edzésmunkát, ami nem volt éppen leányálom. Az elmúlt két hétben mennyiségi munkát végeztünk, az elsőben egy, a másodikon két gyakorlatot csináltam naponta, és az volt a lényeg, hogy jól elfáradjak a nap végére.
- Most visszafogják a "lovakat"?
- Igen, most következik az, amikor már a minőségre kell törekedni. A súlyokat levesszük, és most már jó volna, ha segítség nélkül tudnám végrehajtani a gyakorlatot.
- Úgy hírlik, meglehetősen brutális lesz a produkció nyitánya.
- Valóban brutális. A fecske-hátsómérleg-fecske kombináció nem éppen könnyű feladat. Egyelőre csak terpeszben tudtam megcsinálni, de csütörtökre el kell jutnom oda, hogy mindenféle könynyítés nélkül már a Debrecenre szánt gyakorlatot mutassam be.
- Gondolom, ez a közelgő versenyek miatt is van.
- Így van. Szeptember huszadikától a mesterfokú bajnokságon szerepelek Szombathelyen, majd visszatérünk Tatára az edzőtáborba. Ezt követően már nemzetközi versenyeken kell helytállnom, előbb Debrecenben, a világbajnokság főpróbáján, majd a párizsi Világkupán, és még az is lehet, hogy Glasgow-ba is elutazom.
- Érezhetően ehhez már nem fűlik a foga.
- Csak azért, mert nem biztos, hogy jó, ha három hétvégét versenyzéssel töltök el. Ilyenkor nem tudok teljes értékű edzésmunkát végezni, az utazások és versenyek a hét végéből és elejéből is lecsípnek, és szerintem ez nem tenne jót a világbajnokság előtt. Természetesen, ha az edzőmmel, Vereckei Istvánnal úgy ítéljük meg, hogy szükséges a glasgow-i Világkupa, akkor mindenképpen elutazom Skóciába.
- Várta már, hogy elérkezzen a versenyidőszak.
- Vártam, van bennem energia és mindent megteszek a jó vébészereplésért.

Nemzeti Sport 2002.09.10.

Eszeveszett birodalom
Sokadik gyűrűs ősbemutató pénteken


Egy életre eljegyezte magát a gyűrűvel Csollány Szilveszter. Elvégre ezen a szeren már volt olimpiai bajnok. Novemberben vb-diadalra fáj a foga. A debreceni szerenkénti világbajnokságon próbál szerencsét. Pénteken Csollány sokadik remek kompozícióját láthatja az, aki leruccan a tatai edzőtábora.

Az olimpiai bajnok tornász mindössze annyit kér, hogy a fotósok ne zavarják gyakorlat közben. Tudniillik ez lesz minden idők legnehezebb „kűrje", amire valaha is vállalkozott.


Skodát érhet az arany- érem

- Remélem, sikerül - mondja Csollány Szilveszter. - Kisebb edzői segítséggel már hibátlanul bemutattam, de élesben most próbálom meg először, s egyedül.

Tatán tökéletes a környezet, újságolja, a virágok is előre köszönnek neki, olyan régi vendég - huszonegy éve (!) jár le a patinás tréningközpontba.

- A vb-n nem lesz túlzottan nehéz dolgom, hiszen a hajdúsági fővárosban három gyűrűgyakorlatot adok elő, más szeren - a dolgok mai állása szerint - nem indulok.

S hogy lassan ötéves kislánya, Szimóna hiányát ne érezze, edzés után rendre beteszi a videóba Walt Disney mesefilmjét, az Eszeveszett birodalom címűt.

Gyűrűspecialistánk már csak azért is igyekszik Debrecenben csúcsformában tornászni, mert a legjobb eredményt elérő magyar tornász egy Skodát kap a szövetség egyik szponzorától.

Szabó Sándor, A színes Sport 2002.09.10.

SPORTOLÓ

  BARCELONA 1992
  ATLANTA 1996
  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Csollány Szilveszter