FONTOS


 

Csollány Szilveszter a Világkupára készül, de már az olimpiára gondol
A visszavágó elhalasztva


Csollány Szilveszter fáradtnak és kedvetlennek tűnik. Érthető, hiszen megviselték őt a brémai Európa-bajnokságon történtek. Nehezen tudta megemészteni, hogy annyi munka árán és kiváló formája ellenére is "csak" a második helyet szerezte meg görög riválisa, Dimosztenisz Tambakosz mögött a május végi kontinensviadalon.

Ám ha egy kicsit a fáradt és kedvetlen szavak mögé nézünk, érezhető, hogy a dunaújvárosi tornászban cseppet sem csökkent a tettvágy. Sőt, talán használt is neki ez a váratlan "pofon", amelytől még elszántabban vág neki az olimpiáig hátralévő felkészülési időszaknak.

Csollány Szilveszter fölényes győzelme

Csollány Szilveszter győzött a ljubljanai Világkupa-versenyen.

Nem is akárhogyan! A gyakorlatára kapott 9.813 pontja az idény során a második legmagasabb pontszáma volt, csak a glasgow-i Vk-n értékelték ennél jobbra (9.837) a teljesítményét a bírók.

A magyar tornász ezúttal nem lelt nehéz ellenfelekre (amelyet az is bizonyít, hogy több mint két tizedponttal volt jobb a második helyezett német Marius Tobánál), a szer specialistái közül ugyanis csak ő tette tiszteletét a szlovén versenyen.

-- A gyengébb mezőny miatt most nem kellett másokra odafigyelnem, végre csak saját magamra koncentrálhattam a versenyen. Úgy érzem, nagyon jó gyakorlatot csináltam, és mindeközben rájöttem arra is, hogy mit rontottam el az Európa-bajnokságon. Brémában ugyanis nem tudtam megfelelően alkalmazkodni a szerhez, ami külön feladatot jelent a tornászok számára. Ez most nagyon jól sikerült, és feldob, hogy egy ilyen gyakorlattal a hátam mögött vágok neki az olimpiai felkészülésnek -- magyarázta Csollány, aki az 1999--2000-es Világkupa-sorozatban mindössze kétszer, a tiencsini világbajnokságon és a montreux-i viadalon talált legyőzőre.

Férfi Világkupa-verseny, Ljubljana. Talaj: 1. Vihrovs (lett) 9.700, 2. Deferr (spanyol) 9.688, 3. Pereskura (ukrán) 9.525. Gyűrű: 1. Csollány Szilveszter (magyar) 9.813, 2. Toba (német) 9.550, 3. Schweizer (svájci) 9.525. Korlát: 1. Petkovsek (szlovén) 9.800, 2. Ivanov (bolgár) 9.588, 3. Pereskura (ukrán) 9.588.

Előtte azonban még elutazik Ljubljanába, ahol a hétvégén a szintén az olimpiára készülő Supola Zoltán és az olimpiai tartalék Király Roland társaságában az ötkarikás játékok előtti utolsó Világkupa-versenyen vesz részt.

És kedvtelenség ide vagy oda, Csollány le sem tagadhatná, hogy mennyire fontos számára ez a viadal.

- Tambakosz ott lesz? - kérdezi azonnal, amikor megtudja, hogy egy előzetes rajtlista van a kezemben, amelyen azonban a görög neve nem szerepel. - Kár, pedig jó lenne még egyszer találkozni vele az olimpia előtt. Bréma óta azt tervezgetem, hogy majd Ljubljanában visszavágok neki.

- Nemes bosszú?

- Bosszúról szó sincs, csak jót tenne a lelkemnek, ha egy ilyen győzelemmel a hátam mögött vethetném bele magam az utolsó időszakba.

- Vagyis az olimpiáig már nem is versenyez többet?

- Igazából most már nincsenek is versenyek, mindenki edzőtáborba vonul, és tökéletesítgeti azt, amit tud. A románok például már az Európa-bajnokság után megkezdték a felkészülést, éppen ezért nem jönnek el Ljubljanába. Én is lemondtam egy mexikói viadalt, mert semmi értelmét sem láttam fölöslegesen kitenni magam az átállás miatti nehézségeknek. Sokat versenyeztem az idén, és ha valami újat is fel akarok mutatni az olimpián, akkor jobb, ha teljes mértékben belevetem magam az edzésekbe.

- És hogy áll azzal a bizonyos új elemmel?

- Sehogy. Szenvedek vele, és most úgy érzem, aki megcsinálja, az nem ember, hanem UFO. Rengeteg erő kell hozzá, emberfeletti teljesítmény... Nem is biztos, hogy elkészülök vele szeptemberig, így más elképzeléseim is vannak.

- Éspedig?

- Beillesztek néhány olyan elemet a gyakorlatomba, amelyeket az atlantai olimpián mutattam be. Persze, erre most azt lehet mondani, hogy Atlantában is csak második lettem...

- De a győztes, Yuri Chechi visszavonult.

- Nem számít. Most van helyette Tambakosz, no és persze a kínai Tong Csen. Velük mindenképpen számolnom kell Sydneyben.

- És ha megcsinálná azt az új elemet?

- Akkor biztos, hogy nagyobb lenne az önbizalmam, egészen másképp gondolnék az olimpiára.

- Sokat gondol rá?

- Minden áldott nap.

(lipiczky) Nemzeti Sport 2000.06.09.

SPORTOLÓ

  BARCELONA 1992
  ATLANTA 1996
  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Csollány Szilveszter