FONTOS


 

Csollány szerint nem kabalaszám a 13
A gyűrűk ura sem lazíthat


Reggel edzés, majd délután is. Nap, mint nap. Az átlagember azt gondolhatja, az Európa-bajnok megengedhet magának egy kis lazítást. Nos, nem. Az olimpiai szereplést magától értetődő természetességgel kiharcoló Csollány Szilveszter szabadidejét nem kímélve készül a nagy megmérettetésre.

- A sokat mondó helyszínen, Sydneyben rendezett előolimpiai tornán megsérült a keze. nem zavarja ez a jó hét múlva esedékes Világ-kupa verseny előtt?
- Szerencsére a gyulladás nem bizonyult komolynak, az izületeimet nem támadta meg. Viszont ahhoz elég volt, hogy bár másodikként (9.750-es eredménnyel) bekerültem a döntőbe, ott nem vehettem részt. Ugyanakkor Ausztráliában akklimatizálódási nehézségeink is voltak, sarkosan fogalmazva, szinte egy szemhunyást sem aludtunk.
- Még sohasem fordult elő, hogy egyik csapatunk sem a női, sem a férfi - nem vett részt az ötkarikás küzdelmeken. Az első 12 hely kvalifikált volna ...
- Ám mi a 13. helyen végeztünk. 7 tizeddel maradtunk le az utazást jelentő 12. helyről, és ez azért is csalódás, mert a legutóbbi olimpiáról (Atlanta, 1996) is épp csak, hogy lemaradt csapatunk: akkor is 13. lettünk. Ez persze szinte törvényszerű, hiszen a válogatott utánpótlása sem túl gazdag, ugyanis egyre kevesebben orientálódnak a torna felé. Bár a fiatalok, Gál Róbert és Király Roland jól mozogtak Kínában.
- Vélhetően tornászberkekben nem kabalaszám a 13. Ha a csapat nem is, ön ott lesz Sydneyben. Barcelonában a hatodik, Atlantában a második helyen zárt, birtokában van az Európa-bajnoki cím. Ennek függvényében milyen produkcióval lenne elégedett szeptemberben?
- Ez sok tényezőtől is függ. Elsősorban azt szeretném, hogy jól sikerüljön a gyakorlatom. Ennek előfeltétele a fokozott felkészülés, a célirányos edzőtáborozások és a jó formaidőzítés. Ha minden szerencsésen alakul, akkor még mindig számításba kell venni a zsűri ítéletét, ami már viszont sportdiplomácia. A torna egy szubjektív sportág. A jól sikerült gyakorlaton túl meg kell győzni a bírókat arról, hogy a teljesítmény tényleg kimagasló volt.
- Visszatérve a felkészülésre. Három, az Egyesült Államokban eltöltött év tapasztalata alapján, ön szerint miben mások az ottani, a sportágat övező körülmények?
- Az én, tengeren túli felkészülésem sajátos volt. Ott ugyanis dolgoztam. Edzőként. A saját teljesítményem javítására kevés idő jutott. A visszatérésemben azonban személyes indokok is szerepet játszottak.
- Az olimpia után, hogyan folytatja?
- Addig és utána is a torna az elsődleges. Bár még nem döntöttem, az aktív sportolás után elképzelhető, hogy edzősködésből próbálok majd megélni. Akár az Egyesült Államokban is.
- Vagy itthon?
- Szeretnék itthon maradni. A sportágban ugyanakkor egyre kevesebb a pénz - ebben az évben például 4, az olimpia előtt két (tatai és pesti) edzőtáborozásra futja, ami elég kevés -, a hatalmas befektetett munka nem minden esetben térül meg. Persze azért dolgozom, hogy az előbbi tétel az én esetemben ne legyen igaz ...

(MISKEY), Heti Sport 2000/11

SPORTOLÓ

  BARCELONA 1992
  ATLANTA 1996
  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Csollány Szilveszter