FONTOS


 

Párharcok: Csollány Szilveszter és Tung Csen
Nem lógnak a szeren


Négy évvel ezelőtt, az atlantai olimpia előtt halonló volt a helyzet, mint most. A férfi tornasportban akkor is két nagy egyéniség emelkedett ki gyűrűn, az olasz Yuri Chechi és a magyar Csollány Szilveszter. Az előbbi tornász olimpiai bajnok lett a szeren, az utóbbi ezüstérmes. Chechi az ötkarikás játékokat megelőző, San Juan-i világbajnokságon arany-, Csollány ezüstérmes volt. A tavalyi világbajnokságon a kínai Tung Csen nyert Csollány előtt. Mi, magyarok ennek ellenére joggal bízhatunk abban, hogy ezúttal végre megfordul a sorrend, hiszen Csollány, ha másban nem, legalább rutinban sokkal tapasztaltabb lett, s a gyakorlata az egyik leganyagerősebb a világon.


CSOLLÁNY SZILVESZTER
Szilveszter a magyar tornasport sydneyi reménysége, akitől az olimpián gyűrűn várnak minimum érmes helyezést. A Dunaferr SE kiválósága több világversenyen szerzett már ezüstérmet. Az olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstjei mellett egyetlen Eb-aranyérem díszeleg, amit még 1998-ban, Szentpétervárott szerzett. Mint szinte minden szeren, itt is vannak örök ellenfelek. Csollány már tíz éve a legjobbak közé tartozik. Ezt senki nem vitathatja el. Azonban - mint minden embernek - neki is vannak hibái, amit a pontozók így is, úgy is megítélhetnek. Csollány Szilveszter erősségének számít, hogy a gyűrűn szinte mindent képes megcsinálni. Amiről viszont nem tehet, hogy a lábtartása (spicce) nem tökéletes, ám, sajnos, a pontozók egy-egy szinte azonos színvonalú, anyagerős gyakorlat esetében ezt is figyelembe veszik. Pedig nem kellene!
Szilveszter állítólag tavaly azért kapott ki a gyűrű döntőjében, mert a tiencsini világbajnokság szerenkénti döntőinek napján addig egyetlen hazai aranyérem sem született. Ebből ugye joggal következtethetünk arra, hogy a pontozók nem mindig pártatlanok. Ezzel persze semmi újat nem árultunk el, de Szilveszter már olyan sokszor volt második, hogy egyszer végre neki is lehet szerencséje.
ăHa a nyolcas döntőben mindenki tökéletesen megcsinálja a gyakorlatát, akkor a papírforma szerint magyar vagy kínai arany születhet Sydneyben. Hangsúlyozom, ez csak akkor fordulhat elő, ha mindenki kifogástalanul tornázik" - jelentette ki több ízben Csollány.
Csollány Szilveszter legjobb eredményei gyűrűn: Európa-bajnok (1998, Szentpétervár), olimpiai 2. (1996, Atlanta), világbajnoki 2. (1992, Párizs; 1996, San Juan; 1997, Lausanne; 1999, Tiencsin), Eb 2. (2000, Bréma), Eb 3. (1990, Lausanne; 1992, Budapest; 1994, Prága).

TUNG CSEN
Tung Csen hirtelen, csaknem meglepetésszerűen bukkant fel, és lett világbajnok tavaly. Múltbéli eredményeiről keveset tudni, de az mindenképpen sokat elárul róla, hogy a világ élvonalához tartozó kínai csapat tagja. Persze az ő helyzete némiképp különleges a válogatotton belül. Ő ugyanis egy szer, a gyűrű specialistája, azaz a többi öt szeren nem igazán vetekedhet majd az olimpiai aranyéremért. Ezért az a meglepő eset is előfordulhat, hogy a csapatverseny érdekében ăföláldozzák" őt, azaz nem nevezik be, pedig csak onnan kvalifikálhatná magát a szerenkénti döntőkbe. A két egyéni tornászunk is úgy vesz részt a csapatversenyben, hogy nem indulhat együttesünk.
A kínai tornászok a hírek szerint már kint edzenek Sydneyben, és Tung is köztük van, aki Csollány veszélyes ellenfele lehet. Nem véletlenül, hiszen Tung Csen az 1999-es tiencsini világbajnokságon szinte hibátlan bemutatóval lett aranyérmes. Egyik erőssége, hogy - némi túlzással ugyan - a leglehetetlenebb mozdulatsorok után is képes olyan hirtelen megállni, hogy az erőelemekben alig rezdül a gyűrű. A kínaiaknak erőssége még, hogy náluk a kifinomult technika, az anyagerős gyakorlat és a roppant precizitás még eleganciával is társul. Ezt nem sok nemzetbeli tornász mondhatja el magáról.
Egyvalamiről azonban nem szabad megfeledkezni! A kínai sportolók általában - tisztelet a kivételnek - egyik pillanatról a másikra szoktak berobbanni a legjobbak közé, s aztán olyan hirtelen el is tűnnek. Talán most is ez lesz? Csollánynak ez jó lenne, bár Tung Csen esetleges távol maradásával is marad még elég legyőzendő világklasszis a gyűrű fináléjában.
Tung Csen legjobb eredményei gyűrűn: világbajnok (1999, Tiencsin), Universiade-ezüstérmes (1999, Palma de Mallorca).

TATÁR ATTILA, A Színes Sport 2000.09.09.

SPORTOLÓ

  BARCELONA 1992
  ATLANTA 1996
  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Csollány Szilveszter