FONTOS


 

Erős mezőny gyűlik össze Sydneyben
Csollány Szilveszter a legesélyesebb magyar


A magyar férfi tornasportot két versenyző képviseli Ausztráliában, az olimpiai ezüstérmes Csollány Szilveszter és a pályafutása utolsó nagy felléplésére készülő Supola Zoltán. A csapatversenyben nem vagyunk érdekelve, együttesünk nem kvalifikálta magát. Tény, hogy jegyzett eredmény elérésére tán nem lett volna képes, bár a két indulónknak sok segítséget nyújhatott volna a társak jelenléte.

Az 1972-es müncheni olimpia óta tornászaink, tornásznőink minden játékokon szereztek valamilyen medáliát. Mi több, 1976 és 1992 között - leszámítva természetesen az 1984. évi Los Angeles-i olimpiát - mindig jutott nekik arany is. Magyar Zoltán lólengésben aratott montreali és moszkvai sikere után Borkai Zsolt Szöulban szintén lovon, Ónodi Henrietta Barcelonában ugrásban mutatott teljesítménye után állhatott fel a dobogó tetejére.


Csollány Szilveszter (balról) a gyűrű királya talán élete legnagyobb versenyére készül. A visszavonulás előtt álló Supola Zoltán szépen szeretne búcsúzni a nagyközönségtől

Eljutottunk az 1996-os atlantai olimpiáig és Csollány Szilveszterig. A gyűrűspecialista magyar tornász akkoriban a verhetetlennek tartott olasz Yuri Chechivel vívott nagy harcot - többnyire sikertelenül. Atlantában is Chechié volt az arany, Csollányé az ezüst. Most már nincs Chechi, Csollány azonban - általában - megmaradt az ezüstnél. Reméljük, most ez nem így lesz, bár Sydneyben roppant erős mezőny gyűlik össze. Gyűrűn nagyjából öten szólhatnak bele az érmek elosztásába. Csollány mellett a tavalyi, tiencsini világbajnokság első helyezettje, a kínai Tung Csen a másik nagy esélyes. Balgaság volna azonban elhallgatni, hogy az idei Európa-bajnok, a görög Dimosztenisz Tambakosz, a fehérorosz Ivan Ivankov, illetve a bolgár Jordan Jovcsev is a legfényesebb éremre pályázik - joggal.

- Szerintem a gyűrű döntőjébe bejutott nyolc versenyző közül mindegyik megszerezheti az aranyat. Persze, a papírforma azt jósolja, hogy ha mindenki tökéletesen bemutatja a gyakorlatát, akkor tényleg a kínai vagy én lehetek a bajnok. Ha a nagy riválisok közül senki sem változtat a gyakorlatán, akkor a német Andreas Wecker és Marius Toba is biztosan bekerül a döntőbe. Célom a lehető legjobb felkészülés volt, az olimpiai verenyen igazából már csak az a feladatom, hogy ne hibázzak. Aztán majd eldől, hogy kit láttak jobbnak. Az igazság, hogy bármilyen veretű éremnek nagyon fogok örülni- mondta Csollány.

.s mi a helyzet Supola Zoltánnal? Aki a sérülései ellenére kemény edzésmunkával harcolta ki az olimpiai szereplés jogát. Igaz, korláton volt Európa-bajnok, a szakvezetőség lólengésben és nyújtón várja őt a szerenkénti döntőbe. Az előbbin bizony kemény feladatok várnak Supolára. Az idei Európa-bajnok, a román Marius Urzica fantasztikus gyakorlattal lett a kontinens legjobbja. Aztán az olimpiai és világbajnok orosz Alekszej Nyemovról, a francia Eric Poujade-ról és Dmitrij Karbanenkóról, valamint az összetett Európa-bajnok ukrán Olekszandr Beresről sem szabad megfeledkezni. Supolának még nyújtón is van keresnivalója, bár itt is kiegyensúlyozott a mezőny. A nagy ellenfelek között a kínai Jang Vejt és Nyemovot kell megemlíteni, s talán még a japán Szaito Josiro szólhat bele a végső helyezésekbe. A szintén ezen a szeren világklasszisnak számító spanyol Jesús Carballo nem indul az olimpián, mert megműtötték.

Ami az egyéni összetett versenyt illeti, szinte megszámlálhatatlanul sok az esélyes. Európából Olekszandr Beres, Alekszandr Nyemov, Ivan Ivankov, valamint az orosz Alekszej Bondarenko pályázik joggal az aranyra. A nagy ellenfelek Ázsiából, Kínából érkeznek Sydneybe. Huang Hszü és Jang Vej alaposan megnehezíti majd az európaiak dolgát. A még nem említett szerek meghatározó személyisége lehet a görög Joannisz Melisszanidisz és Nyemov talajon, a román Marian Dragulescu, a kazah Szergej Fedorcsenko és a kínai Li Hsziao-peng ugrásban számít nagymenőnek. Korláton teljes a távol-keletiek fölénye, nagy valószínűség szerint a kínaiak, a japánok, a dél-koreaiak lesznek versenyben az elsőségért. Mellettük csak az oroszok és az idei Európa-bajnok, a szlovén Mitja Petkovsek rúghat labdába.

Magyarország ugyan nem képviselteti magát a csapatversenyben, ám Csollány és Supola ott lesz a mezőnyben, hiszen az ott bemutatott gyakorlatokkal lehet megszerezni a döntős szereplés jogát. Ha Supola az összetettben is bejutna a legjobb 36 közé, akkor a szerfinálék mellett az összetettben is rajthoz áll. Csollánynak erre nem sok az esélye.

A Színes Sport 2000.08.24.

SPORTOLÓ

  BARCELONA 1992
  ATLANTA 1996
  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Csollány Szilveszter