FONTOS


 


Ajkler Zita

Annus Adrián
Bacskai Zsolt
Bíber Zsolt

Boros László
Czukor Zoltán
Csillag Levente

Divós Katalin

Dobos Gábor

Dudás Gyula

Fazekas Róbert
Füsti Edina

Horváth Gergely

Kálovics Anikó

Kovács Ida

Kővágó Zoltán

Kürti Éva

Margl Tamás

Molnár Krisztina

Orbán Éva
Papp Krisztina
Pars Krisztián

Pauer Géza

Rakonczai Beáta

Staicu Simona

Szabó Nikolett

Szeglet Zsolt

Tölgyesi Péter

Tóth János

Tudja Júlia

Varga Judit

Vaszi Tünde

Zsivoczky Attila

Gécsek Tibor

Kiss Balázs

Szabó Dezső

A világ egyik legnépszerűbb sportágát talán nem is kell senkinek sem bemutatni, a szerteágazó szakágakkal bíró atlétika mind az ókori, mind a modernkori ötkarikás játékok alapját képezte.

A sportok királynője természetesen minden eddigi olimpia programjában helyet kapott, s azok közé tartozik, amelyet soha nem fenyeget az olimpiai programból való kizárás veszélye. Az egyik legnépszerűbb sportág, s az olimpia programjában mindig központi helyet foglalt el, s hagyományosan a legtöbb érmet kiosztó sportág. Ezúttal sem lesz másként, Athénban összesen 46 olimpiai bajnokot avatnak atlétikában, 24-et a férfi, 22-t a női számokban, ami azonos a sydneyi számmal.


Annus Adrián és Fazekas Róbert

A sportág klasszisait felsorolni is nehéz lenne, Carl Lewistól kezdve Paavo Nurmin át, Abebe Bikila, Valerij Borzov, Alberto Juantorena, Emil Zatopek mind-mind utolérhetetlen, felülmúlhatatlan klasszist képvisel. (A legnagyobb sztárokról részletesen olimpiatörténeti sorozatunkban lehet olvasni.)

Rendhagyó módon, az athéni olimpia versenyeit három helyszínen rendezik. A versenyek zöme természetesen az Olimpiai-stadionban zajlik majd, ám a maratonfutás és a súlylökés történelmi helyre kerül.

Előbbit a sporttörténelem első maratonfutó versenyének útvonalán rendezik, a verseny a marathoni emlékműtől rajtol és érkezik meg a teljesen felújított Panathinaikosz-stadionba, amelyet még az 1896-os játékokra építettek, s 2004-re teljesen felújítottak. A súlylökők az ókori olimpiai játékoknak otthont adó Olümpiában versenyezhetnek.

Ami az esélyeket illeti: Magyarország elsősorban dobóatlétáira számít Athénban, a kalapácsvetőkre - főleg Annus Adriánra, illetve a diszkoszvető Fazekas Róbertre, de döntőbe kerülhet például a távolugró Vaszi Tünde és a középtávfutó Varga Judit is.

forrás: [origo]

ATLÉTIKA

  SZÖUL 1988
  BARCELONA 1992
  ATLANTA 1996
  SYDNEY 2000
  ATHEN 2004

 
KÉPEK

  
  Vaszi Tünde 08.27

  
  Tudja Júlia 08.23

  
  Molnár Krisztina 08.21

 
LINKEK