FONTOS


 

Benedek Tibor: A klóros víztől göndör a hajam
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2003.08.06
--------------------------------------------------------------------------------

Benedek Tibor, a 30 év után újra révbe ért vízilabda-válogatott csapatkapitánya az [origo] Társalgójában elmondta: érdekesnek találja azt a felvetést, hogy minden negyedik pólósnak göndör a haja, szerinte ez talán a klóros víztől lehet. Az olasz Pro Recco világsztárja szerint a magyar játékosok kemények, de nem durvák, a víz alatti birkózások kapcsán pedig megemlítette: a mellbimbóját eddig még nem csavargatták. Azért kezdett pólózni, mert gerincferdülése volt, azt meg badarságnak tartja, hogy egy sportoló az olimpia előtt ráunna a győzelemre.

Soká leszek még vitorlázóbajnok

- Gratulálok az aranyhoz! Kíváncsi lennék, hogy mennyi többletfelkészülést jelentett, hogy csapatkapitány vagy? (mrsmjo)
-
Többletfelkészülést ez nem jelent, hacsak annyiban nem, hogy fel kell használnom az eddigi játékos pályafutásom tapasztalatait ahhoz, hogy hasznos dolgokat tudjak mondani a csapatnak - szükség esetén.

- Szia Bene! Mikor lesz meccsetek Budapesten? (Leigh_Ann_656)
- Budapesten már csak jövőre, a Világliga-döntőre készülünk, és augusztus 24-25-én játszunk New Yorkban.

- Nem jössz haza játszani? (dzsovi)
-
Esetleg az olimpia után, de egyelőre szerződésem van Olaszországban.

- Hogy hívják a tesódat, és mivel foglalkozik? (MSE001)
- Albertnek, szociológia szakra jár az ELTE-re, de ennél sokkal fontosabb, hogy gitározik.

- Melyik címre vagy a legbüszkébb, amit eddig elértél? (dori83)
- Az olimpiai bajnoki címre, egy vízilabdázó karrierjének az a csúcsa.

- Mikor kezdtél vízilabdázni és minek a hatására? (Al|nehanincs)
- Nyolcéves koromban orvosi tanácsra, gerincferdülés miatt.

- Nem unod még a vizet? Gondolkoztál már azon, hogy váltsál, és mondjuk focista leszel? (legally-blonde)
- Focizni nem, de vitorlázni szívesen elmennék, sajnos elég sok időbe telne, amíg a vízilabda szintjére kerülnék.

- Milyen rendszerességgel jártok edzésre egy ilyen komoly felkészülési időszakban? (b3ck)
- Reggel tornateremben és a vízben edzünk, ez kb. három óra, este pedig egy rövidebb tornatermi és egy hosszabb vízi edzés következik, ami szintén három óra. A közbeeső időszakban pedig előfordul, hogy videón nézzük az ellenfeleinket, azaz kb. nyolc óra a vízilabda naponta.

- A siker után volt valamiféle buli a csapattal? A csapatban amúgy jó a hangulat? Vannak közületek, akik összejárnak barátként is? (b3ck)
- Kevés időnk volt Barcelonában, de azért reggelig buliztunk, a 7 órás repülőtéri találkozóig, azóta mindenki nyaral. Sokan játszanak azonos klubban, ők naponta találkoznak évközben is, nekem leginkább Varga Zsolt és Märtz Tamás a legközelebbi barátom, akik ugyancsak Olaszországban játszanak.

- Végre ismét van Magyarországnak egy olyan csapata, amely a világ élmezőnyébe tartozik. Nem zavar titeket, hogy még mindig jobban szeretik és támogatják a labdarúgást, mint a vízipolót? (NanDee)
- Bármennyire is népszerű a vízilabda, sosem tudja elérni a labdarúgás nézettségét, de mi mindent megteszünk, hogy ezt megközelítsük. Nagyon népszerű ma Magyarországon a vízilabda, s egyre többen választják gyerekeiknek ezt a sportot.

Mindig híres vízilabdás szerettem volna lenni

- Nagyon jó meccs volt a vb-döntő, látszott, hogy jobbak vagytok. Székely Bulcsú miért nem vett részt a vb-n? (bari666)
- A csapat összeállítását mindig a szövetségi kapitány dönti el, ha a csapat győz, akkor a választás megkérdőjelezhetetlen, Székely Bulcsú pedig teljes szívével a csapat mellett állt így is. És ezt a tévénézők is láthatták.

- Végre újabb magyar csapatsport-siker! Harminc év óta nem nyertünk semmilyen csapatsportban vébét, míg az egyéniben tök jók vagyunk az aranyak számát tekintve. A póló most már kiemelkedik, de mégis: miért nem remekelünk fociban, kéziben, kosárban annyira, míg úszásban, kajak-kenuban, öttusában jönnek sorra a vb-aranyak? (hajzsele)
- A labdasportokban nehezebb világbajnokságot nyerni, mert a legtöbben csak négyévente, az utóbbi időben vízilabdában pedig csak kétévente van ilyen világverseny. Az egyéni sportágakban általában minden évben, ezért arányaiban nagyobb a lehetőség a győzelemre. A vízilabda pedig szakmailag mindig nagyon magas színvonalat tartott, ezért tudott mindig az élvonalban maradni.

- Mivel fogsz foglalkozni a pályafutásod (ami, remélem, még jó sokáig tart) után?(nanita13)
- Én is remélem, szeretnék még legalább 7-8 évig magas szinten játszani, aztán mindenképpen megpróbálkozom az edzősködéssel is. Mellette persze szeretnék egyéb dolgokat is megpróbálni.

- Kivel a legjobb a kapcsolatod a csapatból? Például edzőtáborokban, versenyek idején kivel vagy egy szobában? (sapo00)
- Fodor Rajmunddal vagyok egy szobában, előtte 15 évig Varga Zsolttal voltam.

- Szerinted ki a híresebb? Te vagy az apukád (aki ugye neves színész)? (zsirbufe54)
- Saját szakmánkban mindketten az élvonalba tartozunk, nehéz a színészetet és a sportot összehasonlítani, annak ellenére, hogy nagyon sok bennük a közös vonás.

- Amikor még nem tudtad, hogy ilyen sikeres leszel, akkor miről álmodoztál gyerekként? (dori83)
- Mindig híres vízilabdás szerettem volna lenni.

Egy győztes csapatban mindenki sztár

- Arról mi a véleményed, hogy egyre többen jönnek haza, és itteni csapatokhoz szerződnek? Van olyan klub Magyarországon, amelyikben szívesen játszanál? (NanDee)
- Hozzám az ÚTE áll még mindig a legközelebb, de ebben a pillanatban elég reménytelennek látszik az oda való visszatérésem. Szívesen hazajönnék még játszani, de mindenképpen olyan csapatba, ahol a mérkőzésekre megtelnek a lelátók.

- Lehet, hogy én vettem észre rosszul, de minden negyedik vízilabdázónak göndör a haja. Ez a víztől van? (Psychoka)
- Érdekes statisztika. :) Biztos a klóros víz is rossz hatással van a hajra.

- Őszintén, szereted te a Danone Rudit? (hakapepsi)
- Imádom!

- Mi a véleményed a fiatalokról, pl. az egri Jászberényiről? Kár, hogy ő nem utazott a vébére...  (palko)
- Mint mindig, most is nagyon sok a fiatal tehetség. A tehetség azonban még nem elég a sikerhez, a fiataloknak legtöbbször ki kell várniuk a lehetőséget, s kevés idő van arra, hogy ezzel élni is tudjanak.

- Mi a véleményed a barcelonai szervezésről? Nem zavart a munkátokban? (MSE001)
- Az általános véleményektől eltérően a buszinduláson kívül nekünk különösebb problémánk nem volt a szervezéssel. Ez volt az első vb, ami ennyire hosszú ideig tartott, s a hosszúsághoz képest én meg voltam elégedve a szervezéssel.

- A vízilabdán kívül milyen sportokat szeretsz? (boss68)
- Kedvencem a futás, nagyon szeretek éjszaka futni, egy vízilabdázónak ez a legnehezebb fizikai terhelés. Ha tehetem, akkor pedig vitorlázom.

- Mikor van időd a kislányodra? (tiduj33)
- Nagyon sok időt töltök vele, most is velem van a világbajnokság óta.

- Ki most szerinted a legnagyobb sztár a csapatban, és miért? (sapo00)
- Egy győztes csapatban mindenki sztár, de természetesen a médiában való megjelenések következményeként mindig vannak különbségek.

- Hogy megy az olasz nyelv? (Psychoka)
- Ahhoz képest, hogy hét évet töltöttem már Olaszországban, nem beszélem tökéletesen, de nincsenek nyelvi problémáim.

Életem talán legboldogabb időszaka volt az idei év

- Eddig melyik meccsedre emlékezel a legszívesebben? És melyikre nem szívesen? Hogyan lehet tőletek aláírást szerezni? (noorrra)
- Az olimpiai döntő volt a legemlékezetesebb és a legfontosabb meccsem, és az atlantai olimpiai elődöntő a legborzasztóbb, amikor kikaptunk a spanyoloktól. Aláírást pedig: jövő hétfőtől a Margitszigeten edzünk, és ott szívesen adunk.

- A vízilabda durva sport. Igazam van, ha azt mondom, hogy a magyar a legkeményebb csapatok egyike? (Illyria)
- A magyarok keményen játszanak, de nem durván. Az amerikaiak nevezhetők most a legdurvábbnak.

- Kire nehezedik a nagyobb nyomás egy meccs alkalmával? Az edzőre vagy a játékos(ok)ra? (Nocturnal)
- Mindenki máshogy éli ezt meg, a legtöbb edző ilyenkor szívesen játszana inkább, mert sokszor tehetetlennek érzi magát a parton.

- Ki az a játékos, aki ellen nem szívesen játszol? Ki az, aki a rémálmaidat okozza? (hakapepsi)
- Mindig azok ellen játszom szívesen, akiktől tartok egy picit, sokkal nehezebb névtelen játékosok ellen játszani.

- Amikor Molnár Papesz kihagyta az utolsó pillanatban a csavart, mit éreztél? Nem inogtál meg, hogy esetleg nem jöhet össze a vb-arany, mert az olaszok összekapják magukat? Így is nagyon szoros volt... (cool)
- Természetesen a vereség mindig benne van a mérkőzésben, de utólag úgy érzem, hogy az olaszok ezen a mérkőzésen nem hittek eléggé a győzelemben.

- Mi most a legnagyobb álmod? (dori83)
- Életem talán legboldogabb időszaka volt az idei év, szeretném, ha ez folytatódna.

Faragó Tamás a példaképem

- Gondoltad volna, hogy anno az ÚTE a BEK-győzelme után még ennyi és ilyen nagy öröm ér? (cool)
- Volt időszak, amikor már lemondtam a nagy győzelmekről. Átvészeltem a nehéz időszakokat, és megkaptam érte a jutalmamat.

- Hol kezdtél el vízilabdázni? (bari666)
- A KSI-ben.

- Mostanság úgy tűnik, viszonylag kiegyenlítődtek az erőviszonyok a pólóban, sok a hosszabbításos meccs is. Mégis, szerinted ki a legjobb? Meglesz a címvédés az olimpián? Kiktől féltek a leginkább? (pali_ba)
- Sok jó csapat van, tényleg nagyon kiegyenlítődött a mezőny, és sok mérkőzés van egy döntőig, ahol picike hibákkal el lehet bukni. Minden világversenyen az első pillanattól kezdve az utolsóig óriási koncentrációra van szükség, többször inkább szellemire, mint fizikaira. Az olimpiai cím is ezen fog múlni.

- Mi motiválhat még egy ilyen csapatot s a játékosokat, akik már megnyertek mindent?(sapo00)
- Eddig is többször ért minket kritika, hogy már nincs motiváció, és mégis megmutattuk, hogy igenis tudunk győzni. A csapat legnagyobb része még nagyon fiatal ahhoz, hogy ne legyen motivációja.

- A nők odavannak a pólósokért. Hogyan bírjátok levakarni őket?
(zsirbufe)
- Csak azokat a pólósokat lehet megközelíteni, akik akarják, hogy megközelítsék őket.

- A mostani vb-n melyik meccset érezted a legnehezebbnek, és miért? (pesh-)
- A két utolsó mérkőzés egyformán nehéz volt, mert egy hosszabbításban nagyon kevésen múlik a győzelem vagy a vereség.

- Neked ki volt a pólós példaképed? Volt néhány igazán jó játékos előttetek is... (cool)
- Az utolérendő cél Faragó Tamás volt, de azok közül, akikkel együtt kezdtem játszani a válogatottban, Petőváry Zsolt mutatott példát.

- Ki volt a legjobb edződ? (poppy001)
- Sok jó edzővel dolgoztam, ezért külön nem akarok kiemelni senkit, még Olaszországban is volt remek edzőm. Mindenkitől valamit biztosan lehetett tanulni.

A mellbimbómat még nem csavargatták

- Egyik vízilasztis barátom mesélte, hogy a víz alatt nagyban megy a mellbimbó-csavargatás, szőrhúzkodás stb. A felnőttválogatott is alkalmaz ilyen csúnya módszereket, vagy ott csak a birkózás megy? Mi a legcsúnyább dolog, ami a víz alatt történik egy meccs alatt? (Psychoka)
- A mellbimbómat még nem csavargatták, de vannak módszeres kínzások, talán régen ebből több volt, mint ma.

- Mi történik akkor, ha egy játékos "beleun" a győzelmekbe? Hogyan tudjátok ezt feloldani? (Nocturnal)
- Egy olimpia előtt nehéz azt mondani, hogy valaki beleun a győzelembe. Mert egy vízilabdázó életében egy olimpiát nem lehet nem életfontosságúnak felfogni.

- Madarasban látod-e a méltó utódodat? (mO52K3e)
- Nagyon szeretem Madaras Norbit, és nagyon büszke voltam rá a vb-döntőn. Egyelőre nem szeretnék utódlásról beszélni, mert mi, három balkezesek Kiss Gergővel jól kiegészítjük egymást.

- Hallottam egy olasz sztorit: amint kiesik a csapatuk a világversenyről, a tévé abbahagyja a közvetítést, és azután már szinte egyáltalán (mínuszos hír szinten esetleg) nem foglalkoznak az eseménnyel. Erről mi a véleményed? (vilike49)
- Olaszországban közel sem olyan közkedvelt a vízilabda, mint nálunk. Amikor Rómában játszottam, a Roma Posillipo bajnoki döntőn, Rómában tízezer ember nézte meg a mérkőzést, de az ott töltött öt évem alatt ezen a meccsen kívül sosem volt több 500 nézőnél.

- Miért fontos az, hogy a pólósok magasak legyenek? Mindig nézem a meccseket, és minden játékos két méter közeli. Kárpáti Gyuri bá' tök alacsony volt, és mégis mekkora játékos volt... (Dufy)
- Nem mindig számít a magasság, mert általában az alacsony játékosok méreteik miatt a leggonoszabbak, és ezzel pótolják a különbségeket. Sok nagyon jó kistermetű vízilabdázó van ma is.

- Terveztek vb-s tetoválást is, mint az olimpia után? (kispiti)
- Néhányan, úgy tudom, fognak tetoválni, de biztos, hogy kevesebben, mint az olimpia után.

- Nem tudok kimenni a Margitszigetre. Hogyan lehet még autogramot szerezni tőled? (nanita13)
- A Magyar Vízilabda Szövetség címére lehet levelet küldeni bármelyik játékosnak, 1138, Budapest, Margitsziget.

- Köszönöm szépen az érdeklődést! Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen népszerű ma Magyarországon a vízilabda, és remélem, hogy az olimpián ugyanilyen örömöt szerzünk majd szurkolóinknak, mint idén.

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Benedek Tibor