FONTOS


 

Benedek inkább az Eb-t hagyná ki, mintsem az olimpiát
"Bűnös nem vagyok, hibás viszont igen"

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 1999.08.28
--------------------------------------------------------------------------------

Hétfőn három óra tájban, a Foro Italico masszívan randa főépületének 202-es termében dől el Benedek Tibor sorsa. A magyar válogatott egyik legjobbjának játékjogát pénteken a papírformának megfelelően felfüggesztette az Olasz úszószövetség fegyelmi bizottsága (ugyanez történt a jugoszlávok ászával, Vladimir Vujaszinoviccsal). Minthogy a június 26-ai Roma--Florentia bajnoki elődöntő után levett minták B-tesztje pozitív eredményt hozott Kölnben, más döntés nem is születhetett.

Ugyanakkor úgy fest, a legmagasabb szintű nyomásgyakorlás megtette hatását: meglehet, az ügyben személyesen eljáró Schmitt Pál MOB-elnök egy-egy telefonja szorította arra az Olasz Olimpiai Bizottságot (CONI), hogy a fent jelzett időpontra összehívja a döntésre hivatott doppingellenes bizottságot. Péntek délelőtt még úgy tűnt, erre nincs esély, és Benedek -- nevetséges módon -- ítélet nélkül kénytelen kihagyni a szeptember 2-án kezdődő Európa-bajnokságot.

így viszont pólósunk kapott még egy esélyt, a grémium ugyanis felmentheti.

+ Bízik benne? -- tettük fel a kérdést Benedeknek péntek délután a Margitszigeten, ahol épp a juniorválogatott edzésére készülődött (félreértés ne essék: a felnőttgárda épp pihenőnapjait tölti, ő viszont így pótolja a kölni út miatt kimaradt tréningeket).

-- Természetesen, de őszintén szólva én már akkor elégedett lennék, ha csak három hónapra tiltanának el. Borzasztóan sajnálnám, ha ki kellene hagynom az Európa-bajnokságot, elvégre két hónapot készültem rá, és készülök még most is, de igazán az volna a szörnyű, ha az olimpián sem lehetnék ott. Most persze nyilván az lesz majd a cím, hogy "Benedek elégedett lenne három hónappal..."

+ Miért, ön mit adna?

-- Címnek?

+ Azt hagyja ránk. Magának.

-- Ha a tényeket vesszük, semmit. Pontosabban, volt két precedens is a múltban, az enyém valahol a kettő között van. Azt a kosarast, aki a csapatorvostól kapta a Trofodermint, felmentették. Azt, aki magának vette, három hónapra tiltották el. Nekem orvos írta fel, de nem a csapatorvos. Azaz bűnös nem vagyok, hibás viszont igen. Két évet ezért nem kaphatok, ám ha nagyon akarják, három hónapot rám sózhatnak. Attól függ, mennyire akarnak példát statuálni.

+ Az ügyvédei mit mondanak?

-- Szerintük van esély a felmentésre. Vujaszinovics ügyét például el sem vállalták, az annyira egyértelműnek tűnik, meg aztán őt az ephedrinért legfeljebb három hónapra meszelhetik el.

+ úgy fest az ábrázata, mintha beletörődött volna...

-- Ez nem igaz. én tudom, hogy kizárólag a kenőcs miatt történt, ami történt, tudom, hogy a clostebolt csak Németországban lehet tabletta formájában beszerezni, ott is kizárólag receptre. A laborban sem idegeskedtem, hiszen biztos voltam abban, hogy a mennyiség engem igazol. Most mondjam azt, hogy az olasz szövetség Kölnben megjelent szakértője megjegyezte, sajnál, hiszen a tesztoszteron nem az a doppingszer, ami egy vízilabdázónak a legcsekélyebb mértékig használna? Egyébként meglepve figyeltem, hogy a B-próbáig nem nagyon hittek nekem, azóta viszont szinte mindenki ünnepel. Holott az elvben csak azt támasztotta alá, hogy akár igazam is lehet.

+ Ott lesz hétfőn Rómában?

-- Hétfőn reggel repülök. és az ügyvédeimmel megpróbálom bebizonyítani, hogy ártatlan vagyok. Amiben, ahogy nézem, a B-teszt óta egyre többen hisznek. és nem csak nálunk, de Olaszországban is.

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Benedek Tibor