FONTOS


 

Benedek Tibor sorozatban szerzi találatait Itáliában
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: fm, Nemzeti Sport 2001.01.15
--------------------------------------------------------------------------------

Az elmúlt esztendő a magyar vízilabda sikereinek jegyében zajlott, hiszen pólósaink mindent megnyertek, amit csak lehetett. Ezt a formát, úgy tűnik, az új évezredre is átmentették a fiúk. Olaszországban javában zajlik a bajnokság, ahol a magyar játékosok viszik a prímet. Kásás, Steinmetz, Kiss Gergő, Fodor és Benedek neve már fogalom Itáliában. A legutóbbi időben Benedek Tibor nevétől hangos az olasz sportsajtó, mert a Roma játékosa sorozatban "csipkézi ki" az ellenfelek hálóját. A nemrég játszott bajnoki fordulóban is hat gólt lőtt.

Egy évvel ezelőtt talán ő sem hitte, hogy ilyen sikeres lesz. Nem véletlenül, hiszen ekkor tetőzött doppingügye, "félrelépéséért" 15 hónapos eltiltást kapott első fokon.


Benedek Tibor rendkívüli eredményességének köszönhetően gólkirály lehet az olasz bajnokságban

A hitelesség érdekében felelevenítjük, mi is történt. 1998-ban egy gombás fertőzés miatt kluborvosa felírt egy kenőcsöt, amelynek összetevői között a doppinglistán szereplő adalék is volt. Benedek - nem lévén patikus - nem tudta, mit ken magára. Aztán egy bajnoki meccset követő doppingellenőrzés kimutatta szervezetében a tiltott anyagot, s annak ellenére, hogy minimális adag volt, s bizonyította, hogy nem doppingként használta, eltiltották. Emiatt nem is lehetett ott az Európa-bajnokságon, a győztes magyar csapatban. Kálváriája folytatódott: fórumról fórumra fellebbezett, majd pontosan egy évvel ezelőtt Lausanne-ban a Sportdöntőbíróság, figyelembe véve az orvosi jelentést, a felére mérsékelte büntetését, ami azt jelentette, hogy ott lehetett a sydneyi olimpián aranyérmes válogatottban.

Mint elmondta, még az ellenségének sem kívánja azt az időszakot, amelyen átment. Ennek átvészelésében a családi szeretet és a csapattársak bizalma segített. A visszatérés ennek ellenére nem ment könnyen, hiszen más edzeni, tét nélküli meccseken játszani és megint más bajnoki vagy válogatott mérkőzéseken bizonyítani. Már attól is tartott, hogy Kemény Dénes szövetségi kapitány nem viszi ki az olimpiára. Kivitte, és ezt jó játékkal, sorsdöntő gólokkal hálálta meg.

Rómában a két elit labdarúgócsapat miatt nem annyira népszerű a póló, mint Nápolyban, de azért sokan felismerik már az utcán, és gratulálnak neki az immár sokadszor elért hatos gólszériájához. Szerződése a mostani szezon után jár le. Még nem döntötte el, hogy Rómában marad-e vagy máshova megy. Csak abban biztos, hogy válogatott társaival folytatni akarja azt a sorozatot, amelyet Kemény Dénessel kezdtek el.
Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Benedek Tibor