FONTOS


 

Ginevra kétnyelvű lesz
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Ősz Katalin, Anyák lapja 1999. október
--------------------------------------------------------------------------------

Három éve él Rómában, idegenlégiós, az atlantai olimpia óta a római Racing csatára. Családjában több generáción keresztül a színészmesterség volt jellemző a férfiakra. Nagyapja legendás fa arca, jellegzetes hanghordozása a mai középosztálytól felfelé mosolyt csal az arcokra. Édesapja színpadi és tévés sikereitől is megmámorosodnak a rajongók. Ő szakított a hagyományokkal. Nyolcéves kora óta pólózik.

A mai gyerekek szinte első szava: túró Rudi. Hiszen ő tanította, tanítja a kicsiknek - kissé érdes és valljuk be, fahangon: Danon, a Rudi, ezt nem lehet megunni. És dől a nevető, 27 éves fiatalemberre a rengeteg nyalánkság.
Szabad a gazda. Igen, ő Benedek Tibor, sok-sok lányszív megdobogtatója. Akinek 1998. augusztus 3-án "bekötötték a fejét".

Pallino - azaz Kislabdácska-, a fekete-fehér kandúr fogad a budapesti bérelt lakás ajtajában. Elegáns, nyújtott léptekkel, puhán a lábamhoz dörgölődik.
- Befogadtuk - mondja Tibor. - Az uszodában oly sok a macska, ő pedig határozottan kedvesebb volt, mint a többi. Mindenhova velünk jön. A 13 órás autóutat Rómából Budapestre simán tűrte.
A lakásban sok minden árulkodik arról, hogy bár szeretik, mégsem Pallino a kedvenc.
- Federika Ginevrával van, a kicsi még alszik - találja ki a gondolatomat Tibor, és ez a jó nagyra nőtt fiatalember ragyogni kezd, ahogy néhány hónapos kislánya nevét kiejti. S végszóra megjelenik egy törékeny, manökenalkatú Madonna, karján a gyerekkel.
- Csókolom - mondja kedvesen, tört magyarsággal, és az apró leánykával letelepszik. Abban az uszodában, ahol a Racing fiai naponta kétszer edzenek, Federika édesapja is edző. A lány öttusázott, és kicsiket tanított úszni. Három éve látták meg egymást, s egy nap Tibor úgy gondolta, most már muszáj megismerkednie. Mivel Federikánál aznap nem volt úszószemüveg, gálánsan felajánlotta a sajátját. Federika nem fogadta el, és més most is jellegzetes kézmozdulattal mutatja, hogyan hárította el Tibort.
A Dali-kiállításnak is ellenállt. A vacsorára hívásra már rábólintott. Tibor akkor még alig-alig tudott olaszul, így hát tört olasz nyelven és angolul folyt az udvarlás. Azt a bizonyos első, 1997 márciusi randit sok-sok követte, karácsonykor eljegyzést tartottak, egy évig együtt is éltek. Az esküvő napját már tudják. A kicsi Ginevra pedig 1999. február 20-án született.

Tibor egy 75 négyzetméteres bérelt lakásban él Rómában (most már a családjával együtt). Kislánya születése óta - akiért óriási felelősséget érez és vállal - egyre többször gondol arra, saját otthon kellene. De ne szaladjunk ennyire előre ...
- Nagyon szép volt az esküvőnk. Olasz hagyományok szerint a vőlegénynek és a menyasszonynak az esküvő előtti napon tilos találkozniuk. Én is csak ténferegtem a lakásban, s állandóan a telefonon lógtam. Azt a házat, ahol Federika lakott, az ajtajuktól a kapuig fehér virágokkal díszítették fel.
- Liliom - suttogja Federika.
- Igen, az. Az édesapja karján jött el a templomba. Én az édesanyámmal álltam ott. Amikor a papája átadta nekem a lányát, kezet fogtunk, és én megpuszilhattam a menyasszonyom arcát. Federika kuncog: Nem csók.
- Akkor még tilos a csók. A szertartás nagyon szép volt, csak rettenetesen izgultam, hogy nem tudom elmondani olaszul az eskü szövegét. Remegtem attól, hogy elrontom. Semmi gond nem volt. A kezembe nyomták papíron.
Összenevetnek, és a pillantások sok mindenről árulkodnak.
- Körülbelül százan - köztük 35-40 magyar - voltak az esküvői partin, amit egy szép villában tartottunk. A teremben körben álltak a büféasztalok és a hatalmas, több méter átmérőjű esküvői torta volt a csúcs. Alig ettem valamit, annyi emberrel kellett beszélgetni. De a tortát közösen vágtuk fel.

Federika terhessége minden gond nélkül zajlott. Havonta jártak a nőgyógyászhoz és vérvételre, s a negyedik hónapban elvégezték az amniocentesist. Csodálkozom, hiszen Magyarországon ezt a beavatkozást - a hasfalon keresztül szúrva magzatvizet nyernek, s abból következtetnek a magzat egészségi állapotára - csak akkor végzik el, ha veszélyeztetettnek hiszik a kicsit.
- Olaszországban ez 32 éves kor után minden nőnek kötelező, de bárki elvégeztetheti.
Minden simán, könnyedén zajlott, tökéletesen egészséges volt a mama és a baba. Akit első pillanattól lánynak vártak. A szülést - amely abszolút normálisnak indult - császármetszéssel kellett befejezni. A köldökzsinór megakadályozta, hogy a kicsi lány simán végighaladjon a szülőcsatornán. Lelassult a szívverése is. Segítségre szorult. Federika és Tibor arcán most, hónapok múltán is látni a riadalmat.
- Federikát, bár náthás volt, négy nap után kiengedték a kórházból. Ginevrát még egy hétig megfigyelésen ott tartották. Nagyon szomorú szívvel hagytuk ott és mentünk haza, ahol már minden készen várta a kicsit.

És itt most térjünk vissza a már említett lakásgondhoz. Olaszországban sem könnyű egy nem milliomos fiatal apa élete. Ha úgy számolunk, hogy egy fiatal magyar férfi sportkarrierje színteréül Rómát választja, bérel egy lakást, átlag életet él, majd néhány év múlva hazatér, s a jobb módúak közé sorolhatja magát. Tibor helyzete más. Ő saját lakásba szeretné vinni a családját, s ennek a saját lakásnak az ára, ha éppen 75 négyzetméteres, mint a mostani bérelt, forintra átszámítva 50 millió. Federika csak Rómában tudja elképzelni az életét. Tősgyökeres, ízig-vérig római lány, aki ha Magyaroszágra jönnek, néhány napig nem találja a helyét. Telefonál a mamának, s időbe telik, míg egy kicsit akklimatizálódik. A kicsi Ginevrával most például az Aquincum Szállóba járnak babaúszásra, otthon is minden nap vitte az uszodába. Abban pedig anyósa, Benedek Éva segít, hogy külön is eljárhasson egy kis kondizásra. Amíg aerobikozik, Éva nagyi vigyáz a kicsire.
Ginevrát láthatóan nem zavarja, hogy anya olaszul, apa és a magyi magyarul beszélnek hozzá.
- Ginevra kétnyelvű lesz - simogatja meg szeretettel lánya buksiját Tibor. - Nevelési elvek? - neveti el magát. - Lehet, hogy én kicsit szigorúbb leszek, de oly korai erről beszélni. Most egyszerűen imádni kell.

A híres olasz konyhát sem kerülhetjük el. Tiboron látszik, nemcsak udvaraskodásból mondja, hogy ma már jobban kedveli az olasz ízeket.
- Problémám akadt a gyomrommal, a zsíros kaját már nem bírom. Federika fantasztikusan főz, kedvencem a mindenféle tengeri herkentyű. De az is igaz, hogy Federika megtanult gulyást és paprikás krumplit főzni.

A lakásban, a háztartásban mindent közösen végeznek.
- A napi két edzés ellenére imádok a kislányommal foglalkozni, természetes, hogy megtanultam pelenkázni. Az esküvő előtti egy év alatt már hozzászokhattunk a munkamegosztáshoz. Most is minden úgy történik, csak nagyobb felelősséggel. De ez a kicsi lány mindent megér.
Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Benedek Tibor