FONTOS


 

Férfi Euroliga T-Mobile négyes döntő, Budapest
Európa legjobbja a Domino-BHSE

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Ch. Gáll András, [origo] 2004.05.29
--------------------------------------------------------------------------------

A Domino-BHSE két elveszített döntő után harmadszorra diadalmaskodni tudott a férfi pólósok európai csúcssorozatának fináléjában: Kovács István legénysége a legjobb négy gárdát felvonultató budapesti döntő aranymeccsén 7-6-ra legyőzte a szerb-montenegrói Jadran Herceg Novit, s ezzel a Final Four 17,500 eurót is hozó első helyének birtokosa lett.

Harmadszorra sikerült

Euroliga, Final Four, döntő:
Domino-BHSE - Jadran Herceg Novi (szerb-montenegrói) 7-6 (1-1, 1-1, 3-2, 2-2)
Hajós uszoda, 4000 néző
gól: Biros 3, Kiss G., Bárány, Molnár, Vári 1-1, illetve Gojkovic 2, Krivokapic, Latkovic, Zlokovic, Jokic 1-1

Ideges csapatok, kapufák, eltékozolt lehetőségek itt is, ott is - ez jellemezte a nyitónegyedet, mígnem a 6. percben a montenegróiak kapitánya, Krivokapic betalált. Szerencsére Biros pazar ejtéssel azonnal egalizált. 

A második 7 perc is Herceg Novi-gólt hozott előbb, hogy aztán a változatlanság jegyében újfent Biros egyenlítsen, akinek távoli bombáját a válogatott Stefik kapus nem tudta hárítani (2-2). 

A 3. játékrész már-már a monotonitás jeleit idézte, felettébb kemény védekezés mindkét oldalon, s ha zörrentek is a hálók, előbb rendre Gergelyé és csak utána Stefiké. Kiss G. emberelőnyös egyenlítő találata után ki más, mint Biros varázsolta messziről a bal felsőbe a labdát, majd - hogy végre megtörjön a varázs - a negyed záró pillanataiban Bárány szerzett parádés centergólt, első ízben juttatva vezetéshez a magyar együttest (5-4).  

A befejező negyedben Molnár először szabadult meg őrzőjétől, és Kiss G. pompás passzából nem is hibázott. Miként Vári sem, aki a 6 az 5 elleni játék végén biztos kézzel húzta a kapuba a labdát (7-4).

Csakhogy a szerbek nem adták fel, előbb szépítettek, bő egy perccel a vége előtt pedig egyetlen gólra felzárkóztak, egyenlíteni azonban már nem volt módjuk.  

A Honvéd a 7-6-os győzelemmel megnyerte a Final Fourt és ezzel az európai vízilabda elsőszámú klubcsapatává lépett elő. A 3. helyen a horvát Primorje Rijeka végzett, miután a délutáni helyosztón, a hosszabbítás után 9-7-re nyert az orosz Sturm Csehov ellen.

Magyar csapat legutóbb tíz éve, 1994-ben nyert a legrangosabb európai kupasorozatban. Az akkor még Bajnokcsapatok Európa Kupájának hívott sorozatot az Újpest nyerte meg, szintén Kovács István vezetésével, aki most a Domino-BHSE csapatát irányította.

Kovács István már a címvédésre gondol


A mester és két tanítványa:
Paján Tibor és Bárány Attila
Kovács István, a Domino-BHSE edzője: "Tíz év után újra sikerült, akkor az UTE-vel, most a Honvéddal... Végig az előre eltervezetteket próbáltuk megvalósítani, akkor sem estünk pánikba, amikor a Herceg Novi szerzett vezetést. Ebben a szezonban most játszottunk harmadszor a szerb-montenegrói csapattal, s most tudtunk először győzni. Igaz, most sokkal jobb formában voltunk, mint amikor először és másodszor találkoztunk. A magyar bajnoki döntő óta eltelt három hétben sikerült először kipihenni magunkat, majd felpörögni a Final Fourra. Jövőre - immár olasz csapatokkal erősített mezőnyben - ismételni szeretnénk."

Biros Péter, a mezőny legjobbja, a Final Four MVP-je: "A bal könyököm a Vasas elleni döntő utolsó mérkőzésén sérült meg, mindez kissé hátráltatott a játékban, de nem annyira, hogy nem tudtam volna néhány gólt lőni. Klubszinten ez pályafutásom eddigi csúcsa, pláne úgy, hogy a négyes döntő legjobbja is én lettem."

Kiss Gergely, a Honvéd jobbszélsője: "A magyar vízilabda tovább erősítette helyét a világ tetején, ezért külön is boldog vagyok."

Sugár Sándor (34), a Honvéd korelnöke: "Most már nyugodtan visszavonulhatok, ennél szebb búcsút el sem képzelhettem volna, ugyanis ez volt életem utolsó vízilabda-mérkőzése. 16 éves töltöttem az élvonalban, ebből az utolsó hatot a Honvédban, gyönyörű volt."

Szívós Márton, a Honvéd balszélsője: "Egész életemben arról álmodoztam, hogy egyszer a Margitszigeten nyerjek egy nagy európai vagy világversenyt, ott, ahol édesapám is oly sok sikert aratott. Hát végre sikerült! Elmondhatatlanul boldog vagyok."

Sugár András, a T Mobile Magyarország Távközlési Részvénytársaság vezérigazgatója: "Ez egy csoda, tíz év után megint egy magyar együttes Európa legjobb vízilabda klubcsapata! Hihetetlenül sok munka van a Domino-BHSE Euroliga-győzelmében. Két elveszített döntő minden fájdalmával készültünk erre a fináléra, s harmadszorra sikerült."

Gyurcsány Ferenc sportminiszter: "Nagyon boldog vagyok, amikor az ellenfél vezetett, nem gondoltam volna, hogy tulajdonképpen ilyen sima lesz a vége. 2002 után megint a Margitszigeten rendeztük a döntőt, s másodszorra sikerült itthon tartani a serleget. Szívből gratulálok a fiúknak!"

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

 

 
LINKEK