FONTOS


 

Varga Dénes vakáció helyett olimpiára készül
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Ch. Gáll András, [origo] 2004.05.15
--------------------------------------------------------------------------------

Ha megkérdeznék a laikust, sorolja fel azt a három Vargát, akit Kemény Dénes szövetségi kapitány beválogatott az athéni olimpiára készülő keretbe, a nyilvánvalóan bekerült Varga Tamás és Varga II Zsolt neve után Varga I Zsoltét, esetleg Varga Dánielét említené az illető. Bizonyos Varga Dénesé még véletlenül sem jutna eszébe a tippelőnek, pedig ez a tizenhét (!) éves fiatalember is tagja a pénteken kijelölt 19 tagú bő csapatnak, melyből kikerül a 13, majdan Görögországba utazó vízilabdázó.

A kapitány választása duplán is pikáns: a Varga családnak nem Dénes volt eddig a legjobb, legismertebb pólós sarja, hanem a báty, a 21 éves Dániel. Csakhogy most nem ő reménykedhet az athéni csapattagságban, hanem a négy évvel fiatalabb öcsike!

"Mielőtt bárki is azt hinné, elvette az eszemet az öröm, sietek leszögezni: nem reménykedem az olimpiára utazásban, már az is felfoghatatlan ajándék, hogy egyáltalán együtt készülhetek élő legendákkal. A saját posztomon, a bal kapásoldalon is vannak nálam lényegesen jobbak, hogy hirtelen Kását, Szívóst, Fodort említsem, nem is beszélve az egész csapatról" - magyarázta a 17. születésnapján március 29-én túljutott fiatalember.

- Milyen körülmények között tudta meg az örömteli hírt?
- Pénteken, az edzés után közölte velem újpesti klubedzőm, Petrovics Mátyás. Hirtelen forogni kezdett velem a világ, mert még álmomban sem gondoltam a kerettagságra. Akkor kezdtem komolyan venni a hírt, amikor a társaim odajöttek gratulálni.

- Egyáltalán hány OB I-es mérkőzés van a háta mögött?
- Huszonöt? Harminc? A 2002-2003-as bajnokságban mutatkoztam be az UTE felnőtt csapatában.

- Mesélne eddigi játékospályafutásáról?
- A Tungsramban kezdtem, amely később átalakult (Kordax), majd amikor az is megszűnt, átvett bennünket az UTE. Kiss Józsefet tekintem a nevelőedzőmnek, s egy kicsit jelenlegi tréneremet, Petrovics Mátyást is, hiszen három éve, tizennégy éves koromban kezdett el foglalkozni velem. Nagyon sokat köszönhetek neki, igényes, maximalista szakember, s mivel nem sokkal idősebb nálunk, játékosoknál, gyorsan megtaláltuk vele a közös hangot.

- Dani bátyja mit szólt az ön beválogatásához?
- Gratulált, tiszta szívből örült neki. Nagyon jó testvérek vagyunk, örülünk egymás sikereinek. Szegény mostanában roppant peches, előbb eltörte a lábát, majd az ujját, ezért nem tudott sokáig játszani, bizonyára emiatt nem lett válogatott kerettag.

- Milyen poszton játszik?
- Mint már említettem, a bal szélen, bal átlövőben, ahogy a pólóban mondják, jobbkezes kapásoldalon. 190 centimhez 95 kiló a súlyom, nem ijedek meg a saját árnyékomtól. Egyébként Danival nemcsak egymás ellen játszottunk - hiszen ő most a Vasas pólósa -, hanem egymás mellett is, tavaly a juniorválogatottban.

- Jól ment a játék tavasszal? Nyilván nem véletlenül választotta ki önt Kemény Dénes a rengeteg remek magyar vízilabdázó közül.
- Tényleg jól ment, különösen a playoffban, a Szeged ellen. Az egyik meccsen három gólt dobtam. Egyébként az egy remek meccs volt, nemcsak a Honvéd és a Vasas rangadóira érdemes kilátogatni Magyarországon, máshol is tudnak vízilabdázni. Roppant büszkék vagyunk az ötödik helyre, ez volt a célunk, és meg is valósítottuk.

- Most, hogy kerettag lesz, lőttek a vakációnak. Be lesz táblázva a nyara, már szerdán este kezdődik a felkészülés.
- Hála Istennek! Bárcsak minden nyaram ilyen zsúfolt legyen az elkövetkező tizenöt évben!

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK