FONTOS


 

Tasmajdan-kupa, nemzetközi férfitorna, Belgrád
Kiszelly Gábor az elődöntőben és a fináléban is sípolt
Az államelnök is tapsolt

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.08.08
--------------------------------------------------------------------------------

Sorjáztak a büntetőpárbajok a férfi vízilabda előolimpiaként aposztrofált Tasmajdan-kupa utolsó előtti, pénteki napján, amikor is eldőlt, milyen párosításban rendezik meg a helyosztókat.


A kép hûen tükrözi, micsoda küzdelmet hozott a szerb–amerikai döntô
Az elődöntő első mérkőzésén a házigazda Szerbia-Montenegró 10-10-re végzett az első negyedben még 3-0-s vezetésre szert tevő Oroszország ellen, így a négyméteresekre maradt a döntés. Miután Sefik kifogta Csomakidze lövését, Jokicsra szegeződtek a szemek, és a Savona új szerzeménye nem hibázott. A Sydneyben még Jugoszlávia kapuját őrző Alekszandar Sostar sportminiszterként tekintette meg az izgalmas mérkőzést, amelynek szemtanúja volt Borisz Tadics államelnök is.
A szintén döntőbe igyekvő horvátok és amerikaiak sem bírtak egymással a 28 perc tiszta játékidő alatt. A büntetőpárbajban olyan tapasztalt játékosok hibáztak, mint Wigo az egyik vagy Stritof a másik oldalon. Amikor Azevedo betalált Vican kapujába 12-11-re álltak (összesítésben) a felek, ekkor következett az ötödik olimpiájára készülő, hamarosan 38 esztendős Simenc. A horvát olimpiai csapat zászlóvivője nem tudott túljárni Brooks eszén, így a szombati fináléban szerb- amerikai derbit rendeztek.
Az aranymeccsen újra jelen volt Tadics elnök, aki meglehetősen kevés gólt láthatott. A két gárda emberelőny-kihasználása ugyanis gyatrára sikeredett, a szerbek hét fórból kettőt, az amerikaiak kilencből hármat tudtak góllá érlelni. Mindenképpen kiemelendő a két kapus, Sefik és Brooks produkciója, a házigazda pedig csak az utolsó pillanatban lehetett biztos (5-4-es) sikerében. A finálét az athéni olimpián is szerepet kapó Kiszelly Gábor vezette, csakúgy mint a házigazda elődöntőbeli meccsét.

TASMAJDAN-KUPA, NEMZETKÖZI FÉRFITORNA, BELGRÁD. Elődöntő: Szerbia-Montenegró-Oroszország 10-10 (2-3, 4-3, 2-2, 2-2) - büntetőkkel: 4-3, Egyesült Államok-Horvátország 6-6 (1-2, 2-2, 2-1, 1-1) - büntetőkkel: 6-5. Az 5-8. helyért: Németország-Kazahsztán 6-6 (1-2, 1-2, 2-1, 2-1) - büntetőkkel: 5-4, Olaszország-Ausztrália 11-7 (2-1, 4-1, 3-1, 2-3). A 7. helyért: Ausztrália-Kazahsztán 7-1. Az 5. helyért: Olaszország-Németország 8-5 (2-0, 1-1, 4-2, 1-2). A 3. helyért: Oroszország-Horvátország 6-5. Döntő: Szerbia-Montenegró-Egyesült Államok 5-4 (1-1, 1-0, 1-1, 2-2) Tasmajdan-kupa. A horvátok is hibátlanok, az olaszok pont nélkül
Szárnyalnak a szerbek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.08.06
--------------------------------------------------------------------------------

A nyolc olimpiai résztvevőt felvonultató Tasmajdan-kupán továbbra sem villog az olasz férfiválogatott, amely a Világliga óta sorozatban ötödik vereségét szenvedte el hivatalos találkozón.

A belgrádi csúcstorna második fordulójában (még szerdán) a kazahoktól szenvedett vereséget, mégpedig úgy, hogy az ázsiaiak már 6-2-re is vezettek. Hiába vittek véghez egy 3-0-ás rohamot a taljánok, kevés volt az üdvösséghez, miután az összecsapáson nyolc emberelőnyükből mindössze egyet váltottak gólra - a túloldalon az egy aránylott a kettőhöz. Az ezúttal Kuljacsát a kapuban szerepeltető szerb-montenegróiak ellenben tartják jó formájukat, alaposan kitömték az Unicum-kupán megsérült center (tíz öltéssel varrták össze a felső ajkát), Schertwitis nélkül felálló németeket - Nikics három góljával bizonyult a legeredményesebbnek. Hihetetlennek tűnik az oroszok mélyrepülése, nyolcgólos különbséggel maradtak alul a horvátokkal szemben.
Csütörtökön folytatódott a szerbek szárnyalása. A házigazda megint csak három gólt kapott, ráadásul az addig szintén szászázalékos amerikaiak ellen védekeztek kiválóan. A vezér ezúttal Sapics volt. Az olaszoknak ugyanakkor beírhattuk a következő vereséget, miután a feléledt oroszok is elintézték őket, s noha nem szenvednek el nagy különbségű kudarcokat, a sikerélmény hiányozhat az olimpia előtti önbizalomszerzéshez.
Belgrádban munkálkodik Kiszelly Gábor is, aki játékvezetőként képviseli Magyarországot Athénban. A fiatal bíró a Horvátország-Olaszország, a Szerbia-Montenegró-Németország, valamint csütörtökön lapzártánk után az Ausztrália-Németország találkozót vezette.

TASMAJDAN-KUPA, NEMZETKÖZI FÉRFITORNA, BELGRÁD. 2. forduló. A-csoport: Egyesült Államok- Ausztrália 5-4, Szerbia-Montenegró-Németország 11-3. B-csoport: Horvátország-Oroszország 10-2, Kazahsztán-Olaszország 6-5. 3. forduló. A-csoport: Szerbia-Montenegró-Egyesült Államok 10-3, a Németország-Ausztrália mérkőzés lapzártánk után ért véget. Az állás: 1. Szerbia-Montenegró 6 pont (29-13, 3 mérk.), 2. Egyesült Államok 4 (19-19, 3), 3. Ausztrália 0 (11-13, 2), 4. Németország 0 (8-22, 2). B-csoport: Horvátország-Kazahsztán 10-6, Oroszország-Olaszország 6-4. A végeredmény: 1. Horvátország 6 (24-11), 2. Oroszország 4 (14-19), 3. Kazahsztán 2 (17-21), 4. Olaszország 0 (12-16)

Tasmajdan-kupa
Rossz passzban az olasz férfi válogatott

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.08.05
--------------------------------------------------------------------------------

Nyolc férfi olimpiai résztvevő kezdte meg szereplését a belgrádi csúcstornán, amelynek első fordulójában az olaszok sorozatban negyedik vereségüket szenvedték el a Világliga óta. A horvátok győzték le őket 4-3-ra úgy, hogy a félidőben még 0-0 (!) volt az állás. A szerbek is csak nyögvenyelősen gyűrték le az ausztrálokat, holott 5-2-re is vezettek - végül Ikodinovics két másodperccel a vége előtt megeresztett távoli bombája hozta meg a házigazda 8-7-es sikerét.

TASZMAJDAN-KUPA, NEMZETKÖZI FÉRFITORNA, BELGRÁD. 1. forduló
A-csoport: Oroszország-Kazahsztán 6-5, Horvátország-Olaszország 4-3. B-csoport: Szerbia-Montenegró-Ausztrália 8-7, Egyesült Államok-Németország 11-5
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK