FONTOS


 

Faragó Tamás egyre türelmetlenebb az olimpia előtt
Mutatványok és rövidzárlatok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.08.03
--------------------------------------------------------------------------------

Katasztrofálisan kezdődött. Az olaszok négy góllal hazavágták a magyar női válogatottat a goriziai óriástorna nyitó napján, s már attól tartottunk, hogy ha újabb vereségek következnek (mégiscsak hat olimpiai résztvevő randevúzott az olasz kisvárosban), Athén előtt kiadós lelki válságba sodródik a Világkupa-címet védő Faragó-csapat. Nem így lett.

Mert hiába szeszélyes az együttes, a játékosok akarata a pokol bugyraiból is a felszínre hozza a reményt, így a következő négy találkozóján három győzelmet és egy döntetlent gyűjtöttek be Stieberék, megszerezvén a második helyet. Csak rosszabb gólkülönbséggel maradtak le az amerikaiaktól, akikkel úgy értek el döntetlent, hogy az utolsó negyedet 4-0-ra elvesztették.


Drávucz (fehér sapkában) szórta a gólokat (Fotó: Czagány Balázs)
"Ahogy mondani szokás: nagyon hasznos volt - mosolygott kajánul Faragó Tamás szövetségi kapitány. - Újra és újra bebizonyosodik, hogy bármilyen optimistán is ítéljük meg a felkészülést - becsülettel tette mindenki a dolgát -, amikor megkezdődik a játék, kiderül: szellemi tevékenységről van szó. A kéz, a láb, az úszás, a lábtempó eszköz ebben a viszonyban. Ha erről megfeledkezünk, és csak fizikailag, vagy úgymond pusztán lelkesedésből akarjuk megoldani a feladatokat, mindez kevésnek bizonyul. Feltűnt, hogy bármi megtörténhet velünk. Fantasztikus dolgokra voltunk képesek, amelyek alapján mindenki mondhatta, hogy egyértelműen a magyar válogatott a világ legjobb csapata. Aztán olyan rövidzárlat következett, hogy még attól is tartani kellett, egyáltalán meg tudjuk-e verni a kazahokat."
Ahogy közeledik az olimpia, Faragó Tamás egyre türelmetlenebb. Tudván, hogy mi kell az olimpiai aranyhoz (mert ő csak ebben gondolkodik), egyre érzékenyebb a hibákra, egyre nehezebben viseli el a hiányosságokat.
"Tudom, nem kell sok a problémák megoldásához - folytatta Faragó. - Csak annyi, hogy akik erre képesek, ne befelé figyeljenek, hanem a mérkőzéssel legyenek elfoglalva. Ám egyre többször érzem azt, nem tudom ezt megoldani. Nincs tehát más választás, minthogy van tizenhárom játékosom, s ha azt látom, hogy valaki szellemileg alkalmatlan a játékra, nem küldöm vízbe, vagy a meccs alatt a lehető legkorábban lecserélem, hátha tudok valaki mást a helyére találni."
Kicsit furcsa, hogy a végeredményt tekintve sikeres goriziai szereplés után szinte kizárólag a gondokról esik szó, igaz, Faragó Tamást ismerve ez egyáltalán nem meglepő. Már-már sajnáljuk a válogatottat alkotó játékosokat, de az eddigi fellépések szinte mindig a szövetségi kapitányt igazolták.
"Tény, méltóképpen képviseltük a magyar pólót, hiszen a tervet teljesítettük: az első két hely egyikén végeztünk. Ám ezt én természetesnek tartom. Az inkább megmaradt a fejemben, hogy milyen súlyos élmények értek. Az olaszok ellen megmagyarázhatatlanul rosszul játszottunk, olyan mélyre süllyedtünk, amilyent eddig nem tapasztaltam. Példaként hozhatom fel az amerikaiak elleni utolsó negyedet, de a görögök és kazahok ellen is produkáltunk furcsa három-négy perceket. Az a gond, hogy nem csökkentettük le a ki nem kényszerített hibák számát a felére, a lövőszázalékunk csak huszonöt százalék körüli, és akad egy-két játékos, aki hiába klasszis, ha olyan napot fog ki, igen rossz hatással van a csapatra. Szép edzői feladat, de úgy tűnik, nincs hozzá kulcsom."
Aztán csak megenyhült montreali olimpiai bajnokunk - dicsérte a védekezést, különösen Sós Ildikót, akit a torna legjobb kapusának választottak. Mindjárt megemlítette a csapatkapitány Stieber Mercedest is, aki Sóssal egyetemben vérbeli vezéregyéniség, ők ketten sokat segítenek Faragónak a vízben. Kifejezetten örül Zantleitner, Pelle, Drávucz és Kisteleki formajavulásának, s reméli, megtalálja azt a hét játékost, akivel mindig a győzelem reményében küldheti harcba a csapatot Athénban.

Harc az ingadozás ellen

- Mikor jutottak haza? - kérdeztük Drávucz Ritát, aki hét góljával a magyar válogatott legeredményesebbjének bizonyult Stieber Mercedes társaságában.
- Miután Budapestre értünk, beültem a kocsiba, és hétfő hajnali két-három óra tájban voltam Szolnokon.
- Mikor értesültek a végeredményről, hiszen az olasz-amerikai párharcon múlt a tornagyőzelmünk?
- Már a buszon megtudtuk a meccs eredményét, sejtettük, hogy ez lesz.
- Mérgesek voltak, hogy nem jött össze az első hely?
- Inkább úgy közelítem meg, hogy a rossz kezdéshez képest kifejezetten jó a második hely, amely részben a többi csapat ingadozásának is köszönhető. Egyvalami bebizonyosodott: fejben felkészültnek kell lenni. Ha együtt gondolkodtunk, minden jól alakult, de ha egy játékos "elcsúszott", további kettőt-hármat is magával rántott. Ilyen volt például az amerikaiak elleni utolsó negyed.
- Hogy viselték el az olaszok elleni vereséget?
- Bizonyítani akartunk magunknak és Faragó Tamásnak is. Akit letaglózott, azt Tamás finoman vagy provokatívan igyekezett visszazökkenteni. Igyekszik tudatosítani bennünk, hogy mi is az az olimpia, hova is megyünk, mire kell számítanunk, s milyen nagy lelki terhet is jelent a legnagyobb sportesemény.
- Ahogy a kapitány is mondja, a szellemi energiákat kell mozgósítani.
- Igen, az a cél, hogy ne legyenek nagy ingadozások, s ha bele is esünk egy nagyobb gödörbe, minél gyorsabban ki kell másznunk. Athénban nem fordulhat elő a goriziai szituáció, és nem indulhatunk ki abból, hogy majd az ellenfél is hibázik.

Gorizia. A magyar nők alaposan kitömték az olaszverő kazahokat, és másodikok lettek
Tizennégyig számoltak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.08.02
--------------------------------------------------------------------------------

Miután Faragó Tamás eleve jelezte a szervezőknek, hogy a magyar válogatott még vasárnap útnak indul hazafelé (10 órás buszozás várta), a mieink már délután két órakor vízbe szálltak a kazahok ellen az előolimpia minőségű torna záró napján.


Kisteleki Dóra kitett magáért, három góllal szomorította a kazahokat Kisteleki
A másik két találkozó estére maradt, ráadásul a Faragó-csapat helyezését befolyásoló olasz-amerikai randevú lapzártánk pillanatában ért véget.
A feladat mindenesetre adott volt: az olaszokat korábban 8-7-re felülmúló ázsiai csapat ellen nagy különbségű diadalt kell aratni, hogy a hazaiak ellen eséllyel vízbe szálló amerikaiak gólkülönbségét lepipálhassuk. A magyar csapatnak ezúttal nyitottabb védekezési formulát választott a kapitány, s a torna során először Tóth II Andreával kezdtünk a kapuban. Második számú hálóőrünk kifejezetten jól tette a dolgát az első félidőben, s mert a támadások is termékenyeknek bizonyultak, 8-2 állt az eredményjelzőn a félidőben. "Miután egyfajta taktikát nem lehet végig alkalmazni, a kazahok kiismertek minket a harmadik negyedre, s mert gondolkodási hibák is becsúsztak, három akciógólt lőttek a kazahok. A negyedik negyedre aztán visszaálltunk a korábbi vágányra, ismét minőségi lett a védekezésünk. Ebben a játékrészben csak úgy tudtak gólt szerezni a kazahok, hogy egy kapufára ejtett labda éppen jó helyre esett, és besodorták. A lőtt góljaink magukért beszélnek" - elevenítette fel a történteket Faragó Tamás. A záró negyedben egyébként Sós Ildikó védett, aki a korábbi négy meccsből hármon is kiemelkedően teljesített.

Az egyértelmű siker azt jelentette, hogy Drávuczék a másodiknál rosszabb helyen már nem végezhetnek, s csak drukkolhattunk az olaszoknak, hogy szedjék össze magukat az amerikaiak ellen. Végül jobb gólkülönbséggel az amerikaiak nyerték meg a tornát.

Magyarország-Kazahsztán 14-7 (5-0, 3-2, 3-4, 3-1)
Gorizia, 200 néző. V: Boyer (amerikai), Harrod (ausztrál)
MAGYARORSZÁG: TÓTH II A. - KISTELEKI D. 3, STIEBER 4, Tiba, ZANTLEITNER 2, Drávucz 1, Pelle 1. Cs: Sós (kapus), Primász 1, Györe, Valkay Á. 1, Valkay E. 1, Szremkó. Szövetségi kapitány: Faragó Tamás
KAZAHSZTÁN: Hapszalisz - Zubkova 1, Gubina, Koroljeva 1, Klimenko, Jakajeva. Cs: Krasszilnyikova 1, Garijeva, Gricenko, Mihajlova, Ignatyeva 2, Tolkunova 2. Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Pivovarov
Gól - emberelőnyből: 3/2, ill. 5/3
Négyméteresből: -, ill. 1/1

Egyesült Államok-Kazahsztán 13-5, Olaszország-Görögország 11-16 - szombaton játszották. Ausztrália-Görögország 4-3, Olaszország-Egyesült Államok 6-10. Az állás: 1. Egyesült Államok 7 (43-31), 2. Magyarország 7 (41-31), 3. Ausztrália 6 (39-28), 4. Görögország 5 (41-40), 5. Kazahsztán 3 (33-56), 6. Olaszország 2 (38-49)

Nemzetközi női torna, Gorizia. Noha kevés gólt szereztek Stieberék, a védekezés ismét klappolt
Az ausztrálok legyőzésével az élre ugrottak a magyarok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.08.01
--------------------------------------------------------------------------------

"Akárcsak az ausztrálok, a kazahok is rendkívül szívósak, csakis pontos játékkal tudunk nyerni ellenük vasárnap. Márpedig nyernünk kell"

Magyarország-Ausztrália 5-4 (2-1, 1-1, 2-1, 0-1)
Gorizia, 200 néző. V: Prihodko (kazah), Brguljan (szerb-montenegrói)
MAGYARORSZÁG: SÓS - Kisteleki D., Stieber, Szremkó 1, Zantleitner, DRÁVUCZ 2, PELLE 2. Cs: Valkay Á., Tiba, Valkay E., Györe. Szövetségi kapitány: Faragó Tamás
AUSZTRÁLIA: Brownlow - Castle, Smith, Gynther 1, Norwood 1, Heuchan 1, Fox 1. Cs: Rippon, Stuhmcke, Cuffe, Brooks, Hetzel. Szövetségi kapitány: Görgényi István
Gól - emberelőnyből: 10/3, ill. 11/3
Görögország-Kazahsztán 8-8, Olaszország-Ausztrália 6-11 (pénteken játszották). Az állás: 1.Magyarország 5 pont (27-24, 4 mérk.), 2. Ausztrália 4 (35-25, 4), 3. Egyesült Államok 3 (20-20, 3), 4. Görögország 3 (22-25, 3), 5. Kazahsztán 3 (21-29, 3), 6. Olaszország 2 (21-23, 3)


Drávucz Rita két gólja is hozzásegítette a remekül védekezô magyar csapatot az újabb sikerhez (Fotó: Meggyesi Bálint)
Megtörtént az, ami a Világligában. Akkor Pelle Anikót ültette a lelátóra Faragó Tamás a Kanada elleni derbin, szombaton pedig ugyanezt tette Primász Ágnessel Goriziában. "Nem tudom, mi a megoldás, zűrzavar van a lelkében, két percre sem tud koncentrálni a vízben. Extraklasszisról van szó, ehhez képest nem tudom játszatni" - morfondírozott a szakvezető.
Ugyanő mondta, hogy az ausztrálokkal mindig nagy taktikai csatákat vívunk, amit bizonyított ez a mérkőzés is - a két magyar szakember egyfajta presztízsharca is rányomja bélyegét ezekre a randevúkra. A szombat estin Sós a kapuban, a csapat úgy általában a védekezésben jeleskedett, ellenben Faragó Tamás kevesellte a gólok számát, s mintegy irigykedett a férfiakra, megtudván, hogy tizenötöt hintettek a németeknek az Unicum-kupán. A 28 perc során úgy tűnt, bármikor képes három-négy góllal is elhúzni a Világkupa-győztes magyar válogatott, de például 5-3-nál az utolsó negyedben is sok ziccert rontottak a játékosok. Az ausztrálok emberelőnyből, egy másodperccel a vége előtt szerezték negyedik találatukat, azaz a vereségtől egyáltalán nem kellett tartanunk.
"Akárcsak az ausztrálok, a kazahok is rendkívül szívósak, csakis pontos játékkal tudunk nyerni ellenük vasárnap. Márpedig nyernünk kell, ha nem akarjuk értéktelenné tenni az eddig aratott két diadalt és az amerikaiak elleni döntetlent" - mondta Faragó az utolsó napra is utalva.

Nemzetközi női Torna, Gorizia. Fölényes győzelem után négygólos vezetést adott le a Faragó-csapat
Még mindig szeszélyesek a lányok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: GA, SZG, Nemzeti Sport 2004.07.31
--------------------------------------------------------------------------------

Az olaszok elleni kiadós vereség után péntek délelőtt a világbajnok amerikaiakat verő görögökkel kellett meccselnie a magyar válogatottnak, s Faragó Tamás nem változtatott az előző napi, sikerélmény nélkül maradó kezdő hetesen, amit így indokolt: "Kíváncsi vagyok, hogy a véletlen műve volt a csapnivaló játék, vagy mélyebben meghúzódó okai vannak."


Sós Ildikó mind a két pénteki mérkôzésen kitett magáért a kapuban (Fotó: Czagány Balázs)
Nos, jelentős fordulatot vett a csapat, amely kezdett megfelelni Faragó kívánalmainak, azaz kevesebb volt a ki nem kényszerített hiba, javult a lövőszázalék, és a kevésbé jó formát kifogók is megfelelően segítették a többieket. Különösen a védekezéssel lehetett elégedett a szakvezető, aki elmondta, hogy Kisteleki egyre inkább helyet követel magának a csapatban, Sós remekül védett, Stieber pedig ismét domináns szerepet vállalt. Faragó a nők kiszámíthatatlanságával magyarázta, hogy a délelőtti programban minden olyan csapat nyert, amelyik csütörtökön este betlizett - különösen az olaszok kazahok elleni kudarca lepett meg mindenkit.
Az esti meccsen újra előjött a "női szeszély". Úgy tűnt, az olimpiai bajnoki címre esélyes amerikaiakat egy laza két-három gólos veréssel küldjük aludni, de másképp történt. A harmadik negyed végén 6-2-nél Kisteleki tízméteres fórral úszott kapura, de túllóbálta a ziccert és leverték a kezéről a labdát. A kétperces pihenő alatt aztán újra száznyolcvan fokos fordulatot vett a csapat és a negyedik periódust 0-4-re elbukta. "Három negyeden át szakmailag tökéletes játékot produkáltunk, az amerikaiak sem hitték el, hogy 6-2 ide - értékelte Faragó a meccs nagyobb részét. - Nem mondom, ellenfelünk talált gólokat is szerzett, de csak magunkat okolhatjuk, amiért nem tudtunk nyerni. Az a lány lőtt három gólt, akire felhívtam a figyelmet, ráadásul színes bőrű, könnyen meg lehet különböztetni. Túl bonyolult volt... Két és fél perccel a vége előtt még 6-3 volt. Harminchat másodperccel a vége előtt lőtték az ötödik gólt. Aztán támadásban leszereltek minket, kaptak egy fórt, amit időkérés után, hét másodperccel a vége előtt belőttek." A tanulság nem feltétlenül annyi, hogy a nők szeszélyesek. Ha az ellenfél három negyed alatt csak két gólt lőtt, nem biztos, hogy a negyedikben nem lő négyet.

Magyarország - Görögország 12-6
(2-1, 4-0, 6-3, 0-2)
Gorizia, 200 néző. V: Harrod (ausztrál), Rodriguez (spanyol)
MAGYARORSZÁG: SÓS - KISTELEKI D. 3, Primász, Tiba, Zantleitner 2, STIEBER 2, Valkay Á. 1. Cs: Szremkó 1, Drávucz 2, Valkay E., Pelle, Györe 1. Szövetségi kapitány: Faragó Tamás
GÖRÖGORSZÁG: Ellinaki - Pateru, Kozompoli 1, Oikonomopolu, Rumpeszi 2, Moraitidu, Karapataki 2. Cs: Aszilian, Melidoni, Lioszi, Karagianni, Lara, Moraiti 1. Szövetségi kapitány: Kiriakosz Joszifidisz
Gól - emberelőnyből: 3/0, ill. 11/5

Magyarország - Egyesült Államok 6-6
(2-1, 1-1, 3-0, 0-4)
Gorizia, 500 néző. V: Grosso (olasz), Harrod (ausztrál)
MAGYARORSZÁG: SÓS-Kisteleki D., Drávucz 1, Tiba 1, Zantleitner, STIEBER 1, Valkay Á. 1 Cs: Pelle 1, Györe, Szremkó 1, Primász, Valkay E. Szövetségi kapitány: Faragó Tamás
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Frank-Lorenz 1, VILLA 3, Moody, Beauregard, Petri, Stachowski 1. Cs: Rulon 1, Dingeldein, Estes, Golda, Munro. Szövetségi kapitány: Guy Baker
Gól - emberelőnyből: 5/1, ill. 4/2
Négyméteresből: 1/1 ill. -

Egyesült Államok-Ausztrália 9-6, Kazahsztán-Olaszország 8-7. Az állás: 1. Magyarország 3 (22-20), 2. Egyesült Államok 3 (20-20), 3. Ausztrália 2 (20-14), 4. Olaszország 2 (15-12), 5. Görögország 2 (14-17), 6. Kazahsztán 2 (13-21). A Görögország-Kazahsztán és az Olaszország-Ausztrália találkozó lapzártánk után ért véget.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK