FONTOS


 

ING-bajnokság, férfiak, döntő, második mérkőzés
Az utolsó negyedben inkább a szombati derbire tartalékolt a Honvéd
Sikeresen ismételt a Vasas

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, SZG, Szűcs András, Nemzeti Sport 2004.05.08
--------------------------------------------------------------------------------

Hát, ezt a pénteki meccset szíve szerint mindenki ejtette volna, ám a finálé második találkozóját megóvó Domino sikerrel járt a zöld asztalnál, így ismétlés következett. A bírói műhiba legnagyobb kárvallottja a Vasas, amely a szemetesbe dobhatta 8–7-es győzelmét, ráadásul elvesztette Varga Dánielt, aki a szerdai derbin gyűrűs ujját törte, miután az belegabalyodott Molnár Tamás gatyájába.

Az egyetlen pozitívum, hogy Kásás Zoltán és Varga Tamás tisztázta az annullált mérkőzés utáni félreértésüket (összeszólalkoztak a lefújás után), így kvázi nyugodtan készülhettek a piros-kékek. Persze közel sem annyira, mint az újabb sanszot kapó Honvéd.
Ja, és azt se felejtsük, hogy Martin György elnök felülvizsgálati kérelme nyomán péntek délután összeült az elnökség (a meccs előtt 35 perccel még tartott a fórum), de nem módosította az óvásnak helyt adó másodfokú döntést. A testület tagjai azért odaértek a viadalra, és újabb vitás jelenetnek lehettek szemtanúi.
Történt, hogy Schlosser bíró Vindisch, pillanatokkal később Juhász játékvezető Steinmetz Barnabás kiállítását jelezte. A húsz másodperc letelte előtt visszatért Vindisch (mint kiderült, valaki azt mondta neki, hogy nem őt állították ki, hanem Steinmetzet – valójában egymás után mindkettőjüket), így a Honvéd négymétereshez jutott. A kedélyek megnyugvását követően Kiss Gergő belőtte a büntetőt, ezzel 2–1 lett a Dominónak. Más kérdés, hogy a piros-kékek kispadjánál spontán megbeszélés folyt Kásás Zoltán, Markovits László klubelnök és az egyik főszponzor, Farkas Balázs részvételével.
Később nem kellett idegeskedniük az elöljáróknak, ugyanis még ebben a játékrészben átvette az irányítást az angyalföldi gárda, Kásás és Madaras villanásával előbb fordított, a második felvonásban pedig háromgólosra növelte előnyét (2–5, 3–6). Ekkor már folyamatosan vízben volt Hesz, Kásás Zoltánnak azonban gondot okozott, hogy két védője, Steinmetz Barnabás és Mátyás is két-két hibát gyűjtött össze a félidőre.

Nemes célra ajánlották fel a meccs bevételét

Végül 6–4-es vendégvezetéssel következett a harmadik negyed, amelynek elején Kásás előnyből fokozta a távolságot. Gergely védését követően szép jelenetet jegyezhettünk fel: Biros kaparintotta meg a labdát még a saját térfelén, majd egy motorcsónak sebességével kezdte terelni azt a Vasas kapuja felé. Hesz hiába üldözte, Biros góllal tette fel a koronát produkciójára (6–7). Időközben eleredt az eső, a piros-kékek pedig sorozatban jutottak három emberelőnyhöz, végül a legutóbbit tudták csak kihasználni, Varga Zsolt révén (6–8).
"Csak az óvás! Csak az óvás!" – hangzott fel a szünetekben a Vasas-szurkolók torkából, így a negyedik felvonás előtt is. A Honvéd a meccs során először hozta el a labdát (Fodor volt a tettes), ám mit sem ért vele, hiszen előbb Kásás egy fór lejártát követően köszönt be, majd Vindisch egy kontra végén ejtett arcátlanul Gergely mögé.


A gólok sorát nyitó Szívós Márton (balra) Vindisch Ferencet lesi, aki viszont a labdával van elfoglalva (Fotó: Meggyesi Bálint)
A Vasas szép csendben elhúzott (Steinmetz Ádám góljával már 6–11), a Honvéd játékosai pedig mintha azt mondták volna: na jó, végül is megérdemlitek, két mecscsen dolgoztatok meg az egy sikerért. Bereczki és a végén beálló Gombos önzetlenségének köszönhetően kihagyhatatlan ziccerbe kerülő Bánhidy talált még be, s elmondhatjuk, hogy a Vasas jó játékkal rukkolt ki, a Honvédot pedig az dicséri, hogy a klub a váratlanul programba illesztett mérkőzés bevételét a Tűzoltó utcai gyermekkórház javára ajánlotta fel.

Mestermérleg

Bravúrosnak mondható az eredmény?
Kásás Zoltán, a Vasas edzője:

– Nagyon örülök a győzelemnek, főleg annak, hogy így nyertünk. De ne felejtsük, csak egyenlítettünk, azaz nem tartunk örömünnepet, úgy veszszük, hogy mostantól két nyert mérkőzésig tartó finálé következik. Szombaton is meccs van, és sajnálom, hogy az olimpiai csapat kilencven százalékát alkotó játékosok ki lesznek lúgozva. Emberfeletti munka ez.

Miért alakult ki a nagy Vasas-fölény?
Kovács István, a Domino mestere:

– Egyértelműen jobb volt a Vasas, mert jobban használta ki az emberelőnyöket, míg mi nem dicsekedhetünk az emberhátrányos védekezésünkkel. Egyszer lett volna lehetőségünk, hét hatnál, a közelükbe férkőzni, de nem sikerült.

Számok a víztükörben
Összes lövés: 23, ill. 28
Gól: 8, ill. 12
Védett: 7, ill. 6
Kapufa: 2, ill. 3
Blokkba: 4, ill. 6
Fölé-mellé: 2, ill. 1
Kontrafault: 4, ill. 6
Ráúszás: 1, ill. 3
Kapusok
Gergely István 6/18 33%
Kósz Zoltán 7/15 47%

Szóról szóra

Biros Péter: – Ma egyértelműen jobb volt a Vasas, a végén már nem is volt miért küzdeni. Talán ez a meccs végi néhány perc jól jön később.

Szívós Márton: – Elég sok hibát követtünk el. Hál’ istennek a gólkülönbség nem számít, így ez a vereség is csak egyet ér. Holnap jobbak leszünk!

Kásás Tamás: – Szépen összeszedtük magunkat, talán sikerült erőt merítenünk ebből a hercehurcából. Szerencsére jól játszottunk, és a negyedik negyedben már a Honvéd is tudta, hogy csak mi nyerhetünk.

Mátyás Zoltán: – Örülök, hogy mi jöttünk ki jobban ebből a helyzetből, tán még lendített is rajtunk egy kicsit. Örülök, hogy nyertünk, és személy szerint nekem is jobban ment most egy kicsit.

Vízcseppek

Elnökségi ülés, meccs előtt – arról, hogy lesz-e meccs. Érdekes lett volna, ha olyan döntést hoznak, hogy még sincs. Ki jelenti be a szurkolóknak? És mit közvetít a tévé? Nyilván pazar életképek jutottak volna el a nézőkhöz egy B- verzió esetén... Komlósi Gábor, az MTV sportosztályának fő- szerkesztő-helyettese mindenesetre egy Amiről nem beszélünk extrával készült, stúdiódíszlet helyett margitszigeti uszodaháttérrel. Lehet, hogy a dominósok szívesebben nézték volna...

Rögtön az elején nagy kavarodás támadt egy félreérthető ítéletből, többen el is kezdték kaparni magukat a tribünön, mi lesz itt még... Aztán helyreállt a rend – bár őszintén várjuk a döntőnek azt a mérkőzését, amelyen nem kell egyeztetni egyetlen sípszó után sem. Két-három lehetőség még van erre. És legjobb bírónk, Kiszely Gábor is hazaér hétfőn Szicíliából, a női LEN-kupa négyes döntőjéről. A remény hal meg utoljára.

Szegény jó Varga Daninak eddig pazar éve van... A válogatott nagykanizsai gálameccsén a bemelegítés előtt oly szerencsétlenül ugrott be a Vasas ifjú tehetsége a medencébe, hogy eltörött a lábujja. Meggyógyult, visszatért, szerzett néhány fontos gólt – szerdán viszont úgy kapaszkodott bele Molnár Tamás nadrágjába egy szerelési kísérletnél, hogy ezúttal a kezén tört el az egyik ujja. Rosszul fest így, már-már örökös gipszre ítélve. És csekély vigasz, hogy termékeny korszak köszönthet rá mostanság a festővászon előtt.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  
  UTE-Szeged 2004.05.07

  
  Domino-Vasas 05.07
  .. további képsorok >>

 
LINKEK