FONTOS


 

ING-bajnokság, férfiak, elődöntő, első mérkőzés
Vasas: közeledik a finálé

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2004.04.09
--------------------------------------------------------------------------------

Hogy pokoli izgalmakra nem számíthattunk, le lehetett mérni a Komjádiban megjelent nézők számából: félház sem volt. Persze más medencék partján ezzel a népsűrűséggel is kiegyeznének a rendezők.

Még mielőtt vízbe ugrottak volna a bemutatást követően, a lelátót célozták meg a hazai játékosok, hogy néhány pólóval kedveskedjenek a rájuk kíváncsi szurkolóknak. Nem sokkal később persze már a kapuk voltak a célpontok, s hamarjában Madaras és Vindisch vágott be két emberelőnyt. A kiállítások a centerben harcoló Varga Zsolt munkáját dicsérték. A másik oldalon Lehmann is élt az (ember)előnyös lehetőséggel, s hogy a tendencia ne változzon, ugyancsak fórból alakította 3-1-re az állást Varga Tamás. Megjegyzendő, előtte hatalmas bravúrral védte a labdáját Pelle, illetve Varga lelkén száradt egy kihagyott négyméteres is. A túloldalon akadt egy remek védése Kósznak is, míg Létay a kapufáig jutott ebben a játékrészben.

A következő negyed előtt a friss erő, Balatoni hozta el a labdát Kásás orra elől, s az első gólt egy megúszást követően Székely jegyezte. Eltökélt arccal öklözött a levegőbe, még nem sejtette, hogy a hatásosan zónázó, a lövéseket sorra blokkoló Vasas hosszan tartó szériája következik. Előbb Madaras egy másodperc alatt gólra váltott egy fórt, majd Kásás csuklója villant tisztes távolból, a sorozatot Steinmetz Ádám centerezése zárta le (6-2). Utóbbi esetnél Csapó Gábor joggal reklamált, hiszen a hazaiak centere elrúgta magát Tóthról - az ítéletet azonban nem lehetett megfellebbezni.
A harmadik játékrészt is zöld-fehér találat vezette be, Suti (ha már a hazai játékosok középen sűrűsödtek), jobbról, kintről, úgy nyolc méterről csapta be Kószt, akit talán meg is lepett a kósza lövedék (6-3). Láthattunk két jó húzást is: Weszelovszky passzát Takács I, míg a másik oldalon a bátyja, Tamás beejtett labdáját Varga Zsolt húzta a kapuba. Később Weszelovszky már nemcsak az asszisztig jutott, hanem az utat is megtalálta a rivális kapujába. A támadóidő lejárta előtt közvetlenül harcolt ki szabaddobást, s mivel egy másodperce volt ( no és a hétméteresszabály is érvényesült), hirtelen fordulattal rásuhintotta, s ezzel kétgólosra faragta le a hátrányt (7-5). Védővel a nyakán Tóth még megpróbálkozott a minimális különbség elérésére, ám a kisebb csoda folytán rácsavart labdája lecsorgott a lécről.

Az utolsó negyednek tehát 7–5-ös vezetéssel vágott neki a Vasas, hogy aztán Steinmetz Ádám egy előnyt bevarrjon, csak úgy, a biztonság kedvéért. Kásás már-már flegma mozdulattal pécézte ki a hosszú sarkot úgy hét méterről, s miután Pelle nem tudott menteni, jutalmul kimászhatott a vízből a Vasas sztárja. Természetesen taps kísérte a kispadig. A Fradi szívből azonban így sem hunyt ki a láng, s előbb Takács II, majd újra Suti neve mellé strigulázhattunk egy-egy találatot, aminek következményeként ismét jött Kásás, hogy összefogja kényelmes csapatát. A ritmust azonban már nem találta meg a Vindisch által második négyméteresét is kihagyó Vasas, és miután a Fradi is csak egy kapufáig jutott, maradt a kétgólos különbség a végére. Összesítésben azonban gyakorlatilag behozhatatlan a piros-kékek előnye, és akár már szombaton bejuthatnak a fináléba.

Mestermérleg


Steinmetz Barnabás keze mindenhova elért, nem sok esélyt hagyott a ferencvárosiaknak az érvényesülésre (Fotó: Meggyesi Bálint)
Saját mércéje szerint milyen értéket képvisel a most elért győzelem? - kérdeztük Kásás Zoltánt.
- Minden győzelem értékes, így ez is. Nem értek viszont néhány dolgot, így például, hogy az első két negyed jó játéka után miként tudunk olyan figyelmetlenül játszani, mint például a harmadik játékrészben. A fáradtság szóba sem jöhet indokként. Ami a kihagyott négymétereseket illeti: azt mondják, hogy a büntetőt csak rosszul lehet lőni.

A meccs után higgadt dialógust folytatott Németh játékvezetővel. Miért? - kérdeztük Csapó Gábort.
- Azért, mert a Vasas hat-hét alkalommal kapott kedvező ítéletet határesetben, mi pedig egyszer sem.

Az Olympiakosz nyerte meg a görög férfi vízilabda-bajnokságot, miután a finálé második meccsén is győzött a Vuliagmeni ellen, mégpedig idegenben 8-7-re.

Az olasz férfi pólóbajnokságban pénteken rendezik meg az elődöntő első mérkőzéseit, a Pro Recco (Benedek Tibor)-Savona (Märcz Tamás, Monostori Attila, Varga I Zsolt) és a Posillipo-Brescia összecsapást. A Recco meccsét 21.15 órától közvetíti a RAI Sport.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  
  Vasas-FTC 2004.04.08

 
LINKEK