FONTOS


 

Matajsz és a Mataró legjobb idénye körvonalazódik
Csak jobb csapat érdekli

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.03.25
--------------------------------------------------------------------------------

A vízilabda Spanyol Kupa magyarjai vegyes érzelmekkel hagyták maguk mögött az elmúlt hetet.

Az Euroligában az utolsó forduló előtt csoportja élén álló Sabadell például a bajnokságban hetedik Terrassa ellen szenvedett vereséget a negyeddöntőben, hiába szerzett két gólt Kiss Csaba. A Mataró viszont, Matajsz Márk három találatával, túllépett a Valencián, amelynek kapuját Horváth Tamás védi. S ha már Matajsz, az exfradista az elődöntőben is kitett magáért, hiszen a LEN-kupa fináléjára aspiráló, a spanyol bajnokságot vezető Barcelona ellen öt gólt lőtt, ráadásul 5-7-es állás után az ő két góljával (a második hét másodperccel a vége előtt esett) egyenlített a Mataró. A hosszabbításban is eredményes volt a magyar légiós, más kérdés, hogy végül 9-8-ra veszített csapata.
- Tévés meccs volt - mondta a 26 esztendős Matajsz -, s a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Joan Jané kommentálta. Jólestek a dicsérő szavai, külön megjegyezte: hát igen, a magyar pólóiskola…
- Tündökölt a kupa elődöntőjében, de úgy egyáltalán, nem panaszkodhat erre az idényre.
- Szerencsére nem, hiszen a bajnokságban már harminckét gólnál tartok tizenhét forduló után, és a csapatnak is jó esélye van arra, hogy az eddigi legjobb idényét tudja le. A nemzetközi kupában most debütáltunk, és nagyon szoros párharcban estünk ki a LEN-kupa nyolcaddöntőjében; a bajnokságban a negyedik helyen állunk, a Spanyol Kupában pedig a négy közé jutottunk. Az elmúlt szezonban sok döntetlent értünk el, jó néhányszor az utolsó másodpercekben rontottuk el a meccseket, mostanra viszont éretté, kiegyensúlyozottá vált a játékunk.
- Tavaly megkereste a Sabadell, de miután még érvényes szerződés kötötte, maradt a Matarónál. Változik-e a helyzet?
- A nyáron lejár a szerződésem, s szívesen kipróbálnám magam egy jobb csapatnál. Igazából három klubról lehet szó, de mert a Barcelonában ott van Iván Pérez, marad a Sabadell és a Barceloneta mint lehetőség.
- Annyira imádja Spanyolországot, hogy más pontvadászat szóba sem jöhet?
- Valóban bejött nekem az ország, szeretnek, és a nyelvvel sincsenek problémáim - mindez azonban nem jelenti azt, hogy csakis itt folytathatom a pályafutásomat. Május közepén véget ér a bajnokság, s utána minden ajánlatot meghallgatok. Egy biztos, csak akkor távoznék, ha a Matarónál jobb csapat szerződtetne.
- Akár magyar is lehet?
- Nem zárok ki semmit.
- Nem hiányoznak a nagy sikerek, hiszen a Fradival KEK-et és bajnokságot nyert?
- Természetesen hiányoznak, s én még elég fiatal vagyok ahhoz, hogy a csapatválasztásánál ne a pénz döntsön, hanem a nagyobb kihívás. Tény, a Mataró nincs olyan helyzetben, hogy bajnokságot vagy kupát nyerjen, és megcélozza az Euroligát.
- Hogy áll a válogatottsággal?
- Örök téma… Még most is nagy álmom, ugyanakkor realista vagyok: nehéz a tűz közelébe kerülni, nagyon jó centereink vannak. Legutóbb kétezer-egyben voltam tagja a keretnek, azután szerződtem Spanyolországba, s innen nehézkesebb felhívni magamra a figyelmet. Pedig egy Unicum-kupának is nagyon örülnék.
Amióta összebarátkozott a Barcelona kézilabdacsapatának magyar ászával, Nagy Lászlóval, nem csak a medencék világára korlátozódnak Matajsz mindennapjai. Nagy meghívására a közelmúltban több emlékezetes sportélményben volt része: gyors egymásutánban - három sportágban - három Barcelona-meccset nézett végig a helyszínen. Kézilabda-bajnokin a Pamplona, a labdarúgó-fordulóban a Mallorca, míg a kosárlabda Euroligában a Benetton vendégeskedett a katalán fővárosban, amelytől mintegy 30 kilométerre fekszik Mataró. Persze a vízilabda-kupaelődöntőben szerzett öt gólja ezen is túltesz, s most már azon igyekszik Matajsz, hogy a Mataró tartsa meg negyedik helyét a bajnokságban. Ez esetben a klubtörténeti csúcsot jelentő elődöntőbe is bemasírozhat a rájátszásban.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK