FONTOS


 

A teljes FINA-vezérkar megjelent a találkozón
Az imperiai lobbizás Vk-rendezést ért

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.03.18
--------------------------------------------------------------------------------

Nemcsak euroligás vízilabdacsapataink zártak kellemes hétvégét, hanem a magyar sportdiplomácia is sikert könyvelhetett el. Tudniillik a FINA Büro dubai összejövetelén megnevezték a 2006. évi férfi és női Világkupa házigazdáit, s Budapest megkapta a férfi Vk rendezési jogát. Mondhatnánk, ideje volt, hogy a FINA felségterületén ne csak a medencében, hanem a zöld asztalnál is érvényesüljön a magyar póló világban betöltött vezető szerepe.

- Mikor és miért éppen akkor vetődött fel, hogy Világkupát rendezzünk? - kérdeztük Martin Györgyöt, a Magyar Vízilabda-szövetség elnökét.
- A nemzetközi szövetség időről-időre meghirdeti, hogy éppen melyik nagy pólóesemény szabad, melyik megrendezésére lehet pályázni. A Világkupa kínált most alkalmat rá, a jelentkezési határidőt február huszonkilencedikében jelölte meg a FINA. Elnökségi ülésünkön döntöttünk úgy, hogy egyszerre pályázzuk meg a férfi és a női Világkupát, s ebből valósult meg az előbbi.
- Imperiában, a női olimpiai selejtező városában létrejött egy találkozó önök és a FINA vezérkara között, ami jelentősen növelte esélyeinket.
- Már az is sokat elárult, hogy a teljes vezetőség elfogadta a vacsorára szóló invitálásunkat, vagyis komolyan vettek minket. Mustapha Larfaoui elnökkel Bordás György, a magyar szövetség társelnöke, Gianni Lonzi alelnökkel Faragó Tamás női szövetségi kapitány, Cornel Marculescu igazgatóval és Bartolo Consolóval, a FINA vízilabda-bizottságának elnökével én és Jakab Zoltán főtitkár konzultáltunk. A későbbi informális beszélgetéseken pozitív visszajelzéseket kaptunk a hivatalosan Imperiában beadott pályázatunkra.
- Hol rendezzük meg a Világkupát?
- A margitszigeti nyitott ötvenes uszoda már számtalanszor bizonyított, úgy a három évvel ezelőtti Európa-bajnokságon, mint a Világliga-meccseken és az Unicum-kupán. Mobillelátót tudunk felállítani, így akár hat-hétezren követhetik figyelemmel a mérkőzéseket.
- Szóba jöhet az abban az esztendőben esedékes úszó Európa-bajnokságra elkészítendő létesítmény is?
- Elvileg igen. De ha már említette a másik eseményt, mi mindenképpen kitérünk előle, alkalmazkodunk az Eb időpontjához.
- S most gőzerővel nekiindulnak a szervezésnek?
- Egyelőre az olimpiára koncentrálunk, ami talán érthető, hiszen két csapattal képviseltetjük magunkat, ráadásul mindkettő éremesélyes. Annyit azért elmondanék, hogy a FINA minden marketingjogot átad a világversenyek szervezőinek, így mi is szabadon érvényesíthetjük azokat.
Nem győzzük hangsúlyozni, Magyarország első alkalommal ad otthont a Világkupának, azaz egyfajta sporttörténeti pillanatot élhetünk meg. A Vk a harmadik számú világversenynek nevezhető, hiszen nyolc, a földkerekség krémjébe tartozó válogatott kap meghívást rá, s nem mellékesen kvalifikáló viadal a következő világbajnokságra.

Bordás: "Nagy lépést tettünk"

Az ING másfél esztendeje szállt be a magyar vízilabdába, azóta a hazai szövetség egyik főtámogatója. A holland világcég magyarországi vállalatainak vezetője, Bordás György jóvoltából jöhetett létre a Világkupa-rendezéshez nagyban hozzájáruló imperiai találkozó a FINA-vezérkarral.

"Igazán remekül sikerült a vacsorával egybekötött megbeszélés – mondta a hazai pólószövetség társelnöke. – Mint azt Faragó Tamástól hallottam, a hasonló lobbizások nem mindennaposak. Mert ha Magyarországon jár valamelyik vezető sportdiplomata, akár természetesnek is mondható, hogy meghívják, ám ugyanezt külföldön megtenni, ráadásul a teljes vezérkarral, kifejezetten szokatlan. Sportdiplomáciában nem álltunk túl jól, ám merem remélni, Imperiában nagy lépést tettünk előre."
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK