FONTOS


 

Magyarország az erősebb hatosban
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.02.21
--------------------------------------------------------------------------------

Az athéni olimpia szervezőbizottságának (ATHOC) központjában tartották meg pénteken az augusztusi ötkarikás játékok férfi vízilabdatornájának sorsolását.

Az olimpiai és világbajnoki címvédő magyar válogatott a legutóbb vb-3. és Európa-bajnok Szerbia-Montenegróval, a vb-6. Egyesült Államokkal, Kazahsztánnal, a vb-9. és Eb-2. Horvátországgal, valamint a vb-10. és Eb-4. Oroszországgal került azonos csoportba. Kemény Dénes szövetségi kapitány a következőképpen értékelt hirtelenjében:
"Úgy gondolom, az erősebbik hatosba kerültünk. Persze ízlés kérdése, hogy például Németország és Oroszország vagy Olaszország és Szerbia-Montenegró közül kinek melyik a kedvesebb, ki melyiket választotta volna a kalapból. Címvédőként, világbajnokként és Világliga-győztesként nem félünk senkitől, ugyanakkor tiszteljük valamennyi riválisunkat. Nem ijedünk meg, nekimegyünk mindenkinek."
Csak emlékeztetőül: egyes hírekkel ellentétben nem változott a versenyszisztéma az olimpián, vagyis a csoportok első helyezettjei közvetlenül az elődöntőbe jutnak, a második-harmadik helyezettek pedig keresztbejátszanak egymással a négy közé kerülésért.

Az olimpiai férfitorna csoportbeosztása
A-csoport: Szerbia-Montenegró, MAGYARORSZÁG, Egyesült Államok, Kazahsztán, Horvátország, Oroszország. B-csoport: Olaszország, Spanyolország, Ausztrália, Egyiptom, Görögország, Németország

Ma elkészítik az olimpiai férfitorna beosztását
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.02.20
--------------------------------------------------------------------------------

Magyar idő szerint ma 16.30 órakor keződik Athénban a nyári olimpia férfi vízilabdatornájának sorsolása. A 12 résztvevőt hat kalapba osztották, ebből következik, hogy két hatos csoportba sorolják őket, és az azonos kalapban lévők nem találkozhatnak a csoporttalálkozókon. Magyar részről Salamon Ferenc sportdiplomata és Kemény Ferenc utánpótlás-igazgató lesz jelen a ceremónián.

Az olimpiai férfitorna sorsolása, Athén

A kalapok. 1. Olaszország, Szerbia-Montenegró. 2. Magyarország, Spanyolország. 3. Egyesült Államok, Ausztrália. 4. Kazahsztán, Egyiptom. 5. Görögország, Horvátország. 6. Németország, Oroszország

Kemény nem csinál belőle presztízst
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.02.06
--------------------------------------------------------------------------------

Furcsa a hír. Az athéni olimpia férfi vízilabdatornájának sorsolását megelőzően Magyarország csak a második kalapban kapott helyet, Spanyolország társaságában.

Az első kalapba Olaszország és Szerbia-Montenegró neve került, annak ellenére, hogy a magyar csapat nyerte meg a világbajnokságot és a Világligát, no meg ő a címvédő is. Az akár pofátlanságnak is nevezhető lépés oka, hogy Kemény Dénes legénysége a Világliga-aranyéremmel kvalifikálta magát az olimpiára, a világbajnokságról pedig a második helyen végző olaszok, a harmadik szerbek és a negyedik spanyolok szereztek kvótát.

Vagyis a kalapokba a vb-ről továbblépőket osztották be először, aztán az amúgy vb-t és Világligát is nyerő Magyarországot.

"Alapvetően az a kérdés, hogy most rosszabbul jártunk-e vagy sem – magyarázta Kemény Dénes szövetségi kapitány. – Úgy látom, nem, hiszen lényegében mindegy, hogy a spanyolokat vagy éppen az olaszokat kerüljük el a csoportmeccseken. Ellenben rendkívül aszimmetrikusan is alakulhat a csoportbeosztás, mert a görög–horvát pároson kívül valamennyi, egy kalapba kerülő csapat között mérhető különbség van."

Azért is lenne szerencsés, ha nagyjából egyenlő erejű hatosok alkulnának ki a február 20-i sorsoláson, mert Athénban más lesz a szisztéma: a csoportok első két helyezettje mindjárt bejut az elődöntőbe, míg Sydneyben csak a két első érezhette magát biztonságban, a másodikok és harmadikok keresztbe játszottak a még kiadó két helyért. Vagyis a mostani rendszer alapján a nagyon erős hatosban csak harmadik helyen végző csapat lemondhat érmes álmairól.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK