FONTOS


 

Gerendás György: akkor is vesztettünk volna, ha én vagyok a játékvezető
Megalapozott Honvéd-siker

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.02.06
--------------------------------------------------------------------------------

Lehet így-úgy csavarni a történteket, a Domino-BHSE-BVSC-Brendon rangadót (10-5) megérdemelten nyerte meg a házigazda.


Gergely István, a Domino válogatott kapusa fôszerepet játszott abban, hogy a BVSC vereséggel távozzon a Kôér utcai uszodából (fotó: Czagány Balázs)
Valóban, a meccs első harmadában be-becsúszott néhány olyan - kétes szituációban született - játékvezetői ítélet, amellyel a címvédő járt jól, a BVSC valóban nem kapott emberelőnyt tizenegynéhány percig, ám míg a vasutasok nemigen tudtak kibontakozni támadásban, ráadásul Vincze Balázs büntetőjét 5-3-nál hárította Gergely István, a Honvéd kifejezetten határozottan, támadásban pedig pontosan és gyorsan játszott. A piros lapot kapó Gerendás György edző meglehetősen indulatos volt a lefújás után, és azt sejtette, hogy megint nem mérték azonos mércével a BVSC-t…
"Az iszonyúan motivált, jól játszó Honvéd ellen nem lehetett esélyünk ennyi hiba elkövetése mellett - mondta immár higgadtabban Gerendás. - Úgy is fogalmazhatnék, ha én vagyok a bíró, és igyekszem száz százalékig objektív lenni, akkor is kikaptunk volna. Nekem az volt a furcsa, hogy mi ugyanabban a felfogásban pólóztunk az elejétől a végéig, mégis csak akkor kezdtünk több emberelőnyt kapni, amikor már szétestünk, míg a meccs első tíz percében, amikor kifejezetten jól tartottuk magunkat, egyetlen fórhoz sem jutottunk. Ezt a hátrányt a Honvéd ellen nem tudjuk kompenzálni. Továbbra is azon gondolkozom, miért érzik úgy egyesek, hogy egy icipicit mindig segíteni kell a jobbat. Akkor nincs baj, ha a jobbik nyer?"

Szentes-Szeged pénteken
SZENTES. A Szeged kérésére (betegségek, sérülések miatt) szerdáról elhalasztott Szentes-Szeged találkozó a versenybíróság döntése értelmében pénteken 18 órakor kezdôdik, jóllehet a Tisza-partiak a jövô hét közepe után szerették volna lejátszani. A versenybíróság csütörtök estig hagyott lehetôséget a két klubnak, hogy egy mindkettôjük által megfelelônek tartott idôpontban megegyezzenek, ám miután ez nem történt meg, maradt a péntek.
A fenti merengés után Gerendás végül meglepő következtetésre jutott: "Tulajdonképpen elégedett voltam a bíráskodással, ezzel a játékvezetéssel máskor is kiegyeznék. Látszik a bírókon, hogy igyekeznek abban a felfogásban vezetni, mint amit az edzők, ellenőrök, játékvezetők részvételével megtartott januári megbeszélésen kértünk. Vagyis nem kell mindenáron mindent lefújni, legyen folyamatos a játék, egyáltalán nem biztos, hogy durvaságba torkollik a mérkőzés." A piros lapja miatt nem mérgelődött különösebben a szakvezető: "Lelke rajta" - kommentálta a döntést.
Gerendás ötmeccses felfüggesztett büntetése (bár ezt írtuk) sem lép életbe, csak a piros lap esetében szokásos egymeccses eltiltás vár rá. Csak akkor kellett volna szembenéznie a súlyosabb szankcióval, ha ezúttal is feljelentették volna a bírók, és fegyelmi indult volna ellene.
A másik oldalon elégedett emberként szólalhatott meg Kovács István. A Domino mestere egyértelműen jobbnak látta együttesét: "Minden tekintetben jobbak voltunk, akár a támadást, akár a védekezést, akár a kapusteljesítményt vesszük figyelembe. Jelentősen javultunk az őszhöz képest, sőt szerintem nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna. Külön örülök Gergely teljesítményének, hiszen egy rosszabb őszi idényt követően, úgy tűnik, magára talált. A korábbi két találkozónkon egyetlen gólt sem kapott, és most is jól védett, ráadásul egyfajta fordulópontot jelentett, amikor kivédte Vincze négyméteresét." A rengeteg lefordulásos gólt, csapata gyorsaságát a következőképpen kommentálta Kovács István: "Jót tett a Szuperkupát követő pihenő, és januárban sokkal több lehetőségünk volt edzeni. A klubban és a válogatottban is sok munkát végeztek a játékosok, sőt az idei első három forduló időszakában, egészen a BVSC-meccsig még alapozásszerű tréningeket tartottam. Meg kellett alapozni az előttünk lévő, többek között az Euroligával tarkított meccssorozatot."

Férfiak – a BVSC negyedórán keresztül nem lőtt gólt, Gerendás piros lapot kapott
Gyors és jobb volt a Honvéd

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.02.04
--------------------------------------------------------------------------------

Noha azt jósoltuk, hogy a sok betegeskedő BVSC-játékos közül Nitsovits és Németh Zsolt az uszodavizet választja borogatás gyanánt, végül csak utóbbi folyamodott ehhez a gyógymódhoz.

A másik oldalon mindenki harcedzett állapotban várta a rangadót, és azonos koreográfia szerint szerzett 2-0-s vezetést a bajnok Honvéd: mindkétszer Fülöpöt állították ki, és Kovács Olivér ugyanarról a helyről (kissé jobbról, közvetlenül a kapu közeléből) vette be Szécsi kapuját. Néhányan arra kapatták magukat, hogy biztos hazai győzelmet tippeljenek, ám előbb Varjas kontrából szépített, majd Nyéki tíz méterről megeresztett bombával egyenlített. A házigazda nem hagyta annyiban, mindenképpen előnnyel szerette volna kezdeni a következő felvonást. Ennek érdekében egy gyors lefordulást követően Biros kapott labdát a jobb kapufánál, és arcátlanul, Szécsi hóna alatt találta meg a rövid sarkot.
Az addig jól játszó Gór-Nagy a második negyed első percében felpörgette a karjait, és gyors sprintet követően 3-3-ra egyenlített, vagyis ebben a pillanatban még csak előjelét sem tapasztalhattuk az első tíz percben egyetlen fórhoz sem jutó BVSC súlyos vereségének. A Honvéd futószalagját Biros indította be, miután Kovács passzát értékesítette, majd Szabó Gábor és Vári összeakaszkodása ért páros kiállítást. Nem sokkal később Szabó revánsot vett, így fórba kerültek a piros-fehérek, Kiss Gergő pedig annak rendje és módja szerint bevágta. Fordulópontot jelentett, hogy a Kis Gábor által kiharcolt négyméterest Vincze kihagyta, s mikor Molnár levált Dabrowskiról, 6-3-ra alakítva az állást, valóban eldőlni látszott a találkozó.
Később sem változott semmi, így például harmadszor is a Honvéd hozta el a labdát a ráúszásnál. Már-már azt hittük, hogy ezen a meccsen elmarad a BVSC-Honvéd derbiket jellemző haddelhadd, ám a 17. percben folytatódott a hagyomány.


Noha a BVSC egészséges agresszívitása megmaradt (képünkön Fülöp Gergely igyekszik megszelídíteni Fodor Rajmundot), a Honvéd ezúttal jól alkalmazkodott (Fotó: Czagány Balázs)
Előbb Gerendás György csapott rá egy nagyot a rajtkőre, ami Bátori játékvezetőnél - többek meglepetésére - piros lapot ért. A BVSC mestere ezután már csak kívülről figyelhette az eseményeket, és kénytelen volt tudomásul venni: a legutóbb felfüggesztett büntetése életbe lép, tehát öt meccset kénytelen sorozatban kihagyni. Mint ahogy máskor is, segítője, Derekas Szilárd vette át a csapat gardírozását, és őt is hamarosan stressz érte. Tudniillik Varjast (az indoklás: rúgás) is cserével végleg kiállították. A 8-3-as hazai előnynél következő utolsó szünetben Szécsi valóságos önkívületben próbálta felrázni csapatát, aztán Derekas is elmondta a taktikai utasításokat. Azt azonban ők sem tudták megakadályozni, hogy ne újra a Honvéd hozza el a labdát (immár negyedszer), ami valószínűleg a legkisebb gondnak számított. A kirobbanó erőben játszó, kedvére kontrázó Domino a harmadik gólját jegyző Biros révén immár hat találattal állt a vasutasok előtt (9-3). Az addig sem brillírozó BVSC végleg elvesztette a fonalat, Szécsi például rossz néven vette, hogy bravúrját követő szerelését (a kipattanót igyekezett elhalászni) szabálytalannak ítélték a játékvezetők, és el is mondta véleményét. Mindezt kiállítással "jutalmazta" Bátori bíró. Kis Gábor és Nyéki védte hátrányban a kaput, s miután hárítottak, gyorsan kontrázott csapatuk. Decker szerzett előnyt a másik térfélen, és a menetrend szerint érkező labdát gólra váltotta. Megjegyzendő, hogy több mint negyedórát követően (!) rezdült meg újra Gergely hálója. A végére még jutott egy Szívós- és egy Nyéki-gól, aztán elégedetten dőlhettek hátra a Honvéd szurkolói.
Ezúttal tehát elmaradt a két csapat múltját jellemző szoros küzdelem, a Honvéd egyértelmű javulásról tett tanúbizonyságot az őszi formához képest.

- Mit gondol, jogos volt a piros lapja? - kérdeztük Gerendás Györgyöt, a BVSC edzőjét.
- Abszolút nem érdekel a piros lap. Az már inkább, hogy ha széllel szemben végzi el a dolgát az ember, akkor olyan lesz… A Honvéd ellen meg még olyanabb.

Újabb Honvéd–BVSC csúcstalálkozó, remélhetőleg kevesebb malőrrel
Unalomról szó sem lehet

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.02.04
--------------------------------------------------------------------------------

Ha folytatódnak a hagyományok, a nézőket (no meg az edzőket és a játékosokat is) felvillanyozó mérkőzésnek nézünk elébe szerdán a Kőér utcában: az este fél 7-kor kezdődő pólóderbi házigazdája a Domino-BHSE lesz, amely a BVSC-Brendont látja vendégül.


Molnár Tamásnak (elöl), a Honvéd centerének Dabrowski Norbert védômunkájának ellensúlyozására kell kitalálnia valamit (Fotó: Árvai Károly)
Emlékezetes két meccs fűződik a két csapat nevéhez. A tavaly októberi bajnokin 8-7-re győzött a Honvéd a Szőnyi úton, mégpedig úgy, hogy a vasutasok 6-4-re vezettek, és Kis Gábor kezében volt a meccslabda. tarkítandó a meccs színeit, a második negyedben Tóth Imre, a Domino másodedzője, a negyedikben pedig a BVSC mestere, Gerendás György is piros lapot vívott ki magának. A csata utóhatásaként Gerendás kemény kritikákkal illette a játékvezetőket, de legfőképpen Juhász Györgyöt. Aztán decemberben elérkezett a Szuperkupa, amelyen a BVSC remek játékkal lepte meg és győzte le (11-10) a kissé motiválatlan bajnoki címvédőt, s persze ezúttal sem maradtak el a mellékzöngék. Gerendás csak másodedzőnek íratta be magát (segítője, Derekas Szilárd vezényelt), így ebbéli minőségében kapott piros lapot a második negyedben. S hogy ismétlődjék a történelem, hamarosan Tóth Imre is erre a sorsra jutott a másik oldalon, míg Szécsi Zoltánt (BVSC) a harmadik felvonásban, Bárány Attilát (Honvéd) pedig a lefújás utáni pillanatokban állították ki a bírók. Még felsorolni is sok, így szerdán esély kínálkozik arra, hogy kevesebb feljegyeznivalónk lesz a statisztika negatív oldalán.
S most koncentráljunk a szakmára!
Kovács István, a második helyen álló Honvéd mestere sokat morgolódott decemberben, s alig várta, hogy pihenőt adhasson játékosainak, akik közül többek hozzáállását is megkérdőjelezte. A januári meccseken aztán nem kegyelmezett a címvédő: az idei három fordulóban mindössze nyolc gólt kapott, míg 48-szor (16-os leosztásban) rezegtette meg az ellenfelek hálóját.
"Látom a javulást, így például összeszedettebb a védekezésünk és a kapusok teljesítménye is jobb - állapította meg a szakvezető. - A tavasz biztosan másképpen alakul, mint az ősz, s nem mellékesen elkerülte a betegséghullám az együttest. Egyetlen gondunk akadt: a válogatott januári edzőtábora és felkészülési meccsei miatt a szokásosnál kevesebbet tudtunk együtt edzeni." Természetesen azt Kovács is elismeri, hogy a forma ellenőrzésére szolgáló igazi teszt a BVSC elleni derbi lesz, amely egyúttal az Euroliga február 14-i folytatása előtt is értékes visszajelzés lehet számára. "Ettől a csapattól mást nem is várhatok el, mint a győzelmet, ki kell jönnie, hogy jobbak vagyunk. Az ősszel kínkeservesen nyertünk a BVSC ellen, de most és általában a tavasszal nem hibázhatunk."
Míg a Honvédot elkerülte a betegségfolyam, a BVSC uszodája lassacskán kórházzá alakítandó át. Feltűnt, hogy a januári fordulókban többször sokan hiányoztak a kulcsjátékosok közül, s kiderült, Gerendás György nem jó dolgában hagyta ki a csapatból Kis Gábort, Nitsovits Tamást, Varjas Attilát, Németh Zsoltot és Szécsi Zoltánt.
"Mint ismert, Kis már a Fradi ellen betegen játszott, Nitsovits és Németh vírusos torokgyulladással, Varjas homloküreg-gyulladással bajlódott, Szécsinek pedig a válla fájt. Kis és Varjas már edzett a héten, Szécsi is rendben lesz, de könynyen előfordulhat, hogy Némethre és Nitsovitsra még nem számíthatok. Ettől függetlenül azt remélem, hogy miként eddig, szerdán is jó meccset játszunk a Honvéddal, önmagunkhoz képest megszorítjuk, s nem kárhoztatunk alárendelt szerepre."
Gerendás persze ezúttal is megkísértené a kisebb csodát, s nem lepődnénk meg, ha ennek érdekében végül Németh és Nitsovits is a vizet választaná az ágy vagy a lelátó helyett.

Olasz bajnokság
A1-liga, nők. 15. forduló. Magyar érdekeltségű eredmények:
Volturno-Catania 7-9 (Drávucz Rita, Pelle Anikó), Sikania Palermo (Rédei Kata)-Lisca Bianca Palermo 5-4, Augusta-Pescara (Stieber Mercédesz, Valkay Ágnes, Valkay Erzsébet 3) 6-5. Az állás: 1. Catania 45 pont, 2. Gifa Cittá Palermo 39, 3. Pescara 34, …12. Sikania Palermo 3
A magyar légiósok közül csak Valkay Erzsébet játszott a fordulóban, amelynek érdekessége, hogy Rédei Kata együttese, a Sikania Palermo megszerezte első győzelmét, a harmadik Pescara pedig kikapott a tizedik helyezett Augusta otthonában.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK