FONTOS


 

A BVSC trénere nagyon mérges, mert szerinte packázik vele a "hivatal"
Gerendás fegyelmire megy

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.01.06
--------------------------------------------------------------------------------

Évkezdet ide, januári hideg oda, Gerendás György kellően felspannolva és bemelegedve vezényelte első edzését csapatának a Szőnyi úton.


Gerendás György másodedzôként kapott piros lapot a Szuperkupa-meccsen, de nem emiatt idézi be a fegyelmi bizottság (Fotó: Árvai Károly)
Nemcsak a munka heve és az uszodai hőmérséklet forrósította fel a tréner hangulatát, hanem az a levél, amelyet hétfőn kapott a vízilabda-szövetség versenybíróságától. Abban pedig az áll, hogy a versenybíróság feljelentette, így a közeljövőben jelenése lesz a fegyelmi bizottság előtt.
A hír még a december 22-i Szuperkupához kötődik, amelyet 11-10-re nyert meg a BVSC a Honvéd ellen, és amelyen Gerendás György másodedzőnek száműzve magát is piros lapot kapott. A szakvezető azért vonult mintegy tüntetve a háttérbe, mert a még október 26-án a Domino ellen elvesztett bajnoki meccs után nehezményezte Juhász György játékvezető tevékenységét, és mert a bíró teljesítményével kapcsolatban a versenybíróságnak feltett (faxon elküldött) kérdésére nem kapott választ, elintézetlennek tekintette az ügyet. Ebből kiindulva pedig nem tartotta etikusnak, hogy Juhász küldést kapott a Szuperkupára.
"Az ominózus bajnoki meccs után küldtünk egy levelet a versenybíróságnak, hogy vizsgálja ki a játékvezetők működését, mert szerintünk különösen Juhász György tévedései befolyásolták a végeredményt - idézi fel a múltat a BVSC edzője. - Nos, a testület tőlünk függetlenül is megvitatta a végül közepes szintű osztályzatot kapott bírók teljesítményét, és válaszában az szerepelt, hogy a két játékvezető figyelmét felhívja: a jövőben nagyobb odafigyeléssel és szakmai tudással lássák el feladatukat. Tájékoztatásul pedig közölték, hogy Juhász György nem vezet meccset az elkövetkező két fordulóban. Erre én novemberben küldtem egy faxot, érdeklődvén: most akkor el van tiltva? Valahogy nem fér össze a közepes osztályzattal. Erre a levelemre egyáltalán nem kaptam választ, így természetes, hogy lezáratlannak tartottam az ügyet."
Érdekesség, hogy Gerendás György végül a fegyelmi tárgyalásról értesítő levél mellett - mintegy másfél hónapos várakozást követően - hétfőn kézhez kapta a hiányolt választ, amelyben Szentgyörgyi Ferenc, a versenybíróság elnöke közli vele, hogy elnézést kér, technikai okok miatt késett a felelete.
"Szentgyörgyi Ferenc azt írta, hogy nem eltiltásról volt szó, csupán közölték, hogy két fordulóban nem vezet Juhász - folytatta Gerendás. - Amikor a decemberi Szuperkupán számon kértem, azt mondta, hogy nem kapott levelet tőlünk, holott az egyik utánpótláskorú játékosom is látta a szövetségben azt a faxot. Most meg itt ez a válasz, meg a fegyelmire citálás. Érdemes elmondani, hogy a Honvéd elleni bajnoki után Székely Zoltán, a játékvezetői testület elnöke kikérte a véleményemet, és elmondtam, hogy Juhász György aránytalanul sokat tévedett a Honvéd javára. Ô közölte, hogy sokakkal beszélt, és szeretne megoldást találni, hogy ne legyenek mendemondák. Én azt kértem, az ügy lezárásáig ne vezessen nekünk Juhász, amire ő - tény, csak szóban - áldását adta. Ezek után ő megjelenik Juhásszal a Szuperkupán… Mint kiderült, Szentgyörgyi Ferenc békítő szándékkal jelölte ki a bírókat, mondván, hogy úgyis ez csak egy gálameccs, jó alkalom a gondok elsimítására. Kérdezem én: ért az a vízilabdához, aki a bajnok és a kupagyőztes meccsét tét nélküli gálának minősíti? Nevetséges."
Gerendás szerint ez az egész fegyelmi eljárás is csak egy személyes, aljas akció, amely a vízilabdának vág oda. Mert szerinte ebben az esetben ő a vízilabda, a hivatal pedig packázik vele. Nem érti, hogy ha a bírók nem, a versenybíróság miért jelentette őt fel, különben sincs ideje ezzel foglalkozni. Ettől függetlenül nyugodt, szerinte biztosan nem ítéli el a fegyelmi bizottság.

A meccs előtt dőlt el a tréner sorsa

Szentgyörgyi Ferenc, a versenybíróság elnöke leszögezte, hogy Gerendás Györgyöt nem a piros lapja, nem a meccs alatt tanúsított magatartása miatt idézik be a fegyelmi bizottság elé. "Gerendás György még a Szuperkupa-meccs előtt odajött a zsűriasztalhoz, és meglehetősen hangosan, ordítva lecsalózta Juhász Györgyöt, amit az ellenőr is hallott, és szerepel a jelentésében. Vagyis szó sincs hivatali packázásról. Nekem például azt mondta, hogy ha bármi balhé történik, az az én lelkemen szárad majd. Mindezekből, valamint abból, hogy csak másodedzőnek íratta be magát, pedig azt feltételezem, hogy eleve készült valamire."
A testület vezetője állítja, ő nem tudott a BVSC novemberi leveléről, de miután a Szuperkupán Gerendás György állította, hogy elküldte, hétfőn (január 5-én!) alaposan utánanéztek, és valóban megtalálták. Ezek után válaszolt, egyben csatolta a fegyelmi tárgyalásra vonatkozó értesítést is.
A békéltetési kísérletet a következőkkel magyarázta Szentgyörgyi: "Valóban úgy gondoltam, hogy a Szuperkupa-találkozó inkább barátságosabb presztízsmeccs, mint egy bajnoki találkozó, így elősegítheti a békülést. S tegyük hozzá, Juhász György mégiscsak a két legjobb hazai játékvezető egyike."
Gerendás Györgynek egyébként lesznek társai, ugyanis a BVSC kapusát, Szécsi Zoltánt és a Honvéd centerét, Bárány Attilát feljelentették a játékvezetők, miután megsértette őket a két játékos.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK