FONTOS


 

Messze még a hölgyek csúcsformája
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Magyar Nemzet 2004.01.17
--------------------------------------------------------------------------------

Baráti viszonyról nem beszélhetünk, néha megcibálták egymást a hölgyek, de voltaképpen így is van rendjén két elitcsapat esetében. Márpedig az elmúlt esztendők alapján kontinensünk két favoritjának egyértelműen a magyar és az olasz válogatott számít, ha a női vízilabda kerül szóba.

Szóval, a két társulat annak ellenére készült közösen négy napon át a Margitszigeten, hogy a februári, imperiai olimpiai selejtezőben ugyanazon csoportba kapott besorolást. Ebből is látszik, biztosak a dolgukban (mi tagadás, nehezen képzelhető el, hogy a spanyol, brazil, új-zélandi trióból bármelyik meglepetést okoz), és voltaképpen már az athéni játékokra készülnek. A kétkapus tréningek mellett egy afféle félhivatalos összecsapáson is találkoztak a felek, bírókkal, normál, négyszer hétperces mérkőzésen, amelyet aztán ráadásképpen a magyar kapitány, Faragó Tamás kérésének megfelelően plusz egy menettel megtoldottak. Utóbbi nem jött amúgy roszszul, hiszen mínusz háromról mínusz egyre fel tudtak kapaszkodni Drávucz Ritáék, és látható volt, messze nincsenek még csúcsformában. Persze, még van idejük.

Megtelt a Margitsziget
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.01.15
--------------------------------------------------------------------------------

Teljessé vált a vízilabda hatalomátvétele szerdán a Margitszigeten, amolyan nemzetközi edzőtábor nyílt a Hajós Alfréd uszodában és a mellette ívelő sátoros medencében. Utóbbiba beköltözött a férfiválogatott és a horvátok legjobbjai, míg a magyar női nemzeti együttes a fedettbe tette át székhelyét olasz vendégeivel egyetemben.

A férfiak délután ötkor érkeztek Eb-második edzőpartnerükkel, s ahogy Kemény Dénes szövetségi kapitány előrevetítette, akadtak hiányzók a három szakaszra bontott magyar-horvát-görög meccssorozat nyitányán. A balatonfűzfői húszas keretből nemcsak az olasz, illetve spanyol bajnokságban érdekelt Benedek Tiborral és Kiss Csabával nem találkoztunk, de Biros Péterrel, Kis Gáborral, Varga Dániellel és Székely Bulcsúval sem.
Jó félóra bemelegítést követően csobbantak vízbe a csapatok, és Kásás Tamás négyméteresével gyorsan vezetést szereztek a mieink. A két szakvezető a kétkapuzás előtt abban állapodott meg, hogy a góllal befejezett emberelőnyök újabb fórral fizetnek, de a gyakorlást szolgálta az is, hogy négy negyed után sem volt megállás. Steinmetzék végül nagy fölénnyel nyertek, csütörtök délelőtt pedig újabb magyar-horvát tréning következik.
A nők fél hétkor kezdték el amolyan félhivatalos meccsüket a tavalyi Eb-aranyérmes azzurik ellen. A derbi előtt Faragó Tamás szövetségi kapitány reagált érdeklődésünkre, miszerint a január 10-ei olasz bajnoki forduló statisztikájában csak Valkay Erzsébet neve tűnt fel, míg a másik öt olaszországi légiós nem játszott:
"Eleve nem engedtem el az Olaszországban játszókat, illetve egy olyan megállapodás született csapataikkal, miszerint egy-egy mérkőzésre mindenki visszatérhet a felkészülés alatt. A Pescarában ugye hárman pólóznak, de a klub nem azt a megoldást választotta, hogy egyszerre menjen ki a három légiós, hanem külön-külön számít rájuk. Így fordulhatott elő, hogy csak Valkay Erzsi játszott, míg húga, Ágnes és Stieber Mercédesz az edzőtáborban maradt."
A január végi, február eleji Magyar Kupa-sorozat ugyanakkor beékelődik a felkészülésbe, ám Faragó szerint ez nem okoz zavart.
"Úgy gondolom, a válogatott program nem devalválhatja a kupa jelentőségét, s mert hétvégén rendezik a csoportselejtezőt, az elődöntőt és a finálét is, nem befolyásolja a munkát. Annyi a változás, hogy a péntek délelőtti tréningről elengedem a játékosokat" - magyarázta a szakvezető, aki elmondta, hogy a február 23-án kezdődő olimpiai selejtezőre tizenhármas keretet hirdet majd, ám aki akkor kimarad, még nem biztos, hogy lemarad Athénról.
Faragó szerint már csak azért sem szeretnek még beszélni az imperiai kvalifikációs tornáról, mert ő az olimpiában gondolkodik, azaz a továbbjutás kötelező. Ahogy ő fogalmazott: "Mi olimpiát szeretnénk nyerni, az ötödik-hatodik helyért nem érdemes Athénba utazni."
Nos, az esti "félhivatalos" edzőtalálkozón nyújtott produkció ezen igényekhez nem nőtt fel, hiszen támadásban (például felállás emberelőnyben) és védekezésben (helyezkedési hibák) egyaránt sok hiba csúszott a játékba, így 5-4-es félidei vezetés után 11-8-ra vereséget szenvedtek Primászék.

Nemzetközi női felkészülési mérkőzés, Hajós Alfréd uszoda
Magyarország-Olaszország 8-11 (3-2, 2-2, 2-4, 1-3). A magyar góllövők: Drávucz 2, Primász 2, Stieber, Pelle, Kisteleki D., Valkay Á.

Csúcsforgalom a szigeten
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Magyar Nemzet 2004.01.14
--------------------------------------------------------------------------------

Miközben a férficsapat a 33-as medencében készül együtt a horvátokkal és a görögökkel, a február végi olimpiai selejtezőre készülő női válogatott a fedettben a szintén hazánkban lévő Európa-bajnoki címvédő olaszokkal vív kétkapus meccseket a hét végéig. Tegnap és tegnapelőtt – még a sátorban – is hasznos tapasztalatokkal lett gazdagabb a kapitány, Faragó Tamás: „Örülök, hogy itt van Formiconi kollégám csapata, mert a közös gyakorlások jó néhány hibánkra rávilágítanak.” Érdekesség, a két társaság egy csoportba került az imperiai selejtezőben, mégis közösen tréningezik. Ebből is látszik, voltaképpen már az olimpiára készülnek…

Februárban olimpiai selejtező
Olaszok a Margitszigeten

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.01.11
--------------------------------------------------------------------------------

A magyar női vízilabda-válogatott gőzerővel készül a február 23. és 29. között esedékes olimpiai selejtezőre, amelyen egyik csoportellenfele a tavalyi Európa-bajnok olasz együttes lesz.

Mindez nem ok arra, hogy a két csapat ne készülhessen együtt, hiszen Imperiában az A-, illetve a B-csoportból is két válogatott juthat el Athénba, erre pedig egyértelműen a mieinknek és a taljánoknak van a legnagyobb esélyük a B jelű kvartettből. Az olasz együttes mindenesetre vasárnap Budapestre érkezik, és csütörtökig közösen edz Faragó Tamás játékosaival, szerdán pedig a Hajós Alfréd-uszodában (a 30-as fedettben) nem hivatalos mérkőzésen is megvív egymással a két rivális. Férfifronton szintén nagy lesz a forgalom a fővárosban, hiszen világbajnokaink – a balatonfűzfői után – szerdán újabb edzőtábort nyitnak, amelynek első szakaszában (szerdán és csütörtökön) a horvát nemzeti csapattal kétkapuznak, majd péntektől négy napon át a görögök lesznek a vendégeik.

Kezdődik az athéni időszámítás
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.01.02
--------------------------------------------------------------------------------

Az Imperia felé!
Ez a magyar női vízilabda-válogatott tagjainak jelszava, de a leghangosabban Faragó Tamás szövetségi kapitány idézi a mottót.


Legalábbis ezt támasztja alá, hogy a karácsony utáni kevesebb mint egy héten is napi két edzést vezényelt a Hajós Alfréd Uszodában, egészen pontosan annak tornatermében, valamint a sátoros medencében. Még szilveszter délelőtt is munkában voltak a pólós hölgyek, ezáltal is a fejükbe vésvén: február 23. és 29. között Imperiában olimpiai selejtezőt rendeznek, és a B-csoport négy másik együttese közül (Olaszország, Spanyolország, Új-Zéland, Brazília) hármat mindenképpen meg kell előzni az athéni utazás érdekében. A jelszót pedig már csak azért sem lesz idejük elfelejteni Primászéknak, mert január 5-től újra birtokba veszik a sátort, és a folyamatos felkészülés következik a kvalifikációs tornára. A dolgos hétköznapokat értékes edzőmeccsek szakítják meg, így még januárban az olaszok, februárban pedig a hollandok látogatnak Budapestre.

S ha már felkészülés, a már biztos olimpiai induló férfiak sem tétlenkednek. Kemény Dénes szövetségi kapitány a már korábban megadott húszas keret tagjainak január 2-től 8-ig vezényel tréningeket az ötkarikás játékok jegyében. Az új esztendőben ugyanis már az athéni időszámítás kezdődött el. A balatonfűzfői egy hét alatt senki sem hiányzik, és csak a csapatkapitány, Benedek Tibor tölt kevesebb napot a többiekkel a tervezettnél, mivel csapata, a Pro Recco 10-én már bajnoki mérkőzést játszik Olaszországban.

Van mire építenie a nők kapitányának
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Magyar Nemzet 2003.12.27
--------------------------------------------------------------------------------

Szilveszter napján is edzünk – közlik a lányok. Hihetnénk, szomorúak ettől, ám nem így van. Nem repdesnek az örömtől persze, hogy munkával zárják az esztendőt, ám nem is esnek letargiába, hozzáállásuk példaértékű: „Valamit valamiért.”

Tudásuk legjavát próbálják nyújtani, meggyőzni a mestert, helyük van abban a csapatban, amely jövő nyáron sporttörténelmet igyekszik majd írni Hellas földjén. „Előbb jussunk ki!” – vág közbe sietve a kapitány, aki óva inti kiválasztottjait attól, hogy már az olimpia körül forogjanak a gondolataik. Faragó Tamás nem győzi hangsúlyozni: „A selejtezőben nehezebb is lehet a feladat, mint a játékokon.”

Az említett kvalifikációs torna két hónap múlva, február 23. és 29. között az olaszországi Imperiában vár a női pólóválogatottra – a házigazdák világbajnokai mellett Spanyolország, Új-Zéland és Brazília legjobbjaival kell megküzdenie a két, athéni repülőjegyet érő helyért. Kétségtelen, a másik csoportban kuszább a helyzet, hiszen Hollandia, Oroszország és Kanada révén három olyan társulatot találunk, amelyek közvetlenül a világ elitjéhez tartoznak, mégsem érdemes előre inni a medve bőrére. „Rögvest a nyitányon mi leszünk a szabadnaposak a csoportban, majd első meccsünket a spanyolokkal vívjuk. Erre a sorsdöntő meccsre készülünk” – magyarázták egyöntetűen a montreali legendával Európa-bajnoki arany- és bronzérmet, vb-ezüstöt és Világkupát nyert játékosok, akik ma újra birtokukba veszik a margitszigeti Hajós uszoda tornatermét, valamint a sátorral fedett 33-as medencét. Ott lesznek egytől egyig a légiósok, az Orizzonte Cataniát erősítő Drávucz Rita, Pelle Anikó kettős, a Pescara húzótriója, a Stieber Mercédesz, Valkay Ágnes, Valkay Erzsébet hármas, a palermói Rédei Kata, valamint az itthon játszók, az újvárosi büszkeségek, Sós Ildikó, Primász Ágnes, Tiba Zsuzsa, Benkő Tímea, Sipos Edit és társaik, a Vasas két kiválósága, Horváth Patrícia és a bajnokságban a gólokat nem ritkán tízesével szerző Kisteleki Dóra, a szentesiek világbajnoka, Szremkó Krisztina és a többiek, egyszóval minden számításba vehető vízilabdás hölgy. Nem titok, kicsi a merítési lehetőség, ám higgyék el, annál nagyobb az elszántság. Épít is erre a kapitány!
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK