FONTOS


 

Szremkóék útja Imperián keresztül vezet Athénba
Elégtételt Palermóért

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Szélpál László, Délmagyarország 2004.01.14
--------------------------------------------------------------------------------

A magyar női vízilabda-válogatott február végén olimpiai kvalifikációs tornán vesz részt az olaszországi Imperiában. Kijutás esetén élete első és valószínűleg utolsó ötkarikás játékán venne részt Szremkó Krisztina, a Hungerit-Szentesi VK csapatkapitánya.


Az olimpiai medál még hiányzik Szremkó Krisztina éremgyűjteményéből. Fotó: Tésik Attila
Négy éve nem sikerült. A palermói kvalifikációs viadalon a bíráskodás áldozatai lettek a magyar női vízilabda-válogatott tagjai. A szentesiek klasszisa, Szremkó Krisztina akkor nagyon el volt keseredve. Még az is megfordult a fejében, hogy abbahagyja a pólót. Szerencsére meggondolta magát. Azóta a budapesti Európa-bajnokságon aranyérmes lett, a fukuokai világbajnokságon és a tavalyi szlovéniai Eb-n a második helyezett gárdának volt a tagja.

Mostanában már olimpiai éremről álmodik. Az még hiányzik a gazdag medálgyűjteményéből. A tavaly Barcelonában rendezett vb nem úgy sikerült a Faragó Tamás irányította nemzeti gárdának, ahogy azt eltervezte, ahogy a közvélemény várta tőle. Az ötödik hely miatt februárban kvalifikációs tornán kell részt vennie.

- A felkészülést még decemberben elkezdtük, a két ünnep között már négy napot gyakoroltunk a margitszigeti sátor alatt - mondta Szremkó Krisztina. - Január 5-től minden héten hétfőtől péntekig együtt vagyunk. Nem könnyű, de azt mondtam, az olimpiáért mindent.

Február 24-e és 29-e között az olaszországi Imperia ad otthont a kvalifikációs viadalnak. Az A csoportban Kanada, Csehország, Németország, Hollandia és Oroszország, a B-ben a házigazda olaszok mellett Magyarország, Spanyolország, Új-Zéland, valamint Brazília küzd az athéni részvételért. A csoportok első két-két helyezettje indulhat az augusztusi ötkarikás játékokon. Azon hat csapat vehet részt. A görögök rendezőként, míg az amerikaiak világbajnokként már biztosították helyüket, a többi négy gárda útja Imperián keresztül vezet Athénba.

- Végre egyszer az életben szerencsénk volt - folytatta Kriszta. - Ennél könnyebb ágat nehezen tudtunk volna elképzelni. Az olaszok és mi kiemelkedünk a kvintettből, a maradék hármasból egyedül a spanyolokat illik komolyan venni. Sydney előtt Palermóban sokkal nehezebb volt a feladatunk. Négy évvel ezelőtt lemaradtunk az olimpiáról, most itt az alkalom elégtételt venni az akkor ért sérelmekért; nincs mese, kötelező kiharcolnunk a részvételt.

Egyelőre 19-en reménykednek abban, hogy benne lesznek az Imperiába utazó együttesben. Közülük hatan majd biztosan szomorúak lesznek, ugyanis csak 13 pólóst lehet nevezni.

- A keret egyetlen tagja sem lehet biztos a dolgában, természetesen én sem vagyok kivétel. Ettől függetlenül bízom benne, hogy nem fenyegeti veszély a helyemet. Minden vágyam, hogy ott legyek Athénban, még véletlenül sem turistaként, hanem sportolóként. Úgy tervezem, hogy az olimpia után elbúcsúzom a válogatottól. Szebb lenne, ha ezt éremmel, netalántán aranyéremmel a nyakamban tenném.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK