FONTOS


 

Az őszi szezon végére igazi csapattá vált a Szeged Beton VE
Százszázalékos hazai mérleg

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Szélpál László, Délmagyarország 2004.01.03
--------------------------------------------------------------------------------

A Szeged Beton VE férfi vízilabdacsapata tíz pontot gyűjtve a hetedik helyen zárta az OB I alapszakaszának őszi, első felét. A gárda edzője, Horváth Viktor elégedett a mutatott teljesítménnyel.


Horváth Viktor edző az évad végén búcsúzik a Szeged csapatától. Fotó: Karnok Csaba
Az elmúlt három férfi vízilabda OB I-ben egyaránt a hatodik helyen ért célba a Szeged együttese. Ez mindannyiszor a vidék legjobbja címet is jelentette a Tisza-partiaknak. Horváth Viktor edző vezényletével olyan gárda jött össze, amely még a legjobbakat is képes volt megszorítani, nem egy esetben le is győzni. A nyáron azonban jelentősen átalakult a csapat, még az edző sem tudta pontosan felmérni, mire lesz képes az új alakulata.

Átalakult a gárda

- A legutóbbi bajnokságban szerepelt együttesből kilenc játékos ment el vagy hagyta abba a pólót, és ebből többen alapembernek számítottak - magyarázta a szakember. - A távozottak átlagéletkora 26 év volt, a helyükre érkezett hat új pólósnak pedig csak 21. Közülük a kezdőben négyen állandóan játszottak. Ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy nem volt egyszerű feladat összerakni a gárdát.

A nehézségek ellenére a Szeged Beton VE hazai medencében százszázalékos teljesítményt nyújtott a bajnokságban. Az más kérdés, hogy idegenben egyetlen pont megszerzésére sem volt képes.
- Tény, hogy nehezen állt össze a csapat - folytatta Horváth Viktor. - A világ egyik legjobbjánál, a Vasasnál Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás érkezésekor azt mondták, hogy időre van szükségük, míg beilleszkednek, akkor talán én is hivatkozhatom erre. Maximálisan elégedett vagyok a srácokkal, minden tőlük telhetőt elkövettek a fejlődésük érdekében.

A sok közös munka eredménye igazából decemberben kezdett megmutatkozni, ekkor már nem voltak annyira fáradtak, a korábbiaknál lényegesen felszabadultabban pólóztak. Csapattá váltunk. Stresszes időszak áll mögöttünk, de - elsősorban a remek közösségi szellemnek köszönhetően - ezt sikeresen átvészeltük. A társaság fiatal, fejlődőképes, épp ezért bízom benne, emlékezetes tavaszi szezon elé nézünk. Hazai környezetben képesnek tartom a társaságot egy-két figyelem felkeltő eredmény elérésére.

Peches kupaszereplés

A tréner elmondta, elégedett az őszi szerepléssel, egyedül az Egerben hagyott két pontot sajnálja.
- Az a meccs kicsúszott a kezünkből, a srácok fejében a Fradi elleni LEN-kupa nyolcaddöntő visszavágó járt.
Ezzel pedig elérkeztünk a nemzetközi porondra. Mindössze egy hajszál, azaz egyetlen gól hiányzott ahhoz, hogy a Szeged a második számú európai kupában tavasszal is érdekelt legyen.

- Nagyon közel álltunk a hatalmas bravúrhoz, sajnos nem sikerült megélni a 2004-es esztendőt. Azt hiszem, senki nem mondhat ránk semmi rosszat, mert a szegedi selejtezőből továbbjutottunk, Pesten pedig fantasztikus játékkal három góllal legyőztük az FTC-t. A visszavágón is mindent megtettünk a siker érdekében, ennyire futotta.
A kupakiesést követő napon mindenkit meglepő kijelentést tett a tréner. Azt mondta, az évad végén távozik Szegedről.

- Negyedik esztendeje dolgozom itt, ez elég hosszú időszak. Akárcsak a csapatnak, nekem is szükségem van új impulzusokra. De csak nyártól, addig még sok a dolgunk. A srácok tudomásul vették a kialakult helyzetet, és ami a döntő, egyáltalán nem éltek vissza vele.
Amikor az értékelés szóba került az edző elmondta, hogy a régiek mennyire nehéz helyzetbe kerültek a nyáron.

Hullámzó teljesítmények


- Az a furcsaság állt elő, hogy a nyári nagy jövés-menésben Varga Péternek, Barát Ferencnek, Molnár Péternek és Török Tibornak is be kellett illeszkednie az új gárdába. Emiatt, bár mindent maximálisan megtettek, nekik sem volt kiegyensúlyozott a teljesítményük. Mentségükre szolgáljon, sérülés is hátráltatta őket. Barátnál azért megjegyezném, hogy sokkal többre hivatott annál, mint amit az őszi szezonban mutatott. Az elmúlt bajnokságban magasra állította a mércét.

Az újak - Torday Árpád, Plézer János, Szabó Nándor, Pataki Gergő, Szűcs Levente - sokat fejlődtek, mentálisan is, megértették, mit is akarok tőlük. Bízom benne, hogy tavaszra még jobbak lesznek. Varga Istvánnál és Várhegyi Gergőnél komoly szakmai problémaként jelentkezett, hogy Pesten tanulnak. Emiatt csak a meccsekre estek be. Úgy érzem, fejlődésük megrekedt. A többiek, Tóth Iván, Munkácsy Róbert, Görög Gábor és Horváth Ádám keveset játszottak, de amikor erre lehetőségük kínálkozott, ők is megtettek mindent.

A csapat az ünnepek ellenére sem állt le teljesen az edzésekkel, már készül az OB I január 24-i folytatására.

- Megpróbáljuk megőrizni a hatodik helyünket, de ez nehezebbnek ígérkezik, mint az előző idényben. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy a csapat minden támogatójának, a játékosoknak, a szurkolóinknak, a lap olvasóinak sikerekben gazdag, boldog új évet kívánjak - zárta mondandóját Horváth Viktor.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK