FONTOS


 

ING-bajnokság, férfiak, 6. forduló
Kovács István és Kásás Zoltán is másképpen értékeli a bírók munkáját a meccsen
Húsz gólt lőttek a világbajnokok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.11.11
--------------------------------------------------------------------------------

Ahogy azt már megszokhattuk, megint a kiállítási arányok, az emberelőnyök megítélése váltotta ki a legtöbb vitát. Míg a BVSC–Honvéd (7–8) találkozó után a címvédő segítésével vádolták a bírókat, a vasárnapi Vasas–Honvéd sztárparádét (13–12) követően a bajnok panaszkodott a játékvezetésre. Ha a számokat nézzük (15–7-es faultarány a harmadik negyed végén), akkor érthető a vendégek méltatlankodása, ugyanakkor felvetődik a kérdés: nem játszottak-e ők valóban ennyivel keményebben. Mert elvileg ez is lehetséges.

"Persze, minden lehetséges, de ha azt vesszük, hogy szinte a komplett válogatott csapat tagjai játszottak egymás ellen, furcsállom az arányokat – fejtegetett Kovács István, a Honvéd mestere. – Tudom, az utolsó negyedben már több előnyt kaptunk a Vasasnál, de akkorra három góllal vezetett az ellenfél, ami már egy teljesen más szituáció. Továbbra is vallom, hogy túlzó volt a faultok megítélésében tapasztalt különbség. De ez a külsőség, szakmai szempontból elégedett vagyok a látottakkal. Remek meccset láthattunk, játékosaim megőrizték tartásukat, és ami ugyancsak fontos, a nyugalmukat.

Beláthatjuk, tizenhétszer emberhátrányban játszani meglehetősen sok energiát von el. Különösen örülök a hat akciógólunknak, ami mindenképpen reménykeltő a jövőre nézve, így például az Euroliga szempontjából, amelyben hasonló körülményekre számíthatunk idegenben. Nincs kétségem, hogy továbbjutunk.” Ahogy az természetes, teljesen másképpen látja a huszonöt gólt hozó rangadót Kásás Zoltán, a Vasas szakvezetője. Legalábbis ami a bírók tevékenységét illeti.

"Szerintem jó volt a bíráskodás, a Honvéd annyival keményebben védekezett, mint amit a kiállítások mutatnak – így Kásás Zoltán. – Örülök, hogy volt tartásunk, a Honvéd mérkőzés elején szerzett két gólját, egyúttal pszichikai előnyét semlegesíteni tudtuk. Hajtottunk, lassan-lassan kezdünk az elképzeléseim szerint játszani, de még mindig sok apró hiba csúszott be a produkcióba, és hiába tettünk említést Birosról a felkészülés alatt, nem tudtuk tartani. Nagy teher volt a két csapaton, hiszen mindenki sokat várt tőlük, ám szerencsére mindent megtettek a játékosok a szép számú közönség szórakoztatásáért. Külön kiemelném, hogy a kemény meccs ellenére nem láttunk verekedést, de én biztos voltam benne, hogy nem is lesz. Mindenki fegyelemmel tűrte az esetleges sérelmeket.”

A vízilabda népszerűségét csak fokozó találkozó talán egyetlen hiányossága a gyengébb védekezés volt, amit híven tükröz a 25 találat. Kemény Dénes szövetségi kapitánynak ellenben kifejezetten jóleshetett, hogy a gólözönből a világbajnok játékosok 80 százalékban, azaz 20 találattal vették ki részüket. A hetek óta topformának örvendő Biros Péter ötöse pedig a bizonyítványban is ötöst ér.

ING-bajnokság, férfiak, 6. forduló
A kiállításkavalkádban heten fejezték be idő előtt a gólgazdag rangadót
Vasas-siker a csúcsmeccsen

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.11.10
--------------------------------------------------------------------------------

Nem tudni, ha a Vasas döntős lesz, miképpen férnek el a nézők a Komjádiban, de hogy a Honvéd fináléba jutása esetén a Kőér utcában az érdeklődők fele sem tud majd bepréselődni, arra már most mérget vehetünk.

Alighanem az utóbbi jó néhány év alapszakaszbeli nézőrekordját jegyezhettük fel a csúcsrangadón, több mint háromezren várták a kezdő sípszót, nem beszélve a kint rekedtekről.
Aki bejutott azt látta, hogy Vindisch hozza el a labdát Biros orra elől nyitásként, ám az első találatra a negyedik támadásig várni kell. Ekkor Molnár csavarodik le Madarasról, és a kifelé tempózó Kósz felett beejti a kapuba a labdát. Szörnyülködik is a Vasas-tábor, de még fel sem ocsúdik, midőn a Biros faultja miatt megítélt négyméterest Varga Tamás a kapufára lapítja. S hogy még mélyebbre zuhanjanak a piros-kék hívek, arról Fodor gondoskodik a balátlövő helyéről (0–2). Öt és fél percet kell várni az első emberelőnyre, ekkor Fodor úszik ki a kötelek közé, Varga Dániel passzát pedig azon nyomban behúzza Steinmetz Barnabás. Varga Tamás most egy fórt kapkod (kacsáztat) el, Biros viszont kegyetlenül bevarrja a túloldali előnyt, Kásás a rövid sarokba küld még egy választ négy másodperccel a játékrész vége előtt, így egygólnyi a Honvéd nyugalma a rövid pihenő alatt.
Vindisch megint elcsempészi a labdát a ráúszásnál, és ugyancsak ő gyorsan nekikezd a gólgyártásnak a második negyed első percében. Kovács István még a jó védekezés fontosságáról beszélt a mérkőzés előtti napon, ám olybá tűnt, amolyan gólgálává alakul a rangadó. Ismét Vindischről kell szólni: előnyből juttatja (először) vezetéshez a Vasast (5–4), a meccs 12. és 13. perce pedig furcsa pillanatokat hoz. Szétszakad a pálya, hol az egyik, hol a másik csapat úszik meg, de például Sugár is kihagyja a ziccert, a másik oldalon pedig Vindisch, és Steinmetz Ádám variálja túl a kihagyhatatlant. Az etap utolsó előtti perce így is három gólt hoz, végül 6–6-nál történik meg a térfélcsere.


Biros Péter (kék sapkában) és Kásás Tamás párharca (Fotó: Árvai Károly)
A rövid szünet időt ad arra, hogy felmérjük, mi a helyzet a szabálytalanságok frontján. Nos, hattal több faulttal áll a Honvéd, amit egyre többen kérnek számon a bíróktól a közönség soraiból. A vendégek sokat szenvednek a megannyi emberhátrány miatt, a harmadik negyed végén például 15–7 a szabálytalanságok aránya a Honvéd "javára”. A hazaiak köszönik, és remek százalékban használják ki a fórokat, miközben a címvédő mindkét bekkjét elveszti – Bereczki és Vári is kipontozódik, igaz, előbbit végleg cserével állítják ki a harmadik hibájánál. Még ebben a játékrészben Mátyás is búcsúzik a medencétől, miközben csapata Varga Tamás előnygóljával 10–7-es vezetésre tesz szert. Ez már sokat sejtet, kevesen fogadnának a Honvéd feltámadására. Biros azért csökkenti az oddsot, miután – mintegy 40 másodpercnyi huzavonát követően – végül bevágja első négyméteresét, és immár a harmadik gólját jegyzi.

Szóról szóra
Gergely István: – Úgy tűnt, hogy a bírók kiállításokkal akarják eldönteni a meccset. Még nem láttam a jegyzôkönyvet, de szerintem a Vasas több kiállítást kapott. Igaz, mi lôhettünk három négyméterest. Mindenki a száz százalékot nyújtotta, szerintem jól játszottunk.
Molnár Tamás: – Régen volt, hogy egy vesztes meccs után örültem. Bizakodó vagyok a nemzetközi kupaszereplésünket illetôen.
Biros Péter: – Ahogyan az várható volt, kemény, férfias mérkôzést játszottunk. Megmutattuk a játék szépségét, és azt, hogy lehet verekedés nélkül is játszani. Úgy érzem, a döntetlen igazságosabb lett volna.
Kiss Gergely: – Szerintem ma négy góllal nyertünk.
Fodor Rajmund: – Nagyon büszke vagyok a csapattársaimra, hiszen mindannyian tiszta erôbôl hajtottak a találkozó végéig.
Kovács Olivér: – Az utolsó pillanatig kiélezett volt a küzdelem, bárki nyerhetett volna. Most kikaptunk, legközelebb mi gyôzünk!
Kásás Tamás: – Mindkét csapat érezte a meccs jelentôségét. Presztízsmérkôzés volt, hiszen egyáltalán nem volt mindegy a végeredmény a tabella szempontjából. Az elején sokat hibáztunk, aztán nagy tűzzel játszottunk.
Steinmetz Ádám: – Remek derbi volt, sportszerű játékkal, örülök, hogy gyôztünk. Remélem, ez a régen várt siker csak kezdete egy szép és hosszú sorozatnak.
Varga Dániel: – Nagyon kemények voltak a honvédosok, így ne csodálkozzanak a sok kiállításon. Három bekkjük csak arra van kiképezve, hogy gyilkolják a centereket. Volt itt hajhúzás, karrángatás, sapkatépés és víz feletti ütés is. De hál' istennek nyertünk.
Varga Tamás: – Szenzációs találkozó volt. Sportszerű volt a játék, mindenki csak a vízilabdával foglalkozott és ez nagyon jó. Ha ez így lesz a jövôben is, akkor szép idôszak következik a sportágban.
Kétgólos hátrányban (10–8), kihagyott emberelőnnyel kezdi az utolsó negyedet Kovács István csapata, és nemsokára újra háromgólos hátrányba kerül. A vendégek igyekeznek jobb kedvre deríteni szurkolóikat (s persze magukat), ami Molnár előnytalálatával sikerül is, majd Kovács Olivér emelkedik, és az uszoda mennyezetének közeléből suhintja be csapata tizedik gólját. Varga Tamás feleletként csaknem kettétöri a lécet, és hogy mérge mosolygássá finomodjon, a kapu közelében ólálkodó Gombos bepöcizi a kipattanót. Biros pillanatai következnek. Második négymétereséből célozhatja meg a kaput, és Kósz ezúttal is tehetetlen. A túloldalon a Vasas elrontja emberelőnyét, Biros pedig végigszáguld a jobb oldalon, az előzőleg hárító Gergely elé varázsolja a labdát, aztán mikor a Honvéd szélsője a kapu torkához ér, átejti a labdát Kószon (12–12). Régen volt már döntetlen, fel is bátorodnak a Honvédért szorítók. Már két perc sincs hátra, amikor a Vasas előnyénél Kásás Zoltán időt kér, s a piros-kékek türelmesen végigjáratják a labdát hol balra, hol jobbra, végül Madaras bal keze lendül, és ismét a hazaiaknál az előny (13–12). Egy Varga Tamás–Molnár Tamás vízi balettet követően a játékvezetők Vargát értékelik kevesebbre, így a Vasas óriása elköveti azt a bravúrt, hogy a negyedik negyedben begyűjti a kipontozódást érő három hibát. A Honvéd azonban nem él a lehetőséggel (pedig előtte Kovács István is időt kér), és már csak 38 és fél másodperc van hátra a gólgazdag rangadóból, amikor a Vasas jegelni kezdi a labdát.
Eme szándéka célt ér, más kérdés, hogy még marad három és fél másodperce a címvédőnek az újabb egyenlítésre. Mindez túl kevés a csodához, így Varga Tamás elsőként ölelkezik Kásás Zoltánnal a mindenki által presztízsmérkőzésnek kikiáltott találkozó megnyerését követően.

Mestermérleg
Kásás Zoltán:
– Nehéz röviden szólni a mérkőzésről. Szerintem mindkét csapat kiszolgálta a népes közönséget, kívülről valószínűleg jó mérkőzésnek tűnt. Sajnálom, hogy háromgólos vezetésünknél bután elhibáztunk egy emberelőnyt, amit a Honvéd ügyesen kihasznált. Annak külön örülök, hogy volt tartása játékosaimnak.
Kovács István: – Minden játékosom maximálisan teljesített. Komolyan vették a mérkőzést, s háromgólos hátrányból is fel tudtak állni, ami mindenképpen elismerésre méltó. A külső körülményekkel nem akarok foglalkozni.

Az állás
1. Vasas 6 6 79–28 12
2. Honvéd 6 5 1 79–42 10
3. FTC 6 5 1 69–33 10
4. BVSC 6 5 1 54–31 10
5. UTE 6 4 2 54–47 8
6. Szeged 6 3 3 38–68 6
7. OSC 6 2 1 3 48–62 5
8. Eger 6 1 1 4 38–56 3
9. Szent I. Egy. 6 1 1 4 40–66 3
10. Szolnok 6 1 5 44–57 2
11. Cegléd 6 1 5 36–64 2
12. Szentes 6 1 5 37–62 1

ING-bajnokság, férfiak, 6. forduló
A Vasas–Honvéd szuperrangadó érdekeltjei inkább jó meccset, mint csúcsformát ígérnek
Csak a presztízst emlegetik

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.11.09
--------------------------------------------------------------------------------

Hogy az érdekeltek mennyire várták, az majd alább kiderül, ám attól semmiképpen sem függetleníthetik magukat, hogy a közvélemény, a szurkolók, a sajtó képviselői már jó előre beírták naptárukba a párosítást: Vasas-Plaket-Euroleasing–Domino-BHSE.


Steinmetz Ádám (balra) és Bárány Attila egyik tavalyi vízi balettje (fotó: Árvai Károly)
Az már részletkérdés, hogy végül nem szombaton, hanem vasárnap kerül sor a találkozóra a Komjádi-uszodában, miután 17 órától az MTV kamerái is figyelemmel kísérik a férfi szuperrangadó alakulását.
Az ember hajlamos dobálózni az egymást felülmúló jelzőkkel (lásd: szuper), ám ez esetben minden oka megvan rá. Hiszen a magyar férfi vízilabda ismét a legszebb napjait éli, siker hátán siker, világbajnoki cím után Világliga-győzelem dukál, a klubcsapatok valamennyien rendíthetetlenül állnak a nemzetközi kupákban, és vasárnap a Komiban nyolc olimpiai, illetve 11 világbajnoki aranyérmes tolong majd a medencében. Vagyis a nyolc nappal korábbi Euroliga-gálát amolyan színmagyar gála váltja fel, ám ennek hangulata vélhetően már egészen más mértékegységben fejezhető ki.
Mondani sem kell, hogy a két fél veretlenül érkezik a Komjádiba, aminek az értéke a Honvéd esetében magasabb, miután a címvédő már túl van egy kemény rangadón, a BVSC ellen kínkeservesen megnyert (8–7) mecscsen. A Vasasnak ellenben nem akadt még méltó partnere, igaz, Kásás Zoltán cseppet sem volt elégedett fiaival.
"Természetesen különös figyelemmel várjuk a mérkőzést, ám ettől még nem változott semmi a felkészülésünkben – mondta Kásás Zoltán. – Úgy gondolom, a találkozó presztízsértéke nagyobb, mint a fontossága, és ezzel nem akarom bagatellizálni a jelentőségét. Egyszerűen nem akarjuk túllihegni, nem akarok plusz pszichikai terhet rakni a játékosokra, ők teljesen tisztában vannak a feladatukkal. Miután az idény elején járunk, egyik csapat sincs csúcsformában, így a pillanatnyi fizikai és idegállapot dönt.”
A bajnok Honvéd pénteken este a margitszigeti Thermal Hotelbe tette át székhelyét, vagyis rövid összetartást követően megy a csata színhelyére.
"Normális dolognak tartom, hogy a sportág hívei nagyon várták már ezt a mérkőzést – magyarázta Kovács István, a Honvéd mestere. – Bár ez is egy bajnoki lesz, a presztízs miatt valóban eltér a többitől. A pillanatnyi idegállapoton, az összpontosításon, a védekezésen múlhat a legtöbb, hiszen jól ismerik egymást a játékosok.”
Valóban, az érdekelt pólósok éppen elegendő bajnokin néztek már egymással farkasszemet, éppen elég sokszor hajtottak egy célért a válogatottban, hogy már egymás pillantásából is tudják, mit akar a másik.
"Új szituáció, új bajnokság, a közvélemény szerint és szerintem is megerősödött Vasas – vont leltárt Molnár Tamás, a Honvéd centere. – Kásás Tamás és Steinmetz Barna érkezése rengeteget számít, de ettől függetlenül is nagy rangadóra van kilátás. Annyi nézőre számítok, mint az Euroliga-gálán, és csak egyetérteni tudok azokkal a szurkolókkal, akik azt mondták: jó meccs legyen, balhé nélkül. Mi, játékosok tisztában vagyunk vele, hogy kemény harc lesz, de ha egy-két pofon el is csattan, azért még nem fogunk megharagudni egymásra.”
Varga Tamás, a Vasas átlövőjének filozófiája valahogy így hangzik: a meccs fontos is lesz, meg nem is.
"Ez is csak egy bajnoki, ugyanakkor rangadó a javából. Inkább csak a presztízs a tét, mi nem is erre a meccsre edzünk – sokkal fontosabb lesz a Barceloneta és a Partizan elleni derbi az Euroligában. Senki sincs még csúcsformában, én legalábbis biztos, hogy nem, úgyis tavasszal dől el minden. Azt mondom: játsszunk egy jót, legyen élvezetes a mérkőzés.”
Úgy legyen!

Tv: az MTV 17 órától élőben közvetíti a Vasas–Honvéd összecsapást.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK