FONTOS


 

Whirlpool-gála Hódmezővásárhelyen
Négyszázan kint rekedtek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Thékes István, Nemzeti Sport 2003.10.31
--------------------------------------------------------------------------------

Magyarország–Csongrád megyei válogatott 17–4 (5–0, 4–0, 4–3, 4–1)

Hódmezővásárhely, 1000 néző. V: ifj. Juhász, Kiszelly
MAGYARORSZÁG: Gergely – Madaras 3, Kiss G. 1, Kásás 2, Vári 1, Molnár T., Biros 4. Cs: Fodor 3, Varga II Zs. 1, Kiss Cs. 2, Steinmetz B., Varga T., Székely, Szécsi (kapus), Steinmetz Á. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
CSONGRÁD MEGYE: Szegi Z. – Somogyi, Hyc, Szabó N., Vékony 1, Plézer, Szabó T. Cs: Benyhe-Kiss, Ferenczi, Avar 2, Szegi D., Hannauer (kapus), Munkácsy, Varga Á., Törökgyörgy 1. Edző: Török Sándor, Kasza Attila
Gól – emberelőnyből: 5/3, ill. 7/5
Kipontozódott: Munkácsy (24. p.)


Biros Péter jobb kezének tudományáról négyszer gyôzôdhetett meg a közönség (fotó: Árvai Károly)
A magyar vízilabda kész csoda! Legjobbjaink hét olimpiai bajnoki címet és tizenkét Európa-bajnoki aranyat nyertek az elmúlt valamivel több mint háromnegyed évszázadban. Azonkívül világbajnokságokon, illetve Világkupákon is maguk mögé utasították a mezőnyt.
Csongrád megye pólója ugyancsak kész csoda! A Szegedi UE a húszas évektől kezdődően megbecsült tagja volt az OB I-nek, az elmúlt 30 évben pedig az utódok értek el emlékezetes sikereket: 1996-ban például döntőt játszottak a LEN-kupában. Hozzájuk hasonló színvonalon dobálják a nedves labdát szentesi kollégáik, miként Hódmezővásárhelyen is nagy múltra tekint vissza a sportág. Érdekesség: 1980-ban Szentes–Szeged derbire került sor a Magyar Kupa döntőjében; 1981-ben mind a három város delegált csapatot az OB I-be.
A legnagyobb pólókultúrával rendelkező honi megyében 2003. augusztus 20-án avatták fel az első állandó fedett uszodát – remélhetőleg Szeged és Szentes mielőbb követi Hódmezővásárhely példáját. A minden igényt kielégítő vásárhelyi létesítmény első rangos rendezvényén, a Whirlpool-gálán világ- és olimpiai bajnok válogatottunk tagjai csobbantak a medencébe, és játszottak bemutató mérkőzést a térség legjobbjaiból összeállított együttessel. A mérkőzés előtt egy órával már ki lehetett tenni a megtelt táblát, ugyanis valamennyi hely gazdára talált a lelátón, a legelszántabbak azonban – lehettek vagy négyszázan – békésen várakoztak bebocsátásra. Bent a játékosok és a vezetők bemutatása után kezdetét vette a gólparádé, az első találatot Kásás Tamás jegyezte, majd Biros Péter duplája következett. A Honvéd ászát hamarosan követte Kiss Csaba, majd a társak közül a térfélcseréig Kiss Gergely, Madaras Norbert, Varga II Zsolt és Vári Attila talált az egyébként bravúrosan védő Szegi Zoltán kapujába. A harmadik negyed első percében 9–0-s állásnál valósággal felrobbant a lelátó, amikor a HVS játékosa, Vékony László mattolta Szécsi Zoltánt. A nézők olyannyira belefeledkeztek az örömpólóba, hogy észre sem vették, hogy a harmadik negyed mindhárom hazai gólját vásárhelyi pólós szerezte – talán nem véletlenül. A mérkőzés végén a szurkolók felállva tapsolták meg a pólóshow résztvevőit, köztük Kemény Dénes szövetségi kapitányt, aki ekképpen értékelte a bemutatót: "Örülök annak, hogy jól szórakozott a közönség, és remélem, ellenfelünk valamennyi pólósának nagy élményt jelentett a játék.”

Whirlpool-gála Hódmezővásárhelyen
Újra vendég a válogatott

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.10.30
--------------------------------------------------------------------------------

Még vízilabdacsapat sem volt Hódmezővásárhelyen, amikor 1930. július 27-én a városi parkfürdő avatásán a magyar vízilabda-válogatott Komjádi Béla szövetségi kapitány vezetésével bemutató mérkőzést tartott.

Közel három évtizeddel később, 1958-ban a Lemhényi Dezső irányította, a római olimpiára készülő együttes járt Hódmezővásárhelyen, ahol előbb a főiskolai válogatottal, majd a Hódmezővásárhely MÁV-HMTE-vel csapott össze.
Ezt követően 1966-ban, 1970-ben, majd legutóbb, 1983. június 27-én tette tiszteletét a nemzeti együttes a városban, húsz évvel ezelőtti ellenfele a Hódmezővásárhelyi VSE OB I-es gárdája volt. Vagyis két évtized elteltével, csütörtökön este 7 órától hatodik alkalommal fogadja az alföldi város a magyar válogatottat. A találkozó érdekessége, hogy a jelenlegi kapitány, Kemény Dénes 1983. júniusában játékosként járt Hódmezővásárhelyen a csapat tagjaként – akkor Gyarmati Dezső és Kárpáti György irányította a gárdát.
A Whirlpool-gálán a helyi úszó- és vízilabdasport 71 esztendős legendás egyénisége, Török Sándor (nyugalmazott testnevelőtanár, úszó- és vízilabda-szakedző, I. osztályú játékvezető) lesz a Csongrád megyei válogatott vezetője, edzője pedig az egykori kiváló ob I-es játékos, Kasza Attila. Az olimpiai és világbajnok magyar válogatott ellen vízbe szálló házigazda hódmezővásárhelyiek szegedi és szentesi OB I-es játékosokkal kiegészülve veszik fel a harcot az augusztus 20-án átadott fedett uszodában.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK