FONTOS


 

ING-bajnokság, férfiak – rosszul játszva nyert a Honvéd
Forrt a víz a medencében

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, SZA, Nemzeti Sport 2003.10.27
--------------------------------------------------------------------------------

Gyorsan hátrányba került a rangadón a BVSC, amely az elmúlt idény alapszakaszában három pontot zsákmányolt a bajnok Honvédtól. A vasutasok alapembere, Nyéki Balázs nem a harctéren esett el, a piros-fehérek helyett a magas láz gyűrte le.

"Hústömegben sokat vesztettünk a jobb oldalon, hiszen Fülöpöt már hetek óta nélkülözzük, most meg Nyéki láza szökött harminckilenc fok fölé. Így most két vékonydongájú játékos maradt a rossz kéz oldalára, nevezetesen Zoufal és Czigány” – panaszkodott Gerendás György, a BVSC mestere. Róla köztudott, nem hátrál meg a nagy feladatok előtt, ám ezúttal nyugodtabban ült volna a vetélytárs kispadján. Mindenesetre a Honvéd trénerét, Kovács Istvánt nem kínozták hasonló gondok, így aztán együttese esélye valamelyest nőtt a két pont megszerzésére.
Az első négy támadást kettő-kettő arányban még elpazarolták a csapatok, aztán Kovács Olivér kiállítását már kihasználta Zoufal, aki balról pécézte ki magának a hosszú sarkot. Gerendás ekkor hajtotta végre első sorcseréjét, és a gólforgalom is fokozódott. Előbb Fodor egyenlített fórból, majd Kiss Gergely balkeze végzett leheletfinom mozdulatot, és a labda mintegy hat-hét méterről hullott őszi falevélként a jobb felső sarokba. Már csak ezért is érdemes volt a lelátóra ülni.
A második felvonás előtt Kovács tartott egy kis úszóedzést, ugyanis idő előtt startolt a ráúszásnál. Természetesen másodszorra már nem ő próbálkozott, de Szívós nem járt sikerrel. Annál inkább Gór-Nagy, aki emberelőnyből talált be, majd Dabrowski szégyenítette meg tíz (!) méterről Gergelyt. Amikor pedig Gulyás Gergely hóna alatt, a rövid sarkon keresztül találta meg az utat a hálóba, 4–2-re vezetett a BVSC. Ekkor már az utolsó percen belül jártunk, de még rejtegetett némi izgalmat a befejező néhány másodperc. Történt, hogy Gór-Nagy szabálytalansága után Fodor egyből kapura ejtett, ám előtte belelóbált, ami után csak passzolhatott volna. A labdát Szécsi már csak a képzeletbeli gólvonalon túl érte el, és a játékvezetők megadták a találatot. Ítéletüket azonban a jogosan reklamáló vasutasok nyomására visszavonták, mire a Honvéd-kispad ugrott fel, számon kérve Németh játékvezetőt a gól utólagos érvénytelenítése miatt. A felzúdulást piros lap követte, amelyet a másodedző Tóth Imre kapott, és kénytelen volt elhagyni a kispad környékét.


Fodor Rajmund (balra) egy érvényes és egy érvénytelen találatot szerzett (Fotó: Árvai Károly)
A következő etapban öt emberelőnnyel gazdálkodhatott a Honvéd, míg a BVSC eggyel sem (!), de ez sem volt elegendő a legjobb formáját reménytelenül kereső bajnok boldogulásához. Szívós ugyan lemásolta Dabrowski előző negyedbeli produkcióját, és 4–4-re egyenlített az M3-as felüljáróról, ám Kis Gábor centerből, háttal a kapunak ejtett a hálóba – ezzel a BVSC 5–4-el fordult az utolsó felvonásra, amelyben alaposan felgyorsultak az események.
Kis például gatyáig kiemelkedve lőtte be az előnyt a 22. percben, nem sokkal utána pedig elronthatatlan ziccerhez jutott. Mintegy három méterre a kaputól nézett farkasszemet Gergellyel, és sikerült eltalálnia a válogatott kapus kezét. Mint kiderült, ezzel a rontással nagy árat fizetett együttese.
Előbb négyméterest ítéltek a bírók a Honvéd javára, amelynek körülményeit Gerendás György a frissítős flakonok felrúgásával vitatta, és korábbi sárga lapját követően a piros lapot is felmutatták neki. Kiss Gergely persze bevágta a büntetőt. Mint kiderült, Biros az utolsó negyedre tartogatta addig eltitkolt munícióját, és előbb előnyből, majd Varjas vízen szántó löketét követően akcióból egyenlített (7–7).
Csaknem gőzölgött a víz a feszültségtől, amikor a BVSC kihagyott (nem játszott ki) egy emberfórt, 29 másodperccel a vége előtt pedig Gergely védett, a visszaúszásnál pedig Varjast kiállították a játékvezetők. Úgy 16 másodperccel a vége előtt már a BVSC kapuja előtt járt a labda, és csak kilenc volt hátra, amikor Kovács Olivér behúzta a Honvéd nyolcadik gólját Szécsi kapujába. S mert a középkezdésnél a vasutasok elvesztették a labdát, maradt is a 7–8-as végeredmény, ám a zsűriasztal körül (illetve fölött, a nézőtéren) forrt a levegő. A szurkolók egy része és Gerendás György is megtette a maga megjegyzéseit az ott ülő és álló fehér ruhásoknak.
Bizony, nehezen felejthették a harmadik negyed aránytalanságát az emberelőnyök kiosztásában.

Mestermérleg
Gerendás György:
– Valaki azt mondta, hogy kicsúszott a kezünkből a mérkőzés. Én azt mondom, hogy nem a Honvéd, de valakik mások kivették a kezünkből.
Kovács István: – Nagyon kemény meccset játszottunk, annak örülök, hogy lépést tudtunk tartani, és hátrányból álltunk talpra. Dicséretes, hogy a küzdőszellemünk nem hamvadt el.

BVSC–Honvéd rangadót rendeznek a Szőnyi úton
Szép és rossz emlékek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.10.26
--------------------------------------------------------------------------------

Az éremosztásban részt kérő négy csapat közül eddig csak a BVSC és a Ferencváros tett egymás ellen próbát, a férfivízilabda-idény második rangadójára pedig megint a vasutasok, valamint a címvédő Domino-BHSE hivatalos a Szőnyi útra.


Vincze Balázs (jobbra) hasonló szenvedésekre számíthat a bajnok Honvéd ellen (Fotó: Árvai Károly)
E két betonkeménységű gárda vasárnap esti találkozója már csak azért is pikáns, mert éppen Gerendás György együttese volt az, amely az elmúlt szezonbeli alapszakaszban veretlenül tudta le két mecscsét Kovács István legénysége ellen – az egyik mérkőzést például (11–4-es vezetést követően) nyerték meg 11–7-re Vincze Balázsék.
"Ezúttal is háromesélyes a meccs, és igyekszünk kiválót nyújtani, hiszen a Honvéd ellen vajmi kevés lehet a közepes produkció – szögezte le Vincze Balázs, a BVSC szélsője. – Noha tavaly sikerült borsot törnünk a honvédosok orra alá, igazából nincs receptünk. Ôk is biztosan okultak abból a két meccsből, meg aztán mi is képesek vagyunk még meglepetést szerezni. Lényeg az, hogy az Euroliga selejtezőjében megcsodált egy–négyes hátrányok beszedésétől tartózkodjunk, mert ekkora előnyt nem fog leadni egy olyan kiváló csapat, mint a Honvéd.”
A másik fél nevében Kiss Gergely szólalt meg, aki szintén a szélen hasítja a vizet. Mondani sem kell, nem szívesen gondol vissza a keserű élményekre.
"Nem felejtjük, és élénken él bennünk a tavalyi kudarc – így az olimpiai bajnok Kiss. – Senkinek sem ment a játék, és elmulasztottuk azokat a pillanatokat, amikor megléphettünk volna a BVSC-től. Természetesen jól ismerjük egymást, de nem kizárt, hogy kölcsönösen meglepjük egymást valamivel. Mindig magunknak kell megfelelni, és mert általában elégedetlenek vagyunk, a motiváltságot sem veszítjük el. A BVSC elleni meccs annak a sorozatnak az első állomása, amelynek során még a Vasas és a Fradi ellen, valamint az Euroligában várnak ránk nagy feladatok. Igyekszünk jól nyitni, és csakis győzelemben gondolkodunk.”

Tv.: a BVSC-Brendon–Domino-BHSE találkozót 18.05 órától élőben közvetíti az M2.

A legjobban célzók Athénba utazhatnak

A BVSC egyedi kezdeményezésére a csapat kilenc hazai találkozóján rendeznek célba dobó versenyt, amelynek során a nézőtérről kell egy vízre helyezett kosárba találni. A szurkolóknak kiírt vetélkedőt a Durex támogatja, és a sorozat legjobbjai az athéni olimpia vízilabdadöntőjére szóló jegyet nyerhetnek. A célba dobó versenyt a mérkőzések után rendezik, részletes információkat a www.pegazus.hu honlapokon találhatnak az érdeklődők.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK