FONTOS


 

Papírgyűjtés Nyéki-ügyben
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.10.04
--------------------------------------------------------------------------------

Nyéki Balázs ügyében összeült a Magyar Vízilabda-szövetség versenybíró-bizottsága, és úgy határozott: az érintetteknek, így az FTC-nek, Nyékinek és a BVSC-nek minden olyan papírt be kell adnia, amely a válogatott pólós játékjogosultságának tisztázását elősegítheti. Minderre egy hete van a feleknek, és a jövő héten már a beadott okiratok birtokában ül össze a bizottság. Persze, az sem lenne nagy baj, ha addig egymással megegyeznének az érintettek.

Az exfradista állítja: ő bemutatta az amatőrszerződést is
Nyéki cáfolja Wiesnert

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.10.06
--------------------------------------------------------------------------------

Röviden a várható Nyéki-saga első részéből: a válogatott játékos volt csapata, az FTC benyújtotta óvását a Magyar Vízilabda-szövetségben, miszerint Nyéki Balázs jogosulatlanul szerepel a BVSC színeiben a bajnokságban, így nem játszhatott volna a Fradi elleni rangadón sem.

A Ferencváros felvetéseire ezúttal maga az érintett reagált.

"Nem igaz, hogy nem mutattam be a Fradival kötött amatőrszerződésem a szövetségben – kezdte Nyéki. – Ugyanúgy bevittem, mint a vállalkozási megállapodást, és a felmondásomat igazoló dokumentumokat. Az igaz, amikor a Fradi vezetői az elmúlt hétfőn levelet írtak a szövetségnek az ügyemben, és be kellett mennem egyeztetésre, nem vittem már magammal a szerződésem, hiszen korábban ezt már megtettem. Egyébként ezen az egyeztetésen senki sem volt ott a Ferencvárostól.”

Nyéki azt is cáfolja, amit Wiesner Tamás szakosztály-igazgató állított, hogy ő már januárban bejelentette távozási szándékát. "Nem tudom, ezt honnan veszik, én még júliusban is tárgyaltam a Fradival” – tette hozzá Nyéki. A játékos elismerte, hogy tartozik neki volt klubja, ám részleteket nem akart elárulni a szer-ződéséről, mert mindkét félnek titoktartási kötelezettsége van.

ING-bajnokság, férfiak
Wiesner Tamás benyújtotta óvását a szövetségnek
Nyékinek tartozott az FTC

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.10.04
--------------------------------------------------------------------------------

A nyomdafestéket szívesen használtuk volna fel az FTC–BVSC (6–7) férfi vízilabda-rangadó értékelésére, de ezen szándékunknak falsot adott a Ferencváros vezetőinek lépése. Tudniillik a mérkőzés előtt közvetlenül kétségbe vonták Nyéki Balázs játékának jogosságát, és jelezték, hogy megóvják a találkozót.


Egyelôre még korai az öröm. Igaz ugyan, hogy Nyéki Balázs már a BVSC színeiben szerepelt, ám a zöld-fehérek tisztán akarnak látni (Fotó: Árvai Károly)
Az ígéretet tett követte, amit Jakab Zoltán, a Magyar Vízilabda-szövetség főtitkára is megerősített: "Pénteken bent járt nálunk Wiesner Tamás, az FTC szakosztály-igazgatója, és benyújtotta az óvást. Szerinte Nyékit még egyéves sportolói szerződés köti a klubhoz, és az ezt bizonyító iratokat csatolta a beadványhoz.”
Az egész ügyben az a furcsa, hogy a Fradi illetékesei már egy hónapja tudták, hogy Nyéki a BVSC-be szerződött tőlük, ám a bajnokság rajtjáig egyáltalán nem firtatták a válogatott játékos szereplésének megalapozottságát. Még a BVSC Cegléd elleni találkozója után küldtek levelet a szövetségbe, amelyben megkérdőjelezték Nyéki játékjogának érvényességét. "Nyéki már januárban bejelentette, hogy távozni akar tőlünk, nem jött ki az akkori edzővel, Gyöngyösi Andrással – így Wiesner Tamás. – Próbáltuk meggyőzni, beszéltünk az édesapjával is, de végül úgy döntött, hogy Gerendás Györgynél pólózik tovább. Nyéki abba kapaszkodik bele, hogy háromhavi járandóságát nem fizettük ki neki, ami igaz is.”

Vasutas Euroliga-program
BUDAPEST. A férfi vízilabda Euroliga második selejtezôkörében az E-csoport találkozóinak házigazdája lesz a BVSC-Brendon. Az öt csapat október 8. és 12. között játssza le mérkôzéseit, de ami a legjobban érdekel minket, kialakult a pontos program. Eszerint Gerendás György együttese a Strasbourggal (francia), a Rapid Bucurestivel (román), a Lódzzal (lengyel), majd egy szünnapot követôen a Volgográddal (orosz) találkozik. Jó hír, hogy a három támogatónak (Scholl, Durex, Gatorade) köszönhetôen a diákok és a gyermekek ingyenesen tekinthetik meg a mérkôzéseket.
Az exfradista pólós jogosan kapaszkodik bele a fenti ténybe, mert szerződése tartalmazza, hogy kéthavi fizetésének elmaradása esetén felmondhatja a megállapodást, amit ő meg is tett. Ennél a pontnál viszont a Fradi véli megtalálni a kiskaput: "Nyékinek van egy amatőrszerződése, amely egy évig még érvényes, ugyanakkor a fizetésével kapcsolatban egy kft.-vel kötöttük meg a megállapodást, nem a játékossal” – állítja Wiesner. Vagyis a vezető azt mondja, hogy ők a kft.-nek nem fizettek, és ugye nem a kft. játszik a vízben. Ebből az álláspontból pedig kiviláglik, hogy a Fradi – amely állítólag 50 labdában megtestesülő jelképes fizetséggel is beérte volna eredetileg – most már pénzt szeretne Nyékiért, amit Wiesner is elismer. Egyúttal felveti Kosztolánczy György felelősségét, aki az átigazolási bizottság elnökeként szentesítette a válogatott átlövő BVSC-hez történő szerződését. Szerinte Kosztolánczy hitt Nyékinek, aki nem vitte be amatőrszerződését a szövetségbe.
"Mi nem akarunk két pontot és újrajátszást sem, csak szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba” – zárta mondandóját Wiesner, és elárulta, hogy a legjobb ügyvédekkel készülnek a továbbiakra.
Kosztolánczy György nem szívesen nyilatkozott, csak annyit mondott, hogy ő nem Nyékinek, hanem a papíroknak hitt. Azok szerint jogosan írta alá az átigazolást. "Én nem jogász, hanem sportoló vagyok – szögezte le Gerendás György, a BVSC ügyvezetője és vezetőedzője. – Az átigazolási bizottság átigazolta Nyékit, mi pedig engedéllyel játszattuk őt. Innentől semmi közünk az egészhez, intézze el a szövetség és a Fradi egymás közt. Egyszerűen nevetséges és sportszerűtlen, hogy a Fradi vezetői a meccs előtt negyven perccel kezdik lobogtatni a papírt, amely alapján szerintük nem játszhatna Nyéki. Eddig ez a papír sehol sem volt, úgy látszik, túl vannak egy nagytakarításon.”
Gerendás joggal értetlenkedik, hiszen a Fradi az emúlt egy hónapban hallgatott, és Wiesner Tamás arra a kérdésre, hogy miért nem fizették ki a három hónapot Nyékinek, csak annyit mondott: mert el akart menni…
Folytatás a versenybizottságnál.

ING-bajnokság, férfiak
Nyéki Balázs szereplésének jogosságát vitatják a Ferencváros vezetői
A BVSC győzött, a Fradi óvott

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.10.03
--------------------------------------------------------------------------------

Nincs itt semmiféle rangadó…
A mondat Gerendás György szájából hangzott el a televízióban, aki még hozzátette, hogy nem is kell kijönni a meccsre, a tévé sem fontos, úgyis nyer a BVSC. Nem is ő lenne Gerendás György, ha nem keltett volna feltűnést nyilatkozatával.

Közvetlenül a mérkőzés előtt pedig az keltett feltűnést, hogy az FTC vezetői állították: Nyéki Balázs (amúgy exfradista) jogosulatlanul szerepel a Vasutasoknál, még egyéves szerződés köti a zöld-fehérekhez. Éppen ezért a beígért óvás ismeretében kezdődött el a találkozó.
Mégpedig Nyékivel a vízben.
No, meg elhibázott támadásokkal, a BVSC első emberelőnyös helyzete Gór-Nagyon úszott el, midőn kicsúszott a kezéből a labda. A gólgyártást Létay kezdte meg a túloldalon, mire Gerendás sort cserélt, Decker pedig a Margit hídról egyenlített. Aztán megint semmi, csak Lehmann kapufája, majd a negyed végén ugyanő csúnyán fölé dobta a labdát.
Szécsi pedig kivédte Tóth László szemét a következő játékrész kezdetén, aztán a második Fradi-előny is elhalt a vendégblokkon. A hazai kapu előtt Kis Gábor már pontosabb volt (ő harcolta ki előtte a fórt is), de csak rövid ideig élvezhette a vezetés ízét a BVSC – Létay ugyanis másodszor
villant, sőt ha Suti látványos ejtése nem a kapufával találkozik…
De a léccel randevúzott, ráadásul Weszelovszki keze megsérült, és a legutóbbi gólkirály szolgálataira nem számíthatott Csapó Gábor. Szabó Gábor vezető gólja pedig tovább szomorította a Fradi-szíveket (2–3).
A harmadik negyedben friss erő, Balatoni úszott a labdáért, és nemcsak elhozta a játékszert, hanem 4–4-re ő egyenlített, egy messzi potyával. Az addig magabiztos Pelle később Decker löketével szemben is kapitulált, igaz, ezt a bombát éppen a feje fölé helyezte az ellenfél játékosa. Ekkor már 6–4-es vendégelőnyt jelzett a nem létező eredményjelző (azért az nem járja, hogy az amúgy ingyen belépő szurkolóknak magukban kell számolniuk az eredmény alakulását), és Nyéki ziccerben háromgólosra növelhette volna a BVSC előnyét, ám sikerült istenné tennie Pellét. Mulasztásáért Tóth László büntetett húzással, már az utolsó felvonásban, így izgalmas maradt az idény első rangadója.
Főként akkor vált érdekessé a dolog, amikor Balatoni a jobb szélről ejtette át a labdát Szécsi kapujának hosszú sarkába (6–6). A hátralévő mintegy két és fél percet már az edzésre készülődő Vasas-játékosok is láthatták, például Nitsovits gólját másfél perccel a vége előtt. A Fradi, 55 másodperccel a lefújást megelőzően, emberelőnyt hagyott ki, amire alaposan ráfázott, és végül veszített.
Tegyük hozzá, hogy Wiesner Tamás, a zöld-fehérek szakosztály-igazgatója a mérkőzés után hivatalosan is beírta a jegyzőkönyvbe az óvási szándékot, Nyéki szerintük jogosulatlan szereplése miatt.

Mestermérleg
Csapó Gábor:
– Megérdemelten nyert a BVSC, mi sok ziccert hagytunk ki. Az ellenfél játékosai ráadásul jobban alkalmazkodtak a csúszós labdához, és csak nagy
pechünkre nem lett döntetlen az eredmény.
Gerendás György: – Lehet, hogy mások szerint a döntetlen igazságosabb lett volna, de hol lenne az igazság, ha nem a BVSC nyer.

Nyékinek furcsa lesz a Fradi ellen támadni
Az első rangadó: FTC–BVSC

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.10.02
--------------------------------------------------------------------------------

A második fordulóig kellett csak várni, hogy sor kerüljön a férfi ING-bajnokság első rangadójára: csütörtökön este a legutóbbi pontvadászat negyedik helyezettje, a Jégcsillag-FTC fogadja a harmadikat, a BVSC-Brendont.


Nyéki Balázs (4) mindjárt a második fordulóban összetalálkozik volt társaival (Fotó: Árvai Károly)
De nem a Népligetben, hanem a Komjádi uszodában csapnak össze a felek, miután a Fradi vezetői úgy határoztak, hogy a bajnokság legjobbjait tágasabb környezetben látják vendégül.
Egyetlen játéknap alapján semmiféle következtetést nem szabad levonni, már csak azért sem, mert mindkét gárda könnyedén vette a bemelegítő akadályt: a zöld-fehérek a Szegedet, a Szőnyi útiak a Ceglédet győzték le úri magabiztossággal.A BVSC helyzete mindenesetre javult az elmúlt hétvégéhez képest, hiszen a ceglédi meccset betegség miatt kihagyó Szabó Gábor és Dabrowszki Norbert játékra kész, még ha kivirultságról nem is beszélhetnek. Az alkarján súlyos sérülés szenvedő Fülöp Gergely hiányáról pedig egy ideig nem is akar külön említést tenni Gerendás György vezetőedző, hiszen az univerzális játékos mintegy négy hónapra kidőlt a sorból. Egyetlen szerencséje, hogy az összetörő mosdókagyló nem vágott át ideget, "csak” az inakat, így idegsebészeti műtétre nem volt szükség.
"Tradicionálisan nem szoktuk jól kezdeni a bajnokságot, az első rangadókat általában zakóval zártuk - kezdte a rossz előjelekkel Gerendás György. - Persze a sorozatok egyszer megszakadnak, meg aztán a Ferencváros ellen jól szokott menni idegenben. Igaz, most a Komjádiban találkozunk, nem a Népligetben. A Fradi igen motivált együttes, nehéz lesz ellene játszani. A sok érkező azért akar bizonyítani, hogy igazolja, jó választás volt a szerződtetése, a régiek pedig azért, hogy nem hiába maradtak. Minket viszont a nagy célok motiválnak.”
A legfurcsább helyzetben Nyéki Balázs lesz, hiszen ősfradistaként igazolt a BVSC-hez, és máris a volt társak ellen kell fordulnia. Persze attól nem kell majd tartani, hogy összetéveszti a sapkaszíneket, mint ahogy attól sem, hogy majd Csapó Gábor tanácsait megy hallgatni a szünetekben.
"Egy már kialakult, igen jó BVSC ellen kell bizonyítanunk - mondta Csapó Gábor, aki a nyáron érkezett szakvezetőnek a Népligetbe. - A mi csapatunkból öten távoztak, és ugyanennyien jöttek, vagyis új a gárda, ám így is nyerni szeretnénk.” Csapó külön kitért a rivális trénerére, jól ismerve Gerendás mérkőzés közbeni előadásait: "Gerendás Gyuri barátom jelenetei sokaknak nem tetszenek, ám én igazán kedvelem őt, és kiváló edzőnek tartom. A meccs közben előfodulhat majd, hogy ideges leszek, de Gyurira akkor sem tudok megharagudni.”
Annak meg kifejezetten örül Csapó, hogy Takács I Attila játékengedélye immár rendben van, így aztán akár a kezdő hetesbe is beteheti a hazatérő játékost.
Tv: az FTC-BVSC mérkőzést 18.05-től élőben közvetíti az M2

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  
  FTC-BVSC 2003.10.02

 
LINKEK