FONTOS


 

Ezentúl páros esztendőkben rendezik az Eb-t
Kemény: késett a LEN

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.09.30
--------------------------------------------------------------------------------

Az Európai Úszóliga (LEN) mintegy alkalmazkodott a megváltozott nemzetközi helyzethez, és szentpétervári kongresszusán úgy döntött, hogy 2005 helyett 2006-ban rendezi meg a következő vízilabda Európa-bajnokságot.


Kemény Dénes: lesz értéke a 2006-os Európa-bajnokságnak (fotó: Németh Ferenc)
A határozat megszületését az váltotta ki, hogy 2001 óta túlzsúfolt a nemzetközi versenynaptár, már-már drámaivá vált a helyzet.
"Amióta kétévente rendez világbajnokságot a FINA, lényegében tarthatatlanná vált a versenynaptár - kezdte mondandóját Szakadáti László, a LEN-iroda vezetője. - Kétezer-egyben és idén nyáron mindössze három hét múlva követte az Eb-t a vébé, ráadásul a Világliga is bekerült a programba, a túlerőltetett menet pedig sem a játékosoknak, sem az edzőknek nem jó. Nem volt más megoldás, mint hogy minden páros évben rendezzük meg a kontinensviadalt, amit egyhangúlag támogatott a kongresszus.”
Persze a páros esztendőkben sem lesz monopolhelyzetben a vízilabda Európa-bajnokság, még ha ezzel a döntéssel sikerült is kitérni a világbajnokságok elől. Már csak azért sem, mert az 1998-ban történt szétválás után (1997-ben szerepelt utoljára egyazon Eb-n a vízilabda és az úszás) ha nem is azonos helyszínen rendezik, de azonos ciklusba kerül a két sportág két nagy tornája.
"Az úszó és a labdarúgó Európa-bajnoksággal is meg kell majd küzdenünk - folytatta Szakadáti. - A legjobb megoldás az lenne, ha a nyár végén kerülne sor a vízilabda Eb-re, mert akkor már levonul a világversenyek nagy hulláma. Bár a hagyományos vízilabdanemzetek az időponttól függetlenül is kiemelten érdeklődnének az esemény iránt, annak érdekében, hogy általában nagyobb figyelem irányuljon rá, nem lenne észszerű a többi jelentős viadallal párhuzamosan rendezni a póló Európa-bajnokságot.”
Arra a kérdésre, hogy az olimpia nem zavarhat-e be, Szakadáti László azt felelte: a pekingi semmiképpen sem, mert szeptemberben rendezik meg, így az Európa-bajnokságnak júniusban lehetne helyet találni, és mintegy jó felkészülési alkalom is lenne az ötkarikás játékokra.
Kemény Dénes, az olimpiai és világbajnok férfiválogatott szövetségi kapitánya a következőképpen értékelte a döntést:
"Pont négy évet késett ez a megoldás. Amióta a FINA rárakta a világbajnokságot az Eb-re, senki sem vette igazán komolyan a kontinensviadalokat, és mert az erősebb kutya élhet szerelmi életet, a LEN-nek kellett változtatnia. Egy biztos, a 2006-os Európa-bajnokságnak meglesz az értéke.”

Egy évet késik az Eb
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.09.29
--------------------------------------------------------------------------------

A LEN szentpétervári kongresszusán úgy döntöttek, hogy egy évvel elhalasztják a következő Eb megrendezését, így a legközelebbi kontinensviadalra 2006-ban kerül sor. A hírt az olasz szövetség közölte, amely nagy szerepet játszott e határozat megszületésében. A változást támogatók legfőbb indoka a sűrű versenynaptár, hiszen ebben az évben is három világversenyt zsúfoltak bele a nyárba. Két esztendő múlva így "csak” a vb-t (Montreal), a Világligát (a szuperdöntő helyszíne: Almería) és a Mediterrán Játékokat (Almería) rendezik meg.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK