FONTOS


 

Csapó Gábor továbbra is Benedek Tiborék hazacsábítását tervezi, csak már a Fradi edzőjeként
A mester liláról zöldre váltott

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2003.08.14
--------------------------------------------------------------------------------

Tavasszal azon fáradozott, hogy visszahozza Újpestre Benedek Tibort. Mint alább kiderül, erről továbbra sem tett le - csak most a Fradi színeiben próbálkozik. Lila volt, zöld lett. Ritka metamorfózis ez a honi sportban. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Csapó Gáborról persze köztudott: bármire képes.


„Más dimenzióba kellene helyezni a vízilabdát” - mondja a jeles tréner (Fotó: Árvai Károly)
- Ez azért delikát szituáció. Múltkor egy autós rádióreklám arról szólt, hogy a csajnak csak az autója a régi, minden más új. "A pasid a régi?” kérdésre például úgy válaszolt: nem, már egy vízilabdással járok. Itt most olyan kultusza van a pólónak, hogy ezt muszáj volna meglovagolni. Más dimenzióba kellene helyezni a vízilabdát, elvégre a klasszikus, Nyugat-Európában menő látványsportokban esélyünk sincs hasonló szintre elérni.

- A Fradiban mit akarnak tenni az ügy érdekében?

- Jövőre haza kívánjuk hozni a még kint lévő világsztárjainkat: Benedek Tibit, Varga Zsoltot és Märcz Tomit. Az előzetes tárgyalásokon mindenesetre túl vagyunk.

- Relatíve ellentmondásos, hogy miközben rájuk fenik a fogukat, három kulcsemberüket sem tudták itthon tartani: Hosnyánszky, Kádár és Katonás is Olaszországba szerződött.

- Csak látszólagos az ellentmondás: jóval könnyebb Benedek Tibi kinti fizetését itthon előteremteni a szponzorok segítségével, mint egy, a jó kategóriába tartozó vízilabdázó horribilis igényeit kielégíteni. Ebben a sztoriban az a legszomorúbb, hogy egy tizenkilenc és egy huszonkét éves srác nem érez magában annyi erőt, hogy a magyar bajnokságban bebizonyítsa, érdemes a válogatottságra. Kétségtelen, hogy a jelenlegi csapatban ott van a sportág Zidane-ja és Ronaldója, ettől függetlenül lehetne bennük annyi ambíció, hogy úgy érezzék, bekerülhetnek melléjük.

- Mint az első, és harminc évig utolsó világbajnoki cím kiharcolásának hőse mit szólt az utódok barcelonai teljesítményéhez?

- Folyamatosan figyeltem az eredményeket, de sajnos épp akkor Hollandiában hajóztam a csatornákon, feltöltődés végett a szezonkezdet előtt. Ja, az egyébként nem mindennapi történet, amit ott átéltem… Lekéstük az egyik zsilipelést, kénytelenek voltunk visszafordulni, de olyannyira ránkesteledett, hogy a vitorlást végül a préri közepén kötöttük ki egy fához. Na most hajnali negyed háromkor valami irgalmatlan csörömpölésre ébredtünk - kiderült, hogy a part mentén vezetett egy bicikliút is. Egy komputergyártó cég munkatársa kerekezett hazafelé, huszonegy éven át nem történt vele semmi, most viszont bringástul átzúgott a kötélen…

- Ellentétben vele, kanyarodjunk vissza - a vízilabdához. A rájátszás rendszeres szereplői közül csak a Fradiban nem játszik világbajnok, s vélhető, az ön által említett népszerűségi hullámot elsősorban a válogatottakkal lehet meglovagolni. Nem nehéz így csapatot építeni?

- A csapatépítés egy dolog, a körítés a másik. Ennyi okos emberrel, ahányan dolgozunk a magyar vízilabdában, valahogy meg kellene oldani, hogy nézzék a mérkőzéseket. Tizenöt-húsz egyéniség nőtt fel az utóbbi években, hihetetlenül tehetséges srácok, bűn, hogy az esetek nagy részében ötszázan kíváncsiak rájuk. Nem tudom, a lebonyolítási rendszer jó-e. Az alapszakasznak mindenképpen jót tenne, ha izgalmasabbá válna. Olaszországban a hazai csapat kap négy gól fórt, mindegy, ki az ellenfél. Nálunk akkor is a jobbat segítik, ha rosszul megy neki. Itáliában a Syracusa nem verte meg minden évben a Posillipót, de három-négy évente egyszer igen. Ennyi kell a rajongóknak is. Ha van esély a meglepetésre, jön a közönség. Csak a sztárok miatt nem biztos, hogy hétről hétre kilátogat. Ha végre megtelnek az uszodák, szponzort is könnyebb szerezni. A Fradiban ott van pédául Szöllősi Tamás. A Jégcsákány kft. főnöke, teljesen beleszerelmesedett a sportágba, olyan hátteret ad a többi támogatóval együtt, hogy minden fontos meccset a Komjádiban játszhatunk, és az alapszakaszban az összes mérkőzésünkre ingyen jöhetnek be a szurkolók. Még dolgozunk azon, hogy a tizenkét év alatti gyerekek kapjanak fagyit vagy csokit - mindent elkövetünk, hogy ne üres lelátók előtt kelljen játszani.

- Hanem akadna egy keményebb kérdés is: Csapó Gábor a Fradiban - ez azért kissé fura. Pláne úgy, hogy az UTE kispadjáról ült át.

- Sajnos, a kötődés már nem annyira érdekes a huszonegyedik században. Régebben nyilván nem fordult elő, hogy valaki tizenöt évet játszott az Újpestben, tizenhármat pedig a Vasasban, aztán kikötött a Fradi kispadján. Én azonban másképp élem meg ezt az egész történetet: nagyon szeretem a vízilabdát, s bár nem hiszem, hogy adósa volnék, úgy látom, a kapcsolatrendszeremen keresztül most a ferencvárosiaknál tudok a legtöbbet tenni a sportágért. Miután Veres Tibor, aki az UTE-t támogatta - jóllehet gyerekfejjel Fradi-szurkoló volt - úgy döntött, hogy szívesebben szponzorálná az FTC-t, én is vele tartottam, miután az előző két év során érzelmileg is elég jó viszonyba kerültünk, azaz eléggé kötődöm hozzá. És még egyszer mondom: itt többet tehetek a vízilabdáért.

- Sportszerű, hogy magával vitt néhány újpesti kulcsembert, holott nem sokkal azelőtt arról beszélt, milyen nagyratörő tervei vannak ezekkel a srácokkal Újpesten?

- Amikor az UTE-hez szerződtem, ők még nagyon gyerekek voltak - mostanra olyan fiatalemberek lettek, akiknek már van saját elképzelésük. A Fradi ebbe nyilván jobban passzolt, azaz nem elsősorban azért jöttek, mert én szóltam nekik. Egyébiránt manapság teljesen normális, ha kicserélődik egy csapat - akár futballról, akár vízilabdáról van szó. Mondom ezt én, akinek amúgy teljesen furcsa a szituáció, elvégre abban nőttem fel, hogy tíz éven át valaki egy csapatban játszik. Ettől függetlenül igyekszem haladni a korral, még így, ötvenhárom évesen is.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK