FONTOS


 

Férfi Bajnokok Ligája, négyes döntő
Idejétmúlt lett a citromsárga szín, immár piros labdával játszanak
Még nem a finálén jár az eszük

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2003.05.16
--------------------------------------------------------------------------------

Bajnokok Ligája néven utoljára nyerhető meg a legrangosabb európai kupa. Jövőre már Euroligaként fut a sorozat, ráadásul immáron nem csupán az egyes országok legjobbjai indulhatnak, de - a legjobb nyolc országból - a másodikak és harmadikak is. Azaz ősztől még nehezebb lesz révbe érni, amivel persze nem azt akarjuk sugallni, hogy idén laza csuklógyakorlat volna a trófea begyűjtése.


Hihetetlen feszültség ide, csaknem kéthetes pihenô oda, Fodor Rajmund hisz a Domino-BHSE Bajnokok Ligája-gyôzelmében
Példának okáért csak első ránézésre tűnik "iskolázásnak" a pénteki Domino-Spandau elődöntő. Legyen elég egy csendes novemberi, kranji estére emlékeztetni, amikor a magyar bajnok kis híján vért izzadt a németek ellen, míg begyűjtötte a kötelezőnek vélt győzelmet. Az akkori 9-7-es sikerhez vezető utat elsősorban önmagának tette nehézzé a Domino, igaz, az azóta eltelt időszakban valamelyest megnőtt a szlovéniai selejtezőben aratott siker értéke. Elvégre a Spandau nem kis meglepetést keltve beverekedte magát a Final Fourba, többek között olyan bravúrokra "vetemedve", mint a Recco 9-5-ös legyőzése itt, ebben a medencében.
"Most sem lesz könnyű dolgunk, elvégre ez csupán egy meccs, nekünk is, a németeknek is. Azaz ők egy pillanatra sem fogják feladni - jelentette ki Kovács István egy nappal a rajt előtt. - Nálunk viszont nem fordulhat elő, hogy bárki már a döntőn gondolkodjon. Még egyszer nem eshetünk abba a hibába, amelybe az itthoni, Vasas elleni kupaelődöntő visszavágója előtt. Hogy négygólos előnnyel a többség már a finálén járatta az eszét. De ahogy látom, ettől nem kell félni. A játékosok kizárólag a Spandaura koncentrálnak, délután másodszor is megnéztük a kranji meccs videóját, ebből is érződik, hogy nagyon komolyan vesszük a németeket."
Nem is árt, végtére is a német válogatott az ellenfél, egy honosított orosz kapussal, Csigirrel, akinek úgymond nem lehet csak úgy "betörülni" hármat-négyet: jó iskolába "járt", azaz a közepes lövéseket leszedi, csak az igazán jól helyezettek kötnek ki mögötte.
Remélhetőleg ebből lesz több, az elszántsággal mindenesetre nincs baj. Fodor Rajmund például azt ecsetelte, már az elmúlt héten hihetetlenül feszült volt, annyira várta, hogy végre játszhasson: "Lehet vitatkozni, hogy melyik a jobb: egy kemény döntőből érkezni fáradtan, de játékban lenni, vagy normálisan, két héten át készülni, igaz, éles meccs nélkül. Szerintem az lesz a nyerő, amit mi csinálunk ... "

Út a döntôig
A Domino a mezôny egyetlen veretlen csapata: Kovács István legénysége a kranji selejtezôt százszázalékosan tudta le (Spandau 9-7, Sliema 18-0, Triglav Kranj 12-7), majd a BL-csoportban is csupán egy pontot hullajtott el (Nizza 10-7, 8-5; Mladost 11-11, 11-10, Olympiakosz 12-7, 6-4). A Recco szintén három gyôzelemmel került tovább a kvalifikációból, viszont kikapott otthon a Spandautól (ez az egyetlen botlása), míg a Mladost két vereséggel vergôdött tovább, hiszen a Domino mellett a Nizza is legyôzte. A Spandau három vereséggel érkezett el ide (Kranjban a mieinktôl, aztán otthon a Reccótól, továbbá idegenben a Barcelonetától szenvedett vereséget). A BL-találkozók statisztikái alapján a legeredményesebb együttes az olasz bajnok, igaz, csak eggyel többször talált a hálóba, mint a Domino (59-58, 9.83, illetve 9.66 meccsenkénti gólátlag). Ellenben érdekes és figyelmeztetô, hogy a Spandau kapta a legkevesebb gólt (38), ami kerek egy góllal jobb átlagot jelent, mint a Dominóé és a Mladosté (44, 7.33).
Bízzunk benne. Mellesleg a BL-ből ugyan ez lesz az utolsó, ám valamiben a Domino lehet az első: amennyiben a magyar gárda hódítja el a trófeát, játékosai elmondhatják magukról, először győztek egy pirosba hajló labdát dobálva. A LEN legújabb találmánya olyan, mintha az eddig ismert citromsárga színű gömb megérett volna. Kínálkozó asszociáció: a BL-döntőt tavaly Budapesten elvesztett együttes megérett arra, hogy idén Európa legjobbja legyen.

A program

Péntek: elődöntő

18.00: Pro Recco (olasz)-Mladost Zagreb (horvát)
19.15: Domino-BHSE-Spandau 04 (német)

Szombat: helyosztók

16.15: bronzmérkőzés
17.45: döntő

A Petőfi rádió mindkét napon élőben adja a mérkőzéseket, a Magyar Televízió pénteken az m2-n egyenesben közvetít, míg szombaton 20 perc csúszással, az m1-es csatornán.

A helyszín

A genovai Sciorba-uszoda nem a Recco igazi otthona, itt csak az igazán fontos derbiket vívja a házigazda. A tető elhúzásától függően nyitott vagy fedett, a zöldellő hegyek lábánál fekvő létesítmény amúgy szép, de természetesen nem hasonlítható össze a Margitszigettel. Alig kétezren zsúfolódnak majd be a lelátóira, s mi tagadás, a kiszolgáló létesítmények - sajtóközpont, öltözők, egyebek - is eléggé esetlegesek. Persze a Recco saját medencéjénél még ennyi sincs, ettől függetlenül Benedek Tiborék ott edzenek, csak a meccsekre jönnek át ide. Érthető: a bajnoki döntőn háromból háromszor veszítettek a genovai vízben a Brescia ellen.

A pénzdíj

Több mint négymillió forintot vihet haza a BL győztese, minthogy a torna a - haladó - hagyományokhoz méltóan pénzdíjas. A kupagyőztes jutalma 17 500 euró (ez körülbelül 4.3 millió forint), a második 10 000, a harmadik 5000, míg a negyedik 3500-at kap, ezen túlmenően a legjobbnak választott pólós is eltehet ezer eurót.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK