FONTOS


 

Férfibajnokság az ING-kupáért, döntő, 3. mérkőzés
Ismétlés a tudás anyja

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.04.24
--------------------------------------------------------------------------------

Függöny fel, harmadik felvonás. Teljes a Domino-arzenál (a második derbiről eltiltott Bárány Attila is a vízben), teljes az angyalföldi gatyaarzenál is (a csapatra nem azonos garnitúra miatt kirótt büntetés a szövetségi kasszában), kezdődhet minden elölről. A Kőérben Kovács fiai, a Komjádiban Földi tanítványai diadalmaskodtak, 1-1, előny se itt, se ott - még egy, netán másfél óráig.

Kulcsmeccs ez, hangsúlyozzák a trénerek. Igazuk van. Jó-jó, nem vitás, egy bajnoki fináléban melyik ne lenne az, mégis ... A negyedik találkát mennyivel másabb 2-1-es előnnyel, mintsem ugyanilyen különbségű hátránnyal kezdeni? Mennyivel másabb a hőn áhított aranyért, mintsem az életben maradásért küzdeni?
Ennek szellemében rendkívüli elánnal vetik magukat a küzdelembe az urak, Biros Péter rögvest az első attak során célba veszi a kaput, Kósz Zoltán azonban a helyén. Egy kontra itt, egy amott, majd Varga Zsolt helyez mellé - a küzdőszellem egyelőre nem párosul a higgadtsággal. A sort Kiss Gergely folytatja: csapata első emberfórját kapkodja el, zúdítja a kapufára. Átellenben lövés nélkül jár le a vendégek 35 másodperces támadóideje - nem akar megszületni a meccs első találata.
Ahhoz képest hogy néhány napja ugyanitt 6-4-el nyitottak a felek ...
A jeget szívós munkával Szívós Márton töri meg - nem támadják, hiába lóbál, szép gólt szerez. Sokáig nem örülhetnek a hazaiak, mert a középkezdés után előbb egy kacsintás (Varga Tamás), majd a bekktől való remek elmozdulást követően egy precíz befejezés (Varga Zs.), és máris 1-1. Mestermunka, testvérmunka.
Beindul a nagyüzem: a Steinmetz Ádám révén kibrusztolt első Vasas-fórt Vindisch Ferenc zúdítja be, alant Vári Attila lövése káprázatos. Varga T. ejtését könnyűszerrrel szedi le Gergely István, az ellentámadás után pedig már újra Domino-előnyt regisztrálhatunk (Kiss G. másodszorra bevágja a fórt).
A második menetben gyorsan egyenlíthetne a Vasas, de Vári kiállítását nem tudja kihasználni. Ami persze nem megy eggyel többen, sikerül azonos létszámnál: Sugár Sándor elrontott lövését Varga T. kontrázza meg, más kérdés, hogy a Domino újra villan, hiszen fórban Sugár eszményi passzát a falból kiemelkedő Kovács Olivér teszi be. Aztán 4-3 után Madaras Norbert egalizálhatna újfent, ám Bárány kétszer is leblokkolja hátrányban, majd Mátyás Zoltán sem jár sikerrel. A soros emberfórt Kiss G. baltázza el, becsületére legyen mondva, a következőnél kihagyhatatlan helyzetbe hozza Bereczki Miklóst. Két fával tehát a hazaiak járnak előbbre, ám természetesen a Vasas nem adja fel: Varga T. révén férkőzik közelebb. A fő érdem mindazonáltal nem a négyest bezúzó óriásé, hanem a büntetőt három ember közül kiharcoló Steinmetzé. A negyedet aztán ismét a Honvéd zárja eredményesen: Fodor Rajmund ugyan kapufára vágja a fórt, de Binder Szabolcs célzása sem tökéletes, így a hazaiaké az utolsó támadás. Vári Attila. Ô az, akiről kiküldik Varga Zsoltot, ő az, aki másodszor sem ismer kegyelmet.
A szünetig elérik a 6-4-et ...


Gergely Istvánnak, a Domino Szlovákiából származó kapusának elszántságát látva, nem csoda, hogy fordítottak a Kôér utcaiak
Amikor egy káprázatos kombináció végén Hesz Máté "gyalogol" be a labdával a kapuba ("Móci" Gombos Gábortól, ő meg Steinmetz Ádámtól kapja a zsugát), s hozza mínusz egyre a Vasast, semmi jel sem utal a fordulatra. Amikor Vindisch a tőle megszokott csuklómozdulattal egyenlít, még mindig "csak" 6-6-ot mutat az eredményjelző. No de amikor Tóth Frank is túljár Gergely és az előtte álló fal eszén, már a Vasas vezet!
Igen, magasabb fokozatra kapcsolnak a fekete sapkások. Először is ügyesen bontják meg a rivális emberelőnyszerzésre alapuló stratégiáját (a játékrészben csak egy Domino-fór, amelyet Gombos csen el Biros orra elől), másodszor mint fentebb is látható, a támadások is jobban sülnek. Zeng-zúg a Vasasért szórító had, lendületben a kedvencek. Az extázisban pólózó Tóth újabb léket üt a hazai hajóba, akciógólja már 8-6-os vendégvezetést eredményez.
Számoljunk csak!
Három perc telik el a harmadik negyedből, 6-4-gyel kezdtek, és most 6-8. Nem szokványos, egészen káprázatos 4-0-s angyalföldi etap - a kérdés csak az, kitart-e az előny a végéig?
A következő dudaszóig sem ...

Számok víztükörben
Domino-BHSE Vasas
Összes lövés: 22 28
Gól: 13 10
Védett: 5 8
Kapufa: 3 2
Blokkba: 0 5
Fölé-mellé: 1 3
Kontrafault: 1 2
Ráúszás: 1 3
Gergely: Kósz:
Kapusok: 18/8, 44% 17/5, 29%

Nem, hiszen meghúzza a nadrágszíjat a Domino. A döntő meccseken nagyot "futó" Molnár Tamás megállíthatatlan, majd Biros Péter nyugtatja meg némileg kispadját. Az olimpiai bajnok találata előtt persze történik egy s más - nevezetesen egy támadáson belül két emberelőnyt is elpackáznak Angyalföld büszkeségei: Madaras és Binder sem találja a rést a kezek között. Az ellentámadást fejezi be pontosan Biros - a tipikus 9-7 helyett 8-8 esete ...
S hogy ne csak a Vasas mondhassa el, képes a 4-0-s rohamra, a Domino is összehoz egyet. Össze, mert az utolsó nekirugaszkodást Szívós és Molnár kezdi góllal (ráadásul utóbbi találatnál a kipontozódó Varga Tamást elveszítik a vendégek!), azaz 6-8-ról 10-8-ra fordítja az eredményt a címvédő. Ez sem szokványos, de úgy látszik, itt minden megtörténhet.
Steinmetz ereje nem fogy, újra négyest kapar össze (Vindisch az ítéletvégrehajtó), ám a Domino nem akar újabb fordulatot: Biros vágja be a fórt. Kemény, de rendkívül sportszerű a csata, a kapusok is kezdenek belejönni, megjósolhatatlan percek következnek. Varga Zsolt az időkérést követően középről szaggatja szét a hálót, ám Kovács István fiainak 11-10-nél sem remeg meg a kezük. A tarthatatlan Molnárról Bindert küldik ki, aztán a center Fodortól kap olyan átadást 40 másodperccel a vége előtt, amely a vízilabda nagykönyvében meg van írva. A vége hazai örömjáték, az ímmel-ámmal úszogató védők között Fodor is megszerzi a maga találatát - 13-10, mint ugyanitt pár napja.
Na, de máris itt az újabb kérdés: mi lesz pénteken a Komjádiban?

Mestermérleg

Kovács István:
- Kellően felpörögtünk a mérkőzésre, mert tudtuk, hogy nyernünk kell.

Földi László: - A következő Kőér utcai meccsen nem fogunk veszíteni ...

Szóról szóra

Molnár Tamás: - Nagyon jól játszott a csapat, de voltak figyelmetlenségek a harmadik negyedben. Az utolsó periódus viszont mindenért kárpótolt minket. Előnnyel megyünk a Vasashoz, és nem tartom kizártnak, hogy bajnokok leszünk.
Vári Attila: - Annak ellenére, hogya Vasas meg tudott lépni a második negyed után, végig éreztem, megnyerjük a mérkőzést. Pénteken természetesen győzni megyünk a Komjádiba, szeretnénk elhozni az aranyat.
Vindisch Ferenc: - Sajnos megint kikaptunk, de sokkal könnyebbb úgy tovább készülni, hogy csak a saját hibáinkat kell kijavítani és nem kell foglalkoznunk hátráltató, külső tényezőkkel.
Kiss Gergely: - A felénél jött egy rossz szakasz, kaptunk négy gólt, de aztán minden megváltozott. Megérdemelten fordítottunk.
Gombos Gábor: - Elkaptuk a fonalat, de aztán elvesztettük.
Szívós Márton: - Kemény mérkőzés volt. Lépéselőnybe kerültünk, így akár pénteken el is dőlhet az elsőség.
Bereczki Miklós: - Boldog születésnapot kívánok az édesanyámnak.
Varga Tamás: - Piszok rosszul védekeztünk, ezért kaptunk ki. Úgy érzem, 8-6-nál megnyerhettük volna a meccset, de több fórt is kihagytunk, ez pedig döntő volt!

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK