FONTOS


 

Férfibajnokság az ING-kupáért, döntő, 1. mérkőzés
Parádé a Kőér utcában
Végre játék, határok nélkül

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.04.18
--------------------------------------------------------------------------------

Tekintélyt parancsolóan kezdett a Domino. Száznégy másodperc alatt megroggyantotta ellenfelét: az elején egy teljesen jogos előnyből Kiss lőtt kapufás gólt, aztán kapásból bombázott a hálóba, majd Biros szerzett labdát, s száguldott végig ziccerben (3-0).

Ha Molnár eztán centerből nem ejt rosszul, tán padlót is fogott volna a közben egy fölélövést, továbbá egy védett centerezést produkáló Vasas. A 4-0 helyett mindazonáltal 3-1 következett, a vendégek Madaras révén simán értékesítették első előnyüket. És a góleső folytatódott, minthogy egymás után hat támadás fejeződött be "csöngetéssel": a hazaiaknál Biros két átlövése akadt be, továbbá Kiss négyese, a Vasas pedig Mátyás révén fórból, Varga Zsolt centerezésével, továbbá Madaras büntetőjével tartotta a lépést. Amikor Kósz belepiszkált Biros bombájába hátrányban, még hüledezhettünk is egy sort: jé, néha a védelmek is működnek. A nézők viszont garantáltan jól szórakoztak, elvégre döntőkön 6-4-es első negyedet látni olyan szerencse, mint afrikai szafarin fél órán belül belebotlani egy oroszlánba, egy gepárdba és egy párducba.
A nagymacskák partijának folytatása valamelyest visszafogottabban telt, Molnár finom pöccintése akadt el Kószban, Varga Dániel megpattanó átlövése ugyanakkor kikötött a bal sarokban, majd a Gergely által védeni vélt labda ment át egy pillanatra a gólvonalon, amivel utolérte nagyon beindult ellenfelét a vendéggárda (6-6) - sőt új életre ébredését egy kivédekezett hátrány is igazolta. A hazaiak lejtmenetbe kerülését ugyanakkor Bárány cserés kiállítása (csúnyát mondott egy kontrát követően), továbbá azt ezt követő angyalföldi találat is jelezte: Vindisch tette be gyönyörűen a labdát a jobb felsőbe. Szívós harcossága lehelt életet a Dominóba, visszaszerzett egy labdát, amely legott a meglóduló Vasas-védők között üresen maradt Molnár doktorhoz került, ő pedig a rárontó Kósz fölött "begurította" - a félidőben tehát ugyanott tartottak, ahol az induláskor (7-7).


Fodor Rajmund (fehér sapkában) sok fejtörést okozott a Vasas játékosainak (Fotó: Árvai Károly)
Varga Zsoltnak nem sikerült a Molnár-féle mutatvány, vízre vágta a labdát, amely megállt Gergely mögött, de a vonal előtt - átellenben Birosé bepattant, igaz, a büntetőnél nem sanyargatják az embert a bekkek. Heszen ellenben ketten is lógtak emberelőnyben, a labda végül Biros kezéről vánszorgott be (8-8). Kiss előnyben elengedett labdáját Kósz léc fölé nyomta, a túloldalon Székely a támadásra induló Molnárt állította ki, Varga Tamás pedig nem tévesztett. A Domino egy fórban visszaszerzett labdából egyenlített (Vári találta meg a rést), aztán Szívós szedett le egy keresztpasszt hátrányban a hovatovább követhetetlen ritmusban tomboló, szédületesen izgalmas meccsen. Kiss fórban trafálta telibe a két fa találkozását, majd Tóth Frank mellévágott labdáját követően a másik kapunál Sugár könnyedén mattolhatott közelről előnyből, minthogy nem zárt vissza a Vasas-védelem. Steinmetz kezéről lecsapták a labdát a hazai bekkek, amivel elment a Vasas-fór - viszont a bajnok előnnyel fordult az elvben utolsó periódusra (10-9).
Ezt Fodor varázslatos átlövése nyitotta, amely nem volt erős, viszont a lehető legpontosabb. Steinmetz két centerezéséből ugyanakkor hiányzott a robbanékonyság - ellentétben Molnáréval, akinek elég volt egyszer leráznia Bindert. Varga Tamás fórban leadott lövését lehalászta Gergely, s ha Kiss 3:40-nél belövi a négyest, alighanem vége a partinak. Így viszont a Vasas egymás után kapott két előnyt, s a másodikkal élt is (Tóth Frank), sőt Kósz odaért Kiss labdájára hátrányban, Molnár azonban épp jó helyen állt, és szemfülessége nem először volt döntő fontosságú: Gergely ugyanis eztán rolót húzott, azaz a Domino végül magabiztosnak tűnő, háromgólos sikert aratott az évad egyik legpazarabb összecsapásán.
Aztán hogy érvényesül-e az első meccs átka, csak a jövő héten dől el: amióta három nyert meccsre megy a finálé (1999), az első nap győztese a végén rendre másodikként zárt. Ám ez csak játék a számokkal - ami a lényeg, hogy végre a vízben is játék zajlott, igazi, nagybetűs.

Mestermérleg
Kovács István:
- Remekül kezdtünk, s bár utána visszaestünk, a csapat végig hajtott, küzdött töretlenül. Örülök, hogy sikerült nyernünk egy olyan mérkőzésen, amelyen a játék dominált, és amelyet szerintem a közönség is élvezett.
Földi László: - A meccs elejét és végét veszítettük el.

Szóról szóra

Kósz Zoltán:
- Nagyon rosszul kezdtünk, de az első negyedet leszámítva versenyben voltunk. Nem égtünk üzemi hőfokon. Tíz-tizenkétszer hasba lőttük Gergelyt, így nem könnyű nyerni.
Tóth Frank: - Nagy fórt adtunk az elején a Honvédnak, de a meccs közepére felküzdöttük magunkat. Három gól különbség nincs a két csapat között.
Madaras Norbert: - Az elején roppant gyengén védekeztünk, de sikerült felzárkóznunk. A harmadik negyedben akár meg is nyerhettük volna a találkozót, de elbaltáztuk.
Vindisch Ferenc: - Nem szabad három gól előnyt adni senkinek, főleg nem a Dominónak. Ami igazán bosszantó, az az, hogy a nagy hátrány után felzárkóztunk, de végül mégis kikaptunk a kezdeti háromgólos különbséggel. Jó adag szerencse kellett volna a győzelemhez.
Varga Tamás: - Álmosan kezdtünk, pocsékul védekeztünk, és ezért hamar óriási hátrányba kerültünk. A harmadik negyedre visszatértünk, de elpasszoltuk a labdát fórban, ráadásul egy négyest is befújtak ellenünk. Itt ment el.
Kiss Gergely: - Egyértelműen jobban kezdtünk, ez megadta a jó alaphangot. Ezt a vezetést elengedtük, ezután mindkét csapat rosszul védekezett. A végén, úgy érzem, jobban támadtunk és Gergely István is jól védett, szerintem a nagyobb arányú győzelem is benne volt a mérkőzésben.
Varga Dániel: - Nem akarok most értékelni, mert még nem látom át az egészet.
Binder Szabolcs: - Nagyon nagy előnyt adtunk ellenfelünknek, olykor dekoncentráltak voltunk. Sajnos a döntő pillanatokban mindig mi hibáztunk.
Steinmetz Ádám: - Lélektanilag nagyon fontos lett volna megnyerni az első meccset, de a gyenge védekezésünk miatt ez nem sikerülhetett.
Vári Attila: - Nagyon jól kezdtünk, utána magunkra húztuk a Vasast. Jobban oda kellett volna figyelnünk, és akkor könnyebben meg tudtuk volna tartani végig a háromgólos előnyt.
Gergely István: - Mindkét csapat számára megterhelő volt a mérkőzés fizikailag és pszichikálisan egyaránt. Szerintem a végén mi koncentráltunk jobban, ezért tudtunk nyerni.
Biros Péter: - Mindkét csapat rosszul védekezett az elején, a kapusok sem védtek olyan jól. Ez azonban változni fog, ennél sokkal jobban kell majd figyelnünk. A Komjádiban élesebb csatára számítok, szerintem egy gól fog dönteni.
Molnár Tamás: - Nagyon jól kezdtünk, aztán megtorpantunk. A végén magasabb fordulatszámra kapcsoltunk, és ez meghozta a gyümölcsét. Külön örülök, hogy a mérkőzés sportszerű volt.
Fodor Rajmund: - Nagyobb hőfokon kezdtünk, állva hagytuk az angyalföldieket. A mi szempontunkból szerencsétlen gólokkal tudták tartani magukat, sőt a vezetést is átvették. A nagy kapaszkodásban, úgy érzem, ellenfelünk jobban elfáradt, mi viszont tudtuk tartani a tempót. Kiemelném a csapatmunkát, ami a mai estén nagyon jól működött.
Szívós Márton: - Igazi bajnoki döntőt láthatott a közönség, izgalmas, fordulatos volt. Örülök, hogy a végén sikerült három góllal nyerni.
Bereczki Miklós: - Nem gondoltam volna, hogy ilyen gólzáporos mérkőzést fogunk játszani. Mindkét csapat védekezése jobb lehetett volna.

Számok víztükrében
Összes lövés: 26-28
Gól: 13-10
Védett: 5- 9
Kapufa: 5- 1
Blokk: 2- 3
Fölé-mellé: 1- 5
Kontrafault: 3-1
Ráúszás: 2-2
Kapusok. Gergely: 19/9, 47%.
Kósz: 18/5, 27%

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK