FONTOS


 

Férfibajnokság az ING-kupáért, elődöntő, 1. mérkőzés
Félpályás gól, piros lap, flakon a vízben
Mozgalmas este a Komjádiban

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.04.06
--------------------------------------------------------------------------------

"Pillanat, mennem kell, ki kell dolgozni az új taktikát" - így negyedórával a kezdés előtt a mindig készséges, ezúttal azonban gondterhelt Gerendás György. Pavlik Gábor ugyanis jobbnak látja, ha a Vasutas Európa-bajnoka, Németh Zsolt nem száll vízbe - "Nagyon magas a láza" - mondja a doki.

A bivalyerős, 3-1-re vezető Vasas ellen egyébként is óriási érvágás egy ilyen bekk kiesése, ebben a helyzetben pedig ... "Felér egy tragédiával" - mondja a zuglói mester, miután a lelátóról beöltöző Zoufallal mágnestáblán közli a feladatát. A kesergés nem véletlen: Ibolya Tamásnál is magasra szökött a hőmérő higanyszála, a lövőkezén a gipszet eltávolító Kis Gábor pedig csak saját felelősségre ugorhat a medencébe, az ok: szalagproblémák. Normál esetben minimum három hét kihagyás várna rá, de a helyzet nem normális. Nem, mert a honi mezőny egyig legígéretesebben fejlődő centere azt mondja: "Fáj, majd megőrülök, de döntőt akarok játszani!"
A másik oldalon kisimult arcok, mindenki a fedélzeten, éppen ezért meglepő, hogy hat és fél percig gólképtelen a gárda. A szokásosnál lassabban szövögeti támadásait a piros-kék armada, az emberfórját is elbaltázza, mindig ott egy zuglói kéz, amely megálljt parancsol a labdának. Vincze kétszer is remek ütemben blokkol, megfejelve a kezdését - ő az, aki az első BVSC-attak során váratlanul a rövidbe pattint. Növelhetné előnyét a vendégegyüttes a bágyadtan kezdő riválissal szemben, de nem teszi, ami megbosszulja magát: az újabb Steinmetz-brusztot követően Vindisch csuklózza be az előnyt. A nyitónegyedből fennmaradó rövid idő maga az őrület - előbb egy kiállítással fűszerezett kontrafaultot kontráz meg a megúszó Zoufal, majd ... előlegezzük meg, a rájátszás gólja következik. Három másodperc van vissza, reménytelen a helyzet - Binder megpróbálja. Félpályáról zúdított bombája szinte hihetetlen, de Szécsi kapujában köt ki. A pikírtkedő angyalföldi drukkerek rögvest kapcsolnak: szemüveget javasolnak a kapusnak. Az ötletet a bemutatás adja, mikor is a gárdát szponzoráló cég napszemüvegében állnak a vasutasok a pódiumra ...
A folytatásban sem változik a képlet, a BVSC pörög, nagyon pörög, a Vasas váltója még csak a kettes fokozatban. Gór-Nagy fórban, majd Varjas megúszás után járt túl Kósz eszén, és csak azért nem 2-5 áll a táblán, mert Gombos hátrányban is képes blokkolni. Az exdominós aztán Binderrel oldja meg kicsiben a fórt (gól a falból), Steinmetz pedig gyönyörű akcióval egyenlít. Az óriási hirig vezéráldozatot követel, Vindischt szórják ki rúgásért végleg, ami jól láthatóan visszaveti Földi fiait: Kis keze mintha gyógyulna, fórból és akcióból is eredményes, 6-4, jogos 6-4 a szünetben a BVSC-nek.
Óv a BVSC?
A mérkôzés után nagy volt a forgalom a zsûriasztalnál. Egyrészt Gerendás piros lapját tárgyalták meg az illetékesek, majd egy másik kiállítás szolgáltatta a témát. A találkozó harmadik negyedében egy BVSC-gól után holtidôben küldték ki a bírók Hesz Mátét, majd engedték a Vasast teljes létszámban támadni. Ez a zuglóiak szerint mûhibának számít. Azonban a versenykiírás a mérvadó, amelynek átböngészéséig vár az óvással a BVSC. Hiába, 250 ezer forint az óvási díj ...
A harmadik felvonást a napokban a következő idénybéli szerződést aláíró Varga Tamás bődületes bombája nyitja, amit egy káprázatos Varjas-Fülöp alakítás tesz semmisé. A hazaiak óriása azonban nem adja fel, a testvér, Zsolt által kiharcolt négyméterest is gólra váltja, amire már nem érkezik válasz. A melankóliából tüzes bikává változó Vasas megy, robog: Varga Dániel kettős fórban kíméletlen, Mátyás pedig az előny lejárta után céloz pontosan. A jól záró Vasas-védelmet Kis töri meg nagy nehezen, Péter él is a kínálkozó lehetőséggel, ám Varga T. álompasszát Gombos bezúzza, minimális, 9-8-as hazai előnyt csiholva a végső nekirugaszkodásra.
Na de végső lesz-e?
Madaras "ezredik" kapufája a nem felé billentené a mérleg nyelvét, Vincze fórban eladott passza viszont az ellenpólus felé nyit, Fülöp ejtéséről nem is beszélve. Utóbbi ráadásul duplán, elvégre Madaras megúszik, és egy az egyben nincs nehéz dolga Szécsi ellen. Varjas góljával jön feljebb a Vasutas, ám egy perccel a dudaszó előtt Varga D. eldönti a csatát. A juniorkorú tehetség a kupadöntő végén nem járt sikerrel, ezúttal viszont nem ad kegyelmet. A sokadik kiállítást amúgy már nem bírja idegekkel Gerendás György, villan a piros lap (a meccs utáni gyors tárgyalás eredménye: egymeccses eltiltás), repül a vízbe a műanyag flakon - mi tagadás, szép ívű a dobás ... Elkezdődött hát (ma már folytatódik!) - és hol van még a vége ... ?

Mestermérleg
Földi László:
- Remek csata volt, nagyszerűen játszó ellenfelet sikerült legyőznünk.
Gerendás György: - Amilyen előzmények kísérték a meccset, azt kell hogy mondjam: csodálatosan küzdöttünk, játszottunk.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK