FONTOS


 

A Vasas és a Posillipo az utolsó KEK-ért indul harcba
Most vagy soha többé

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, CSG, Nemzeti Sport 2003.03.29
--------------------------------------------------------------------------------


Madaras (balra) és Silipo Nápolyban is összetalálkozik - vajon melyikük ünnepelhet? (Fotó: Meggyesi Bálint)
Sporttörténelmi találkozót vív egymással a Posillipo és a Vasas szombaton késő este (20.45 a kezdési időpont) a nápolyi uszodában. Az egy híján 30 esztendős múltra visszatekintő Kupagyőztesek Európa Kupája utolsó mérkőzése következik, a sorozatot ugyanis jövőre már nem indítják el, a futballhoz hasonlóan a Bajnokok Ligáját, avagy - ahogy a tervek szerint elnevezik - az Euroligát bővítik. Mindkét gárda elhódította már a kontinens második legrangosabb trófeáját: az angyalföldiek 1985-ben, 1995-ben és 2002-ben, míg az olaszok 1987-ben értek a csúcsra.
De kié lesz az utolsó diadal?
"Nagyon bízunk abban, hogy a miénk!" - mondta határozottan Földi László, a Vasas-Plaket-Euroleasing trénere, aki Somossy Józseftől vette át a karmesteri pálcát. A piros-kék szurkolók körében istenként tisztelt, távozó vezér idehaza hallgatja a Petőfi Rádió élő közvetítését, azt, hogy az által felkészített csapat mire megy a visszavágón. Az első derbin még ő ült a kispadon, s talán nem hitt a szemének, amikor a szünetben a Komjádi uszoda eredményjelzőjére pillantott. A fantasztikus csata 8-4-re állt a felénél, őrjöngött a lelátó, írásban majdhogynem képtelenség visszaadni a két héttel ezelőtti hangulatot. Az előny aztán ugyanolyan ütemben fogyott, mint a publikum által hajtott pólósok ereje - mentségükre szóljon, többen is influenzával küszködtek, kis túlzással a betegágyból ugrottak be a vízbe. A vége 10-10 lett (még szerencse, hogy Kásás Tamás, a Posillipo legnagyobb ásza a dudaszó előtt a kapufát találta telibe ... ), azaz meccsnullról indul a visszavágó.

Jegyek a BHSE-Vasasra
BUDAPEST. A BL-ben és a KEK-ben érdekelt két elitcsapatunk, a Domino és a Vasas nem sokat pihenhet a szombati meccs után, hiszen április 1-jén egymás ellen méri össze az erejét. A magyar bajnokság utolsó fordulójában a tét sem kicsi: a gyôztes nyeri ugyanis az alapszakaszt. Ennek megfelelôen óriási az érdeklôdés az összecsapás iránt. Éppen ezért - amint Novák Ferenc, a Domino szakosztályvezetôje tájékoztatta lapunkat - a Nice elleni BL-derbi napján elkezdik a Kôér utcában az 1200 forintos jegyek árusítását, de hétfôn a klub Dózsa György úti székházában is lehet majd tikettet várásolni.
Bajnokok Ligája
Piros-csoport, 6. forduló: Domino-BHSE-Olympic Nice (francia), Olympiakosz Pireusz (görög)-Mladost Zagreb (horvát). Az állás: 1. Domino 9, 2. Mladost 5, 3. Nice 4, 4. Olympiakosz 2
Kék-csoport, 6. forduló: Pro Recco (olasz)-CN Barcelona (spanyol), Spandau 04 (német)-Partizan Beograd (szerb-montenegrói). Az állás: 1. Recco 8, 2. Spandau 6, 3. Barcelona 5, 4. Partizan 1. Valamennyi mérkôzés 19 órakor kezdôdik.
"Nem mi vagyunk a favoritok, ez egyértelmű - folytatta Földi. - Ez azonban nem azt jelenti, hogy esélytelenek volnánk, azt hiszem, a Vasast nem lehet leírni. Megvan az elképzelésünk, miként lehet őket a saját otthonukban legyőzni, de többet nem szeretnék erről mondani, mert mint tudjuk, a hírek gyorsan terjednek. Az nyilvánvaló, hogy nem kerülhetünk olyan hátrányba, mint a spanyolországi elődöntőben, az elejétől észnél kell lennünk. Szerencsére most mindenki egészséges, mindenki bizakodó, tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár ránk." A szakvezető utóbbi megjegyzéséhez egy adalék: nyolcezer (!) olasz indul majd ünnepelni a Scandone uszodába ...
"Ôrült hangulat lesz, az biztos - így Steinmetz Barnabás, a Posillipo másik magyar olimpiai bajnoka. - A klub azzal kedveskedik a szurkolóknak, hogy ingyen engedi be őket a mérkőzésre, azaz garantált a telt ház" - folytatta a kitűnő bekk, aki bízik egy sorozat megszakadásában: "Négy éve játszom a csapatban, ez idő alatt egyetlen európai kupát sem nyertünk. Most itt az alkalom, bár óvatosnak kell lennünk, hiszen a Vasas veszélyes ellenfél."
A horvát Vuletic és a görög Sztavropulosz által vezetett összecsapást - a magyarhoz hasonlóan - egyik olasz televíziótársaság sem tűzte műsorára (a LEN-kupa olasz házi döntőjét, a Brescia-Florentiát érdekesebbnek találják), de így sem lesznek vízilabda híján a sportágért rajongó tévénézők, hiszen a Bajnokok Ligája utolsó csoportmérkőzését, a Domino-Nice találkozót 18.45-től élőben közvetíti a Sport1.
Egyébként annyi közös van a nápolyi csata és a Kőér utcai BL-mérkőzés között, hogy az elmúlt napokban mindkét hazai együttes a Vasas ellen készült. A Posillipo a KEK-döntő, míg a Domino a keddi, az alapszakasz első helyéről határozó szuperrangadó ürügyén. Kovács István, a bajnok trénere nem titkolta, elsősorban a bajnoki meccs izgatja csapatát, persze, a csoportkört záró franciák elleni, tétnélküli partit sem veszik félvállról.
"A Vasas elleni meccsre hangolunk, és az azt követő rájátszásra élezzük ki az edzéseket, a Nizzát ugyanis anélkül is le kell győznünk, hogy külön készülnénk rá - mondta a tréner. - Persze, a szombati mérkőzés segíthet abban, hogy később is jól teljesíthessünk, elvégre remek csapat lesz az ellenfelünk, azaz muszáj teljes erőbedobással küzdenünk. Erre az összecsapásra is ugyanaz érvényes, mint az Olympiakosz ellenire: a veretlenség megőrzése a cél. Ugyanis a remek eredmény üzenet lehet mindenkinek: a mi csapatunkat nem könnyű legyőzni."
Kovács elárulta, hogy Kovács Zoltán lesz a kapus, ugyanakkor a harmadik Kovács, Olivér nem lesz ott a csapatban, mert influenzás. Mondhatni, az ifjú pólós most kapta el azt a vírust, amely kulcsemberek sorát terítette le január közepén Nizzában, amikor a Honvéd beteg centerei nélkül diadalmaskodott magabiztosan az Olympic felett. Ha azt vesszük, hogy most minden kulcsember a fedélzeten van (plusz visszatér az infarktusából felépült, a nizzai vészhelyzetben nagyot alakító doktor, Gábor Antal is!), elvben kijelenthető: nem lesz gondja a Dominónak. Mindazonáltal aligha fullad kedélyes úszkálásba a találka, hiszen a szlovák-holland-magyar-kanadai vegyes a címvédő pireusziaktól szerzett két pont, továbbá a Mladost meglepetésszerű legyőzése után még reménykedhet a továbbjutásban, azaz: a vendégek számára létkérdés a győzelem.

Tv: a Sport-1 szombaton 18.45-től élőben közvetíti a Domino-Nice BL-mérkőzést

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK