FONTOS


 

Férfi ING-Magyar Kupa, döntő – hősök és esélylesők
Itt bármi megtörténhet

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, CSG, Nemzeti Sport 2003.03.08
--------------------------------------------------------------------------------

Somossy József és a Magyar Kupa-döntő a jelek szerint elválaszthatatlan páros. A 47 esztendős tréner öt alkalommal vezérelte csapatát a sorozatban, és mindannyiszor fináléba is vezette azt (1994, 1995 - az egyetlen vereség, épp a BVSC ellen -, 2001, 2002, s most, 2003).

Ezzel el is jutottunk az idei Magyar Kupához, az idei döntőhöz, ahol "természetesen" a Somossy-legények állnak az egyik oldalon. Mindezt jó másfél hete, a Kőér utcában megvívott első elődöntőt, a négygólos vereséget követően úgy a közvélemény, mint maga a mester sem hitte volna, ám csütörtök este a Komjádiban megtörtént a csoda: a Vasas honi legnagyobb riválisát, a Dominót nemes egyszerűséggel a padlóra küldte. Vasas-Honvéd 10-5. Persze eddig is tudtuk: a Domino mellett a Vasas is a legszűkebb elitbe tartozik.

"Tartom, amit eddig mondtam: attól függ a csapat játéka, hogy a támadásait hogyan tudja szervezni, mennyire gördülékeny, mennyire van ritmusa. A védekezéssel hála istennek soha sem volt gond, ám eddig elöl nem úgy mentek a dolgok, ahogy elterveztük - fogott szakmai értékelésbe Somossy József. - Nem élcből mondom, de most volt szinte először a teljes csapat a vízben, sérültek, eltiltottak nélkül, picinyke múltjával a háttérben. Végre lemérhettük, működik-e a rendszer, és azt kell mondjam, jól működik. Úgy voltunk vele, hogy legyőzzük végre a Honvédot, de azt magam sem gondoltam volna, hogy ennyivel. Rendkívül jól játszottunk, szerencsénk is volt, nem vitás, mindenki törekedett a legjobb teljesítményre, igazi csapatmunkát láthattak a szurkolók. Ennek a sikernek húzása van szakmailag, jó a modell, a rendszer, de mielőtt bárki túlzásokba esne, szeretném leszögezni: mindez nem azt jelenti, hogy mi vagyunk a bajnokság vagy a KEK esélyesei, mert nem így van."


Hesz, Tóth és Gombos csütörtöki öröme: ám ez még csak az elôdöntô volt ...
A trénerrel a különféle sorozatokban 12-ből 10 alkalommal döntőig menetelő piros-kékek a bravúros elődöntő után nem sokat pihenhetnek, a nyilvánvalóan energiaelszívó csata után alig 48 órával újra medencébe szólítattnak. "Ez mindenképpen a találkozó egyik fontos kérdése lehet - szögezte le Somossy. - Jó erőben van a csapat, ezt tudom, mindenesetre látni kell, nagyon erőltetett a menet. Hat nap alatt a harmadik ilyen mérkőzés vár ránk, a Sabadell és a Honvéd után ezúttal a BVSC. És ne felejtsük el, hogy kedden a play-off szemponjából fontos bajnoki következik a Fradi ellen, aztán szombaton a Posillipo, nincs idő lazítani. Két hét alatt öt ilyen mérkőzés, nagyon, de nagyon nagy a megterhelés.

Mindazonáltal úgy gondolom, ha egy kicsit fáradtak is lesznek a játékosaim, mentálisan mindenféleképpen segítenie kell a Honvéd elleni győzelemnek. Anélkül hogy lebecsülném a BVSC-t, attól függ a kupadöntő, hogy mennyire lesz hatékony a támadójátékunk, rá tudjuk-e erőltetni a játékunkat az ellenfélre. Kevés az idő, magunkból kell készülnünk, csak magunkra kell figyelnünk. Nagy szakmai tettnek tartom már azt is, hogy a KEK után a Magyar Kupában is újra a döntőig jutottunk."

Persze - és ezt a XIII. kerületiek is tudják - a BVSC-t sem lehet leírni, sőt! A vasutasoknak ebben az idényben két nagy dobásuk volt: a Domino őszi kiütése hazai vízben, valamint a szegedi parádé egy hete, az elődöntő első meccsén. Mindkét esetben a megelőző napot együtt töltötte a csapat, úgyhogy előkészítendő a szombati produkciót, péntek délután Dobogókőre vonult fel Gerendás György kompániája.

A mester amúgy nem tagadja, jó néhány munkaóra "veszett kárba" azzal, hogy csütörtök este a Vasas feldúlta a papírfomát: "Ezen nincs mit szégyellni, elvégre minden emberi számítás szerint a Dominóra kellett készülnünk, meg is néztük az egymás elleni meccsünket, a honvédosok két BL-találkozóját, alaposan kielemeztük - szerintem a Vasasnál is ezt tették volna a helyünkben. Ez persze nem jelenti azt, hogy felsóhajtunk, mert könnyebbé vált a helyzetünk. Sőt. Elvégre ez a Vasas öttel megverte a Honvédot, s bár nekünk is sikerült néggyel, nem ez az általános. A Vasas már-már kiesett a KEK-ből, aztán az utolsó három percben kiharcolta a döntőt Sabadellben. Aztán már-már búcsúzott a Magyar Kupából, s most mégis finalista. Ez mutatja, lendületbe jött, ami miatt szerintem egyértelműen nehezebb a dolgunk."

Ami a BVSC-Brendont illeti, a gárda - amely 1995 és 2000 között minden évben nyert egy trófeát, azóta viszont egyetlen sorozatban sem lett első - Gerendás szerint kapott egy nagyon komoly esélyt. "Míg a Vasasnak nagyon keményen meg kellett dolgoznia a döntőért, nekünk elegendő volt egy zseniális meccs is. Igaz, azt rögtön hozzáteszem, tizenegy éves edzői pályafutásom során nem emlékszem, hogy bárki tíz góllal tudott volna győzni Szegeden, azaz bízvást dicsérhetem az enyémeket is. Amúgy bárki bármit mond, mi vagyunk a gyengébbek, a két nagy riválisnál több a pénz, jobbak a játékosok - a mi sanszunk az, hogy ez egy klasszikus kupameccs lesz. Márpedig ha valamelyik csapatra, a BVSC-re biztosan igaz: egy mérkőzésen bárkit megverhet, és bárkitől kikaphat."

Kérdés persze, hogy az angyalföldiekre nehezedő lelki és fizikai teher menynyire lesz befolyásoló tényező a Domino-meccs után két nappal. Nos, Gerendás szerint semennyire: "Ezen a szinten ez nem számít. A magyar vízilabdások hozzászoktak a sorozatterheléshez, elvégre a világversenyeken már juniorszinten is nyolc-kilenc összecsapást kell megvívni nem egészen két hét alatt. A Vasas tavaly az elődöntő és a döntő során tizenegy meccset vívott, és csak a tizenegyedikre pukkadt ki. A magyar vízilabda e tekintetben olyan, mint az angol foci: a mieink bármikor képesek csúcsteljesítményre. Mi is erre törekszünk, mert ha már eljutottunk idáig, nem akarjuk elszalasztani az esélyt. Már csak azért sem, mert velem a BVSC még nem veszített döntőt a Vasas ellen."

Tv: A Vasas-BVSC kupadöntőt az MTV szombaton 15.30 órától élőben közvetíti.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK