FONTOS


 

1. mérkőzés – jól alkalmazkodtak
Lépésnyire a finálétól

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.02.17
--------------------------------------------------------------------------------

Mosolygós, a szurkolók által ünnepelt Vasas-játékosok (zúgott a Varga Tamást éltető "Gladiátor, Gladiátor!", valamint az "Isten vagy, Norbi!" szólamú kórus, amelyet csak a "Angyalföld, Angyalföld" rigmusok szakítottak meg, azaz rendkívüli boldogságot szereztek kitartó híveiknek a kedvencek) igyekeztek a zuhany alá, majd az öltözőbe. Oda, ahol dicséretben részesültek, lévén mesterük, a KEK-specialista Somossy József így fogadta őket.


A két exferencvárosi, Hesz Máté (balra) és Kiss Csaba kézfogója, amely jól jellemzi a Vasas-Sabadell kupaderbit (Fotó: Árvai Károly)
"Dinamikusan játszottak, a ritmust fokozni tudták, elégedett vagyok velük - kezdte a csapatát 1995-ben és 2002-ben egyaránt KEK-trófeához segítő mester. - Amellett, hogy hátul megmaradt a stabilitásunk, támadásban is veszélyesek voltunk, jól és sokat akcióztunk, a játék ezen elemében, úgy gondolom, nagyobb volt a fölényünk, mint amit a végeredmény tükröz."
A Sabadell az első negyedben ugyan meglepte a címvédőt, az első hét perc után például 3-3 állt az eredményjelző táblán, amiben főleg Daniel Ballart volt a ludas. A dallamos nevű hispán rögtön a kezébe vette az irányítást, mit neki a hosszú kihagyás (bő egy hónapja sérült vállal játszott végig egy bajnokit, amit követően végképp az orvosok kezébe került), bevágott két fórt, adott egy asszisztot, jelezve, nem adja olcsón a bőrét csapata. A folytatásban is ő játszotta a főszerepet a spanyoloknál, látva, hogy respektálják a bírók, bizony sok mindent megengedett magának.
"Estiarte óta nem láttam ilyen pattogó vízilabdázót - mondta a három találatot szerző, minden spanyol akcióban vezető szerepet játszó világ- és olimpiai bajnokról Somossy József. - Egyértelműen ő adott fazont a Sabadellnek, ravasz mód használta ki azt, hogy mindent megengedtek neki a játékvezetők. Egyébiránt meg is lepődtünk az első negyedben rendesen, hogy ennyire hagyták a kézfogós, lehúzós, birkózós vízilabdát, ám egy csapat tartását az is jellemzi, milyen hamar tud alkalmazkodni egy-egy stílushoz. Nos, azt gondolom, gyorsan észbe kaptunk, szigorítottunk a védekezésünkön, aminek hatékonyságát jól jelzi, hogy az elkövetkezendő három negyedben jutott az ellenfél összesen három találatig."

Kiss Csaba: jobb csapat a Vasas
A Vasas szurkolóitól a bemutatásnál óriási tapsot kapó Kiss Csaba természetesen nem volt túl boldog a lefújást követôen. A Sabadell magyar légiósa szerint ha csak egy kicsit szerencsésebbek, vagy jobban figyelnek, kedvezôbb helyzetbôl várhatnák a barcelonai viszszavágót. "Jobb csapat a Vasas, ez nem vitás, ám úgy érzem, ezen az estén nem volt háromgólnyi különbség a két együttes között. Varga Tomiék hamarabb lereagálták a bírói felfogást, és fizikailag egyértelműen fölénk nôttek, köszönhetôen többek között annak is, hogy amíg náluk tizenegy ember váltja egymást, addig mi nyolcan gürizzük végig a találkozókat. Rég fáradt így el a csapatom, ez sok mindent elárul. Csalódottak voltunk, mert voltak lehetôségeink, a végén mondjuk ha belôjük a kettôs fórunkat, több esélyünk maradt volna a továbbjutásra. Négy góllal legyôzni a Vasast szinte képtelenség, nem véletlen, hogy tavaly a Mladostnak sem sikerült. Ettôl függetlenül várhatóan nekik rontunk majd, nincs veszítenivalónk" - magyarázta a meccsen Varga Dániellel, illetôleg Hesz Mátéval óriási csatát vívó bajnokunk, aki nem utazott vissza csapatával, hétfôn részt vesz a válogatott edzésén. "Jó lesz együtt a srácokkal. Amúgy rendkívül jólesett a Vasas-szurkolók üdvözlése" - folytatta balkezesünk, aki csapattársáról, Ballatról így vélekedett: "Hetek óta nem láttuk, orvosok kezelték, bennünket is meglepett a játéka. Nyilvánvalóan nagy volt benne a bizonyítási vágy, miután nélküle vertük meg a Barcelonát. Ismét bizonyította klasszisát, kár hogy ez is kevés volt a szorosabb eredmény eléréséhez."
És ugyan a körömszakadtáig küzdő Steinmetz Ádám, Varga II Zsolt párosnak ezúttal nem volt szerencséje (mindketten csuda dolgokat műveltek, ám egy alkalmat kivéve elpártolt tőlük Fortuna istenasszony, avagy a kapufa vonzotta magához a labdájukat), valamint az elöl-hátul rengeteget robotoló Varga Dániel is túlcifrázta néha ("Benne maradt vagy két gól" - vélekedett róla edzője), a fentebb is említett és istenített Varga Tamás, Madaras Norbert duó megállíthatatlannak bizonyult az ellen kapuja előtt. A Vasas kilenc góljából testvéri megoszlásban ketten hatot tudnak magukénak - hat precíz, okos vagy éppen bombaerős lövést. Némi túlzással azt is mondhatjuk, "Maditól", azaz a balkezes válogatottól az utóbbi időkben is megszokhattuk ezt a teljesítményt ("Megbízható, mint mindig" - íme az újabb értékelés), ám a "Csuvi" becenévre (is) hallgató átlövő-bekk-center pólós - nem mondhatni, hogy egyposztos játékos volna ... - produkciójánál érdemes elidőzni. Érdemes, mert hosszú idő után már-már úgy tűnt, a tavaly megcsodált klasszis volt a vízben. Góljai után őrületeset kiáltott, hihetetlenül felpörögve csapott a társak kezébe, átlövései ellen pedig nem volt ellenszere a Világkupa-győztes orosz kapusnak, Makszimovnak. "Az elmúlt egy-két hét során volt néhány beszélgetésem vele. Megzavarta őt a fél év kihagyás, kizökkent a ritmusból, kell egy kis idő neki, míg visszanyeri régi formáját. Örülök, hogy támadásban ilyen hatékonynak bizonyult, ám összességében ennél még jobb teljesítményre képes" - magyarázta Somossy József, aki két-háromgólos győzelemben reménykedett a derbit megelőzően. "Ha a végén higgadtabbak vagyunk, lehetett volna négy vagy öt is a differencia, de ne legyünk telhetetlenek. Mindenesetre észnél kell majd lennünk a barcelonai visszavágón, ahol komoly anarchiára számítok. Mindennel meg fognak próbálkozni, ez biztos, kérdés, mit engednek majd nekik. Alkalmazkodnunk kell, ez az egyik legfontosabb, és ha így lesz, bejuthatunk a döntőbe. Ezt amúgy idén közel akkora sikerként élnénk meg, mint a tavalyi végső diadalt - folytatta a szakvezető, aki kérésünkre a másik elődöntőre (Volgográd-Posillipo 4-8 - Volográdban!) is kitért. - Bevallom, meglepetés számomra az eredmény. Az elődöntő sorsolásakor az oroszoktól jobban tartottam, nem tudom, mi történhetett velük. Egyelőre azonban magunkkal, a Sabadellel törődünk, ráérünk még a nyilvánvalóan továbbjutó Posillipóval foglalkozni."

Férfi KEK
Elődöntő, 1. mérkőzések: Vasas-Plaket-Euroleasing-CN Sabadell (spanyol) 9-6, Lukoil Volgográd (orosz)-Posillipo Napoli (olasz, Kásás 4, Steinmetz B.) 4-8

Férfi LEN-kupa
Elődöntő, 1. mérkőzések: Carisa Savona (olasz, Varga Zs. 2, Märcz 1, Monostori)-RN Florentia (olasz) 7-5, Leonessa Brescia (olasz)-Ethinkosz Pireusz (görög) 8-5

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK